του Ιωνά Νικολάου
ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ της δημοκρατίας σε αυτό τον τόπο είναι η νομοθετική εξουσία. Μεθοδικά και συστηματικά έφερε την Κυπριακή Δημοκρατία σε ευρωπαϊκά επίπεδα, κατάφερε να εμπεδώσει τη δημοκρατία, επιφέροντας καίρια πλήγματα στην κρατική απολυταρχία των πρώτων χρόνων της ανεξαρτησίας μας. Μεγάλο μέρος αυτού του έργου θα πρέπει να πιστωθεί στους βουλευτές του ΔΗΣΥ, που με την επιμονή τους από το 1981, κατάφεραν να τεθεί τέλος στις αυθαιρεσίες των κρατικών οργάνων. Σήμερα, καλούμαστε να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο. Να προστατεύσουμε το απόρρητο της επικοινωνίας από τις αυθαίρετες και παράνομες παρακολουθήσεις Κυπρίων πολιτών, που επιτελούνται με πρόσχημα την εθνική ή δημόσια ασφάλεια.
ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ αυστηρά την διαδικασία και τις εξαιρετικές περιπτώσεις παρακολούθησης τηλεφωνικών ή τηλεπικοινωνιακών συνδιαλέξεων, καταστέλλουμε την αυθαιρεσία που κατά καιρούς όλοι έχουμε καταγγείλει στο τόπο μας. Ο περιορισμός των παρακολουθήσεων σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο για σοβαρές εγκληματικές πράξεις, κατόπιν διαταγής του δικαστηρίου και υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όρους, θα αποτρέψει όσους τολμούν να παρακολουθούν τους συμπολίτες μας. Πρόκειται σίγουρα για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανοχή όσων επιτρέπουν την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων συνιστά από μόνη της έγκλημα κατά της πολιτείας και του πολιτεύματος μας.
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ την εισήγηση μου να συστηθεί μια ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, μια επιτροπή που θα αναλάβει να ελέγχει ότι οι παρακολουθήσεις θα επιτελούνται μόνο για τον σκοπό, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και το δικαστικό διάταγμα, που θα διασφαλίζει ότι το περιεχόμενο τους δεν θα διαρρέει και ούτε θα αξιοποιείται για άλλους σκοπούς. Η συμμετοχή και των τριών πολιτειακών εξουσιών και ειδικότερα η αποτελεσματικότητα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα αποτρέψουν την κατάχρηση και την αυθαίρετη παρακολούθηση των κύριων πολιτών από κρατικά ή και παρακρατικά κέντρα εξουσίας. Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα πρέπει να θωρακισθεί με αυξημένες εξουσίες, ώστε οι βουλευτές να μπορούν να ασκούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους, να αξιολογούν και ελέγχουν πληροφορίες και καταγγελίες για αυθαίρετες παρακολουθήσεις, καθώς και τον έλεγχο της εφαρμογής των δικαστικών διαταγμάτων, που επέτρεψαν την παρακολούθηση συγκεκριμένων τηλεφωνικών συνομιλιών. Τέτοιες εξουσίες και πρακτικές έχουν υιοθετηθεί από προηγμένα κράτη και προστατεύουν αποτελεσματικά την προσωπική ζωή των πολιτών τους.
Η ΕΙΚΟΝΑ που απλώνεται γύρω μας γίνεται ολοένα και πιο αποκρουστική. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια αποτελούν κοινό αίσθημα, αλλά και αβάσταχτη πραγματικότητα. Το διαδίκτυο και οι εξελιγμένες τεχνικές συστημάτων επικοινωνίας, δεν μπορούν να παραμένουν όπλο ανεξιχνίαστο στα χέρια των εγκληματικών στοιχείων. Η προστασία του απορρήτου, όχι μόνο δεν μπορεί να στηρίζεται σε γενικόλογες αναφορές και διαβεβαιώσεις, ακόμη κι αν αυτές προέρχονται από προεδρικά χείλη, αλλά ούτε και να αποτελεί το άλλοθι των εγκληματιών, αφού η πολιτεία αδυνατεί να αξιοποιήσει τα συστήματα επικοινωνίας για σκοπούς πρόληψης και διερεύνησης σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Είναι αναγκαίο να επιτραπεί δια νόμου η δυνατότητα άρσης του απορρήτου για σκοπούς εθνικής ασφάλειας, δημόσιας ασφάλειας και πρόληψης και διερεύνησης του ιδιαίτερα σοβαρού εγκλήματος. Βέβαια υπό έλεγχο και υπό αυστηρές νομικές διαδικασίες. Στην Κύπρο, με τα κατοχικά στρατεύματα, το οργανωμένο έγκλημα και τις τριτοκοσμικές αντιλήψεις κάποιων εξουσιαστών δεν πρόκειται να εξαλειφθεί εύκολα η διαίσθηση ότι «κάποιος ακούει…». Η μοναδική αποτελεσματική άμυνα των πολιτών είναι να τερματίσουμε την ανοχή.