Διάσκεψη Τύπου Νίκου Αναστασιάδη

12 Φεβρουαρίου, 2014

 

 

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού έδωσε σήμερα διάσκεψη τύπου εφ΄όλης της ύλης και απάντησε σε σειρά ερωτήσεων των δημοσιογράφων. Στην αρχική του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε:

Έχουν συμπληρωθεί φέτος 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βρισκόμαστε ταυτόχρονα στην απαρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Η συγκυρία αυτή επιβάλλει ένα ειλικρινή και νηφάλιο προβληματισμό.

Με αυτοκριτική διάθεση οφείλουμε να επανεξετάσουμε την πορεία που ακολουθήσαμε, τις επιλογές αλλά και τις παραλήψεις μας στις δεκαετίες που πέρασαν.

Να βρούμε το θάρρος να παραδεχτούμε τα λάθη μας, αλλά και τη διάθεση να αντλήσουμε διδάγματα για το μέλλον. Είτε αυτό αφορά την εθνική μας υπόθεση, είτε την διαχείριση του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Να εντοπίσουμε τις αδυναμίες, τις υστερήσεις και πραγματικές ανάγκες του Κύπριου Ευρωπαίου πολίτη. Την ίδια ώρα με πολιτική τόλμη και αποφασιστικότητα να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να χαράξουμε μια νέα πορεία για τα χρόνια που έρχονται. Σχεδιάζοντας τις αναγκαίες βαθιές τομές που χρειάζεται η πατρίδα μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας είναι ασφαλώς το κυπριακό. Μια πρόκληση που όσο μένει αναπάντητη άλλο τόσο θα απειλεί την ασφάλεια και προκοπή των κατοίκων της.

Αυτό που θα ήθελα σήμερα να επαναλάβω είναι πως τα περιθώρια χρόνου εξαντλούνται, η διεθνής κοινότητα, αλλά και οι πολίτες της Κύπρου εκφράζουν κόπωση και απογοήτευση.

Οι καταγραφόμενες μεταβολές αλλοιώνουν αρνητικά τα συστατικά στοιχεία μιας αποδεκτής λύσης. Για ύστατη φορά κάνω έκκληση για αλλαγή της μέχρι σήμερα στάσης και νοοτροπίας, αυτό που χρειαζόμαστε όσο ποτέ είναι τη συνέπεια στους στόχους, την ενότητα μέσα από τη συλλογική διαχείριση, την ανάληψη πρωτοβουλιών, τη σύναψη συμμαχιών και αξιόπιστη παρουσία τόσο διεθνώς όσο και ιδιαίτερα μέσα στην Ε.Ε. Πρέπει επιτέλους να λειτουργούμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση και λιγότερη καχυποψία.

Όταν έτσι πολιτευτήκαμε, συνεργαζόμενοι στενά με την Ελλάδα,  πετύχαμε το μεγαλύτερο επίτευγμα του τελευταίου μισού αιώνα. Την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή ήταν η πράξη που για πρώτη φορά μετέβαλε τα δεδομένα και δημιούργησε νέες δυνατότητες και ευκαιρίες. Είναι αυτές τις δυνατότητες και ευκαιρίες που πρέπει επειγόντως να μεγιστοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή η Ευρωπαϊκή συμμετοχή οριοθετεί και τον άλλο μεγάλο στόχο. Και οφείλουμε να θέσουμε το κρισιμότατο ερώτημα: Μπορεί, μετά από 50 χρόνια, το μοντέλο του κράτους που μας έφερε μέχρι εδώ, να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο; Της Κύπρου του 2020;

Δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσει κανένας ότι η απάντηση είναι αρνητική. Το σημερινό κράτος έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Έχει εξαντλήσει τα όρια του.

Είναι ένα κράτος που αντί να εξυπηρετεί τον πολίτη τον ταλαιπωρεί. Είναι ένα κράτος άδικο και αναξιοκρατικό. Είναι ένα κράτος που παρεμποδίζει την ανάπτυξη, αντί να την ενθαρρύνει, παράγοντας ανεργία. Που αντί να δημιουργεί ευκαιρίες στον πολίτη και τις επιχειρήσεις, δημιουργεί ελλείμματα.

Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα άλλο μοντέλο κράτους.  Ένα κράτος που να τρέχει στους ρυθμούς της εποχής.

Ένα καλύτερο κράτος-στρατηγείο που θα είναι ικανό να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις και να αδράξει τις ευκαιρίες. Ευέλικτο, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη. Ένα κράτος αξιοπρέπειας και σεβασμού που θα αντικρίζει τον πολίτη ισότιμα, στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων του και όχι στη βάση των γνωριμιών και των προσβάσεων του.

Να προχωρήσουμε ταχύτατα στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα πάτασσε τη γραφειοκρατία αλλά θα επέτρεπε τον σταδιακό περιορισμό των προσλήψεων στον ήδη διευρυμένο δημόσιο τομέα. Θεσμοί όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη πρέπει να ενισχυθούν και να επεκταθούν.

Πιστεύουμε πως έφτασε η ώρα για νέες δομές και νέους θεσμούς που να διασφαλίζουν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Να θέτουν τέρμα στον εξευτελισμό που υφίστανται οι νέοι, οι συμπολίτες μας γενικότερα, από ένα πολιτικό σύστημα εθισμένο στο ρουσφέτι, τις διακρίσεις και την  αναξιοκρατία.

Μια συγκεκριμένη εισήγηση την οποία παρουσιάζουμε σήμερα, αφορά τη διαφοροποίηση του τρόπου διορισμού μελών στις δύο νευραλγικές Επιτροπές Δημόσιας Υπηρεσίας και Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Εισηγούμαστε όπως ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατηρήσει το δικαίωμα να διορίζει μέλη, αλλά αυτό να γίνεται βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που θα διασφαλίζουν την επιλογή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους, ύστερα από διαβούλευση και έγκριση της Βουλής.

Μια ανάλογη Επιτροπή θα μπορούσε να δημιουργηθεί και για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς. Η καλύτερη λύση βεβαίως για ορισμένους από αυτούς τους Οργανισμούς είναι η μετοχοποίηση ή ιδιωτικοποίηση.

Κυρίες και κύριοι,

Το νέο κράτος πρέπει να είναι η βάση και για ένα νέο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο. 

Το σημερινό αδιέξοδο κράτος είναι πρώτο στην Ευρώπη σε κρατικό μισθολόγιο και τελευταίο σε κοινωνικές παροχές. Το σημερινό κράτος παριστάνει τον επιχειρηματία,  φορτώνοντας τα χρέη του στον Κύπριο πολίτη.

Εμείς εισηγούμαστε ένα κράτος που θα διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και θα είναι σύμμαχος του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα δημιουργήσουμε νέες, καλά αμειβόμενες, θέσεις εργασίας.

Δεν θα πρέπει να απορρίπτουμε με τρόπο δογματικό και απόλυτο τις μετοχοποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις για να τις επιδιώκουμε όμως απεγνωσμένα εκ των υστέρων όταν η χρεοκοπία  έχει ολοκληρωθεί, όπως βλέπουμε να συμβαίνει αυτές τις μέρες με τηνEurocypria.

Πρέπει να διευρύνουμε την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα και να αξιοποιήσουμε πολύ καλύτερα τη δημόσια περιουσία.

Να περιορίσουμε σταδιακά το μέγεθος της δημόσιας υπηρεσίας, να κλείσουμε τις μαύρες τρύπες των δημοσίων οικονομικών και να βάλουμε μαχαίρι στις σπατάλες και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Να μη διστάσουμε να καταργήσουμε όσους οργανισμούς έχουν εξαντλήσει την αποστολή τους, διασφαλίζοντας την απορρόφηση των υπαλλήλων σε άλλα τμήματα του δημοσίου. Σε διαφορετική περίπτωση  δεν θα έχουμε το ηθικό έρεισμα να ζητούμε αυξημένες και επιπρόσθετες φορολογικές συνεισφορές από τους συμπολίτες μας.

Θέλουμε όμως την ίδια ώρα και ένα κράτος ρυθμιστή και ελεγκτή. Που θα ελέγχει τις αγορές και θα εποπτεύει την ορθή τήρηση των κανόνων και θα διασφαλίζει τον ανταγωνισμό. Αυτό τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους πρέπει συνεχώς να τον ενισχύουμε. 

Θέλουμε ακόμη ένα κράτος κοινωνικά ευαίσθητο και συμπαραστάτη όχι των ολίγων φίλων, αλλά αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη. Εξάλλου, βασικός πυλώνας του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού που εμείς πρεσβεύουμε, είναι η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική δικαιοσύνη. Πιστεύουμε συνεπώς στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής προστασίας για τον κάθε πολίτη.

Το σημερινό κράτος δεν έχει προκαλέσει μόνο σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά και μια σειρά από κοινωνικά αδιέξοδα.  Από τα σοβαρότερα είναι αυτό που σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση που προκαλεί εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Μόνο μια συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική, που δυστυχώς απουσιάζει, θα αποτρέψει ακραίες καταστάσεις.

Τεράστιες όμως είναι και οι αδυναμίες που βρίσκει μπροστά της η κάθε κυπριακή οικογένεια στη δημόσια παιδεία και στη δημόσια υγεία.

Για να μη μιλήσουμε για την εντεινόμενη ανασφάλεια που προκαλείται από την αυξανόμενη εγκληματικότητα και τη δράση των παραδικαστικών κυκλωμάτων.

Ή τη διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ή ακόμη για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία που οι πολίτες υφίστανται λόγω του κυκλοφοριακού, έστω και εάν σε αυτό τον τομέα έγιναν τα τελευταία χρόνια κάποιες αξιόλογες προσπάθειες.

Γι’ όλα αυτά μας μίλησαν οι νέοι, οι οικογενειάρχες, οι συνταξιούχοι με τους οποίους είχαμε τις τελευτές βδομάδες την ευκαιρία να συζητήσουμε. Αυτός ήταν ο στόχος του ανοικτού διαλόγου με την κοινωνία που κορυφώνεται αυτές τις μέρες.

Ανοίξαμε τις πόρτες και τ’ αυτιά μας στην κοινωνία,  ακούσαμε, μάθαμε, ήρθαμε κοντά, καταγράψαμε προβλήματα, έγνοιες, οράματα.

Αυτός ο διάλογος, για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση διεξήχθη και μέσω του διαδικτύου. Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας παρουσιάσω τρία σύντομα βίντεο που ετοιμάσαμε ειδικά για το διαδίκτυο.(Δείτε τα φιλμάκια εδώ)

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να το επαναλάβω: μήνυμα ελήφθη.  Στόχος μας πλέον στον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι ένας μακροπρόθεσμος και ρεαλιστικός σχεδιασμός για την Κύπρο του 2020. Με ένα νέο κράτος να γυρίσουμε σελίδα. Να ξαναβάλουμε την Κύπρο στο δρόμο της προκοπής, της ανάπτυξης και της προόδου. Να ξεκινήσουμε μια νέα, δυναμική και αισιόδοξη πορεία για την Ευρωπαϊκή Κύπρο του αύριο.

Σας ευχαριστώ.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων και απαντήσεις του κ. Αναστασιάδη. Η διάσκεψη διήρκεσε μία ώρα και θα μεταδοθεί απόψε από την τηλεόραση ΡΙΚ2 στις 10 μ.μ.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.