Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Πρόδρομου Προδρόμου για τις αποκρατικοποιήσεις:
ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ
Παρά το ότι θέση μας ήταν πάντα ότι η διαδικασία μεταρρύθμισης-μετοχοποίησης-αποκρατικοποίησης έπρεπε να γίνει κάτω από άλλες, κατάλληλες συνθήκες και άλλο χρόνο, τώρα έχουμε καταλήξει οι αποκρατικοποιήσεις να είναι αδήριτη ανάγκη.
Διότι είναι όρος που μας επιβλήθηκε έναντι του δανείου με το οποίο ζει η χώρα.
Διότι από τις αποφάσεις που λαμβάνονται εδώ στη Λευκωσία εξαρτάται η συνέχιση του Προγράμματος και της χρηματοδότησης της λειτουργίας της οικονομίας μας από τους δανειστές μας. Διότι, για παράδειγμα, αυτή την ίδια ώρα που μιλάμε εδώ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, πρόκειται να ληφθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η τελική απόφαση για την εκταμίευση του ποσού 1,5 δις ευρώ που χρειάζονται για να συνεχίσει τη λειτουργία του το συνεργατικό τραπεζικό σύστημα.
Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για ζήτημα και αποφάσεις κομματικής πολιτικής, αλλά για αποφάσεις ευθύνης για το ίδιο το μέλλον της χώρας.
Χτες στη Βουλή λήφθηκε μια απόφαση η οποία εμποδίζει την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην προετοιμασία της διαδικασίας μεταρρύθμισης και αποκρατικοποίησης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας.
Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με διακοπή του Προγράμματος της Κύπρου. Πρέπει τώρα να τη διαχειριστούμε, ζώντας ξανά συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Από την πλευρά του Δημοκρατικού Συναγερμού πρέπει να διευκρινήσουμε ορισμένα ζητήματα:
1. Το κόμμα μας όχι μόνο δέχτηκε, αλλά επιδίωξε πρόνοιες του νόμου που θα διασφάλιζαν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζόμενων στους οργανισμούς που θα μετοχοποιηθούν. Όλα τα δικαιώματα εργαζομένων που είναι σήμερα κατοχυρωμένα με νόμους, μπορεί και πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν. Δεν μπορούμε ούτε και χρειάζεται να πάμε πέραν αυτού του σημείου.
2. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ υποστήριζε τροπολογίες που είχαν συμφωνηθεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης και ήταν γνωστό ότι δεν θα διατάραζαν τις συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα. Δεν ήταν συνετό ούτε και θα είχε νόημα ή όφελος να εγκριθούν πρόσθετες τροπολογίες που ήδη γνωρίζαμε –με γραπτή διαβεβαίωση- ότι δεν γίνονταν αποδεκτές στο πλαίσιο της συμφωνίας δανεισμού. Δεν θα εξυπηρετούσαν κάν τις συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.
3. Η κυβέρνηση, μετά από δημόσιο διάλογο και διαβουλεύσεις στη Βουλή και αλλού, είχε συμπεριλάβει στο τελικό νομοσχέδιο πρόνοιες που θέτουν ουσιαστικά την όλη διαδικασία προετοιμασίας και τελικών αποφάσεων κάτω από παρακολούθηση της Βουλής και υπό την αίρεση της τελικής δικής της έγκρισης.
4. Η Βουλή θα είχε λόγο τόσο για τη ξεχωριστή διαδικασία και το “μοντέλο” για κάθε οργανισμό, όσο και για την έκταση της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών και διάθεσης μετοχικού κεφαλαίου (το περίφημο ποσοστό), αλλά και για το αντίτιμο που θα έπαιρνε το κράτος και για τη χρονική στιγμή που θα ήταν σκόπιμο να ληφθούν οι αποφάσεις. Αυτή ήταν μια σημαντική εξέλιξη που και έδειχνε τη διάθεση για διαβούλευση και συνεργασία, και απαντούσε σε πολλά από τα ερωτήματα που συνεχίζουν σήμερα κάποιοι να προβάλλουν.
5. Με τον ίδιο τρόπο στο νομοσχέδιο υπάρχει σαφής πρόνοια που διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αποκρατικοποίηση προτού αντιμετωπισθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα ασφάλειας τα οποία έχουν επισημανθεί. Εξάλλου, ανά το διεθνές (όπως ειδικότερα και δίπλα μας στην Ελλάδα) και αποκρατικοποιήσεις έγιναν και οι όποιες ανάγκες εθνικής ασφάλειας αντιμετωπίσθηκαν και ικανοποιούνται.
Το νομοσχέδιο που έπρεπε και πρέπει να εγκριθεί δίνει ένα γενικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Δεν είναι ο νόμος με τον οποίο γίνεται με τον άλφα ή βήτα τρόπο διάθεση δημόσιας περιουσίας.
Με καλή πίστη και υπευθυνότητα καλούμαστε, έστω και την υστάτη, να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις για να συνεχίσει η οικονομία μας την πορεία διόρθωσης και αποκατάστασης και να μη γυρίσουμε πίσω στο χάος.