Άμεσα μέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

10 Φεβρουαρίου, 2014

Σημερινή δήλωση του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρη Χριστοφόρου αναφέρει:

Αποτελεί αδιαμφισβήτητη οικονομική πραγματικότητα η τεράστια σημασία, προσφορά  και αξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τόπο μας. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στην Κύπρο δραστηριοποιούνται περίπου 67.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 63.000 περίπου είναι μικρές ή πολύ μικρές αφού απασχολούν από ένα μέχρι δέκα άτομα προσωπικό. Εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας την αξιοζήλευτη συμβολή τους στην απασχόληση, στο εισόδημα και την οικονομική ανάπτυξη.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όλες αυτές οι επιχειρήσεις υφίστανται πολλά προβλήματα που επιδεινώθηκαν σημαντικά με την οικονομική κρίση και καθιστούν τη συνέχιση της πορείας και ανάπτυξης τους ιδιαίτερα επισφαλή. Το μικρό τους μέγεθος, με κύρια χαρακτηριστικά την αυτοαπασχόληση, τον μικρό αριθμό εργαζομένων και το ανεπαρκές κεφάλαιο, οδηγεί σε αδυναμία πρόσβασης στον χρηματοοικονομικό τομέα που συνεπάγεται αδυναμία επενδύσεων σε σύγχρονο κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και αδυναμία επεκτάσεως στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Σήμερα παρατηρείται καθολική ευρωπαϊκή κινητοποίηση για στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται τη τεράστια παραγωγική και οικονομική σημασία τους.

Σε όλες τις χώρες εκπονήθηκαν σχέδια δράσης για στήριξη των μικρομεσαίων και δυστυχώς μόνο η Κύπρος συνεχίζει να αδιαφορεί και να παραμένει θλιβερή εξαίρεση.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν ελήφθη κανένα επιπρόσθετο μέτρο για στήριξη και ανακούφιση των μικρών επιχειρήσεων του τόπου μας που καλούνται, ως μοναδική εξαίρεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνοι και αβοήθητοι να αντεπεξέλθουν μέσα από δυσμενή οικονομικά δεδομένα.

Οι προϋπολογισμοί του κράτους για το 2010 ψηφίστηκαν από όλους πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού, αλλά δεν εμπεριέχουν μέτρα ή πολιτικές στήριξης των μικρομεσαίων, ούτε ακόμη και αυτό το Ταμείο Εγγυοδοσίας που θα μπορούσε να παράσχει ανάσα και πίστωση χρόνου επιβίωσης και αντοχής τους σε ένα δύσκολο και σκληρά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Επιθυμώ να τονίσω εμφαντικά ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να αδιαφορεί παντελώς για τις 63.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου.

Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για θεωρητικολογίες για ένα κεφαλαιώδους σημασίας θέμα, που αφορά και επηρεάζει άμεσα τη πραγματική οικονομία και είναι η πολιτική στήριξης και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις αρνητικές επιπτώσεις της συρρίκνωσης αυτού του τομέα της οικονομίας, που συνήθισαν όλοι να λένε ότι αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Όπως ταυτόχρονα όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές επιδράσεις στην κοινωνία και την οικονομία από την περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο απαιτείται άμεσα να ληφθούν τα κάτωθι ΟΚΤΩ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ  ΜΕΤΡΑ για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

(1) Η Κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει και λειτουργήσει Ταμείο Εγγυοδοσίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως έπραξαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτόν τον τρόπο θα εγγυάται δανειοδοτήσεις με χαμηλό επιτόκιο τις μικρές επιχειρήσεις για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.

(2) Η Κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει στην κυπριακή οικονομία χαμηλά επιτόκια που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι γνωστό ότι ο Κύπριος πολίτης και ο Κύπριος επιχειρηματίας καλούνται και πληρώνουν τα πιο ψηλά επιτόκια από όλους τους ευρωπαίους πολίτες στην Ευρωζώνη. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρομεσαίες υγιείς επιχειρήσεις να αποκτήσουν φθηνό χρήμα και να διατηρήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αναπτυξιακή προσπάθεια, αναχαιτίζεται η ανεργία, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και τονώνεται η αγορά και επανέρχεται η θετική οικονομική ψυχολογία.

(3) Να δημιουργηθούν σε ολόκληρη την Κύπρο Κέντρα Εξυπηρέτησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με στόχο την αποτελεσματική στήριξη των μικρομεσαίων και γρήγορη διεκπεραίωση υποθέσεων τους χωρίς καταστροφικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ακόμη να στηριχθούν και υποβοηθηθούν στην αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

(4) Παροχή γενναιόδωρων κινήτρων για ενθάρρυνση της επέκτασης και μεγέθυνσης των, με συγχωνεύσεις, εξαγορές και επεκτάσεις και ανάπτυξης έτσι των οικονομιών κλίμακος

(5) Παροχή επιπρόσθετων κινήτρων για αναβάθμιση τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη τους.

(6) Δημιουργία Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών κυπριακών προϊόντων που θα ενισχύσει την εξαγωγική προσπάθεια του τόπου που διολισθαίνει στο εμπορικό ισοζύγιο και θα στηρίξει μικρές εξαγωγικές επιχειρήσεις που αδυνατούν μόνες να προωθήσουν τα προϊόντα τους στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές εμπορίου.

(7) Ειδικό σχέδιο παροχής κινήτρων με υποστήριξη σε τεχνογνωσία των επιχειρήσεων για αξιοποίηση του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Δυστυχώς σήμερα είμαστε ουραγοί εντός της ΕΕ στις Ευρυζωνικές Υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις.

(8) Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Απαιτείται άρση των αναρίθμητων αντικινήτρων, που σήμερα παρεμβάλλουν εμπόδια στην αναπτυξιακή διαδικασία. Ακόμη, το γραφειοκρατικό κόστος που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις είναι τεράστιο και ασήκωτο ιδιαίτερα σήμερα που γίνεται προσπάθεια επιβίωσης των μικρών επιχειρήσεων.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.