Κανείς δεν τον εξαπάτησε, αλλά σκόπιμα ο κ.Νικόλας Παπαδόπουλος παραπλανεί

18 Δεκεμβρίου, 2017

Ο υποψήφιος κ. Νικόλας Παπαδόπουλος εκστόμισε μια βαριά κατηγορία κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι τον Μάρτιο 2013 ο Πρόεδρος «εξαπάτησε» τον λαό και τη Βουλή. Ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος απέκρυψε την προτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) να παραμείνουν ανέπαφες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μιλά και για «δεύτερη απόφαση του Γιούρογκρουπ» την οποία, λέει, ότι ο Πρόεδρος απέκρυψε

Όμως, η Εισηγητική Έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, την οποία παρουσίασε στην Ολομέλεια ως πρόεδρος της ο ίδιος ο κ.Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφέρει ρητά τα ακόλουθα:

1. Η απόφαση του Γιούρογκρουπ ημερομηνίας 16.3.13 ήταν ότι στην Κύπρο έπρεπε να επιβληθεί ένα εφ’άπαξ ειδικό τέλος (όχι «κούρεμα»). Αυτό αποφασίστηκε προκειμένου να συμβάλει η ίδια η χώρα μας στο πρόγραμμα στήριξης.
2. Ενημέρωση της Επιτροπής από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ότι η Ε.Κ.Τ. –η οποία ήταν μέρος της απόφασης του Γιούρογκρουπ- είχε μετά την άποψη πως θα ήταν καλύτερα να εξαιρεθούν οι πρώτες €100.000 των καταθέσεων.
3. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν στις καταθέσεις άνω των €100.000 εφαρμοζόταν τέλος με ψηλότερο συντελεστή από 9,9% που είχε συμφωνηθεί, δηλαδή «γύρω στο 15,6%».
(Δίνουμε στη δημοσιότητα τα Πρακτικά της Βουλής, συμπεριλαμβανομένης της Εισηγητικής Έκθεσης της Επιτροπής Οικονομικών που υπέβαλε ο κ.Νικόλας Παπαδόπουλος).

Επομένως,
1. Ουδέποτε υπήρξε δεύτερη απόφαση του Γιούρογκρουπ.
2. Ο κ.Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν πλήρως ενήμερος και για τις αποφάσεις του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και για τις σκέψεις που υπέβαλε μετά η Ε.Κ.Τ.
3. Δεν δέχτηκε να εξετάσει ούτε το ένα ούτε το άλλο ενδεχόμενο, αλλά απέρριψε την πρόταση. Όχι για να προστατευθούν οι καταθέσεις κάτω των €100.000, αλλά όπως είπε τότε ξεκάθαρα «για να στείλουμε μήνυμα» και να «μεταπείσουμε την Τρόϊκα».

Αν κάποιος δοκιμάζει να εξαπατήσει τον κόσμο, αυτός είναι ο κ.Νικόλας Παπαδόπουλος.

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν να εξαιρεθούν οι πρώτες €20.000 και να υπάρξει ειδικό εφ’άπαξ τέλος 6,75% στις καταθέσεις από 20 μέχρι 100 χιλιάδες και 9,9% στις καταθέσεις πέραν των €100.000. Αυτή την πρόταση απέρριψε ο κ.Ν.Παπαδόπουλος, μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση και οδήγησε μοιραία στις αρχικές θέσεις του Γιούρογκρουπ για «κούρεμα».
Στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής ο κ.Ν.Παπαδόπουλος υπερψήφισε νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει πριν τις προεδρικές εκλογές ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σε συνεννόηση με την Ε.Κ.Τ. και εν γνώσει την προηγούμενης κυβέρνησης.

Είναι η πλειοψηφία της κυπριακής Βουλής που οδήγησε, με τη στάση της, στο «κούρεμα» που γνωρίζουμε σήμερα.

Λευκωσία, 18 Δεκεμβρίου 2017

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.