του Νίκου Τορναρίτη
Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα της ένταξής μας στην ΕΕ, ξεχωρίζω τη δυνατότητα μέσα από τις ευρωπαϊκές εκθέσεις να γνωρίζουμε τις πραγματικές επιδόσεις μας σε βασικούς τομείς πολιτικής. Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε η ετήσια περιβαλλοντική ανάλυση (για το έτος 2008) που δίνει η ΕΕ για όλα τα κράτη μέλη. Η έκθεση αυτή είναι χρήσιμη γιατί προσφέρει με πρακτικό τρόπο, με πίνακες και παραστάσεις, τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές πτυχές της Κύπρου. Μετρά και αναλύει τα στοιχεία της κάθε χώρας μέλους της ΕΕ και κάνει συγκρίσεις ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να διαμορφώσει μια καθαρή εικόνα. Με αυτού του είδους την πληροφόρηση, η ΕΕ δίνει κίνητρα για να σκεφτούμε, να κινητοποιηθούμε, να δουλέψουμε διαφορετικά.
Η ανάγνωση όλων των στοιχείων της περιβαλλοντικής ανάλυσης πιστεύω ότι προβληματίζει και προβληματίζει βαθιά. Η Κύπρος έχει πολύ κακές επιδόσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μάλιστα είναι η χειρότερη σε ποσοστιαία αύξηση θερμοκηπιακών αερίων. Είμαστε προτελευταίοι σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και από τους τελευταίους στην παραγωγή αποβλήτων τα οποία στοιβάζουμε στις χωματερές. Όλα αυτά δείχνουν δομικές αδυναμίες στην περιβαλλοντική πολιτική της Κύπρου που κάνουν την ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης πιο μεγάλη, πιο επιτακτική. Γιατί οι προδιαγραφές άλλαξαν, οι απαιτήσεις των πολιτών για καλύτερη ποιότητα ζωής είναι εδώ!
Στα ζητούμενα είναι μια αξιόπιστη, αποτελεσματική πολιτική στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Στην κυβέρνηση λένε πολλά, αλλά στην πράξη δε φαίνεται να αλλάζει η επιδεινούμενη κατάσταση. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ως υπεύθυνο κόμμα στην αντιπολίτευση, θέλει να είναι δίκαιος απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, αλλά ταυτόχρονα και αυστηρός. Στην έκθεση της ΕΕ υπογραμμίζεται ότι ο κυριότερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στην Κύπρο είναι η μόλυνση από τα αυτοκίνητα στις πόλεις. Είναι γνωστό ότι το υπουργείο Συγκοινωνιών επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για δημόσιες μεταφορές, το οποίο συνεπάγεται ήδη και μια πολύ σημαντική δαπάνη από τον προϋπολογισμό. Χρειάστηκε να φθάσει στο απροχώρητο το κυκλοφοριακό στις πόλεις, ιδίως στη Λευκωσία, για να γίνουν οι δημόσιες μεταφορές κυβερνητική πολιτική.
Επειδή, όμως, το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για διάφορους πειραματισμούς, είναι χρήσιμο για την κυβέρνηση να προσηλωθεί στη μεγάλη προσπάθεια για τις δημόσιες μεταφορές και να μη σπαταλεί ενέργεια σε επιμέρους επινοήσεις. Δεν ξέρω ποιου ιδέα ήταν το 2+ στην Λευκωσία!
Η κατεξοχήν ευθύνη της κυβέρνησης σήμερα είναι να σπάσει τον φαύλο κύκλο των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, αξιόπιστο σχεδιασμό και υποδομές για να δημιουργήσει ένα βιώσιμο δίκτυο δημοσίων μεταφορών. Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιολογείται για την προσπάθειά της στη βάση του αποτελέσματος. Επειδή εδώ και ενάμιση χρόνο το υπουργείο Συγκοινωνιών ασχολείται με το θέμα, είναι επίσης απαραίτητο να αξιοποιήσει τους μηχανισμούς ανοιχτής και συστηματικής διαβούλευσης με την κοινωνία και τους πολίτες της.
Η αποτυχία της κυβέρνησης να εμπλέξει και να διαβουλευτεί με τους πολίτες σε ένα θέμα το οποίο τους απασχολεί σοβαρά και η παράλληλη προσπάθεια επιβολής αποσπασματικών και αιφνίδιων μέτρων όπως η λωρίδα 2+, το μόνο που προκαλεί είναι αντιδράσεις, καθυστερήσεις και τελικά απαξίωση της προσπάθειας.
Γι’ αυτό άποψη μου είναι ότι στη σύγχρονη εποχή η αναβάθμιση των πόλεων δεν μπορεί να γίνεται με τεχνητό και πρόχειρο τρόπο. Το εγχείρημα των μέσων δημοσίων μεταφορών, αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης πολιτικής για την εκ νέου οργάνωση των πόλεων. Η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει τους πολίτες και αυτό θα γίνει αν μπορέσει να τους αναμίξει σε ένα διαφανή ενεργό διάλογο. Γιατί στο τέλος της ημέρας, τα λεωφορεία χρειάζονται επιβάτες…