του Τάσου Μητσόπουλου
Η Ευρώπη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις διεθνείς ηγετικές οικονομικές δυνάμεις. Εντούτοις, δεν θέλουμε να περιοριστεί η Ευρώπη στο ρόλο του παγκόσμιου παίκτη. Επιθυμία μας είναι να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αρχή του κράτους δικαίου, καθώς και να συμβάλουμε στη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.
Μια συνεκτική και ορατή εξωτερική πολιτική
Θέλουμε να ασκεί η Ευρώπη επιρροή στα διεθνή δρώμενα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ-ΕΔ τάσσεται σθεναρά υπέρ της χάραξης μιας αποτελεσματικής Κοινής Εξωτερική Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). Χρέος μας είναι
-
Να δημιουργήσουμε ένα χώρο ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας στα σύνορα μας
-
Να προαγάγουμε τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο
-
Να επιδιώξουμε τη σταθερότητα στην Αφρική και να επιτύχουμε μια αμφίπλευρη δέσμευση για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
-
Να αποτρέπουμε τις συγκρούσεις και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση θεσμών
Μιλώντας με μια φωνή
Για να είναι αποτελεσματική η Ευρώπη χρειάζεται έναν Ευρωπαίο Υπουργό Εξωτερικών. Στο πρόσωπο του Ευρωπαίου Υπουργού Εξωτερικών θα ενσαρκώνεται η ενότητα και η επιρροή της Ευρώπης.
Μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας
Για να ανταποκριθεί η Ευρώπη στις απαιτήσεις της διεθνούς ασφάλειας, δεν αρκεί η υιοθέτηση μιας αξιόπιστης εξωτερικής πολιτικής. Η Ευρώπη πρέπει να καταφέρει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η συνεισφορά της Ευρώπης στη διασφάλιση της ειρήνης, στη διαχείριση κρίσεων και στη μεταπολεμική σταθεροποίηση πρέπει να είναι υπολογίσιμη. Οι διακηρύξεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα ειρηνευτικά σχέδια είναι αξιόπιστα μόνο εφόσον συνοδεύονται από τα κατάλληλα μέσα εφαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να οργανώνουμε αποστολές καταστολής και πρόληψης συγκρούσεων, χωρίς να εξαρτώμεθα από τις υπηρεσίες πληροφοριών, τον εξοπλισμό ή της τεχνολογία τρίτων χωρών.
Προετοιμασία για μελλοντικές συγκρούσεις
Οι ψυχροπολεμικές συμμαχίες, οι οποίες βασίζονται στην ύπαρξη μιας απανταχού παρούσας απειλής, αποτελούν πλέον παρελθόν. Οι σημερινοί κίνδυνοι είναι περισσότερο διεσπαρμένοι. Οι εχθροί είναι λιγότερο εμφανείς και έχουν αναπτύξει παγκόσμια δίκτυα. Η ευρωπαϊκή συνεισφορά στη συλλογική ασφάλεια πρέπει να συνάδει με τους στόχους του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, και να παρέχεται συμπληρωματικά προς τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ με τις οποίες πρέπει να είναι συντονισμένη.
Η Ευρώπη ως αυτόνομος παράγοντας
Η ομάδα του ΕΛΚ-ΕΔ έχει διαμορφώσει εποικοδομητικές προτάσεις για τη χάραξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικές για την ασφάλεια, συνοδευόμενης από έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου. Εν πρώτοις, πρέπει αν υπερκεράσουμε τις ελλείψεις μας σε στρατιωτικό δυναμικό. Η διατήρηση 25 στρατών πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας και ευρέως αλληλοκαλυπτόμενων στρατιωτικών δομών είναι δαπανηρή και αναποτελεσματική. Απαιτείται, συνεπώς η ανάπτυξη ενός συνεκτικού στρατιωτικού δυναμικού, η συσπείρωση των δυνάμεών μας και ο συντονισμός των υπηρεσιών των εθνικών στρατών.