«Μαζί Μπορούμε – Σταματούμε τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας»

4 Φεβρουαρίου, 2015

Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου «Μαζί Μπορούμε – Σταματούμε τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας»


Η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 2015 είναι αφιερωμένη στη θετική και προληπτική μάχη κατά του καρκίνου, αναδεικνύοντας τις εφικτές λύσεις που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση περνώντας το μήνυμα ότι υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούμε να κάνουμε σε ατομικό, κοινοτικό και κυβερνητικό επίπεδο για να κινητοποιηθούμε ώστε να προχωρήσουμε σε θετικές δράσεις και αλλαγές.

Κάνοντας αυτά τα βήματα μαζί προς τα μπρος μπορούμε να δείξουμε ότι ο καρκίνος ΔΕΝ είναι κάτι που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, και ναι μαζί μπορούμε.

Η εκστρατεία του 2015 στοχεύει σε 4 άξονες: τον υγιεινό τρόπο ζωής, την έγκαιρη διάγνωση, την καθολική πρόσβαση σε θεραπεία και τη μεγιστοποίηση της ποιότητας ζωής.

Στα πρόσφατα αποτελέσματα (Ιανουάριος 2015) της Μονάδας Παρακολούθησης του Υπουργείου Υγείας για το Αρχείο Καρκίνου παρατηρούμε ότι ο αριθμός των περιστατικών ανά φύλο από το έτος 1998 – 2011 παρουσιάζει αύξηση. Υπάρχουν περίπου 3500 νέα περιστατικά κάθε χρόνο.

Σήμερα αυτή είναι μια μέρα που η σκέψη μας τρέχει σε όλα τα άτομα που ζούνε με την εμπειρία του καρκίνου και στις οικογένειες τους.

Οι προσπαθείς μας πρέπει να είναι συλλογικές. Κράτος, κοινωνία των πολιτών, φορείς. Κανείς δεν περισσεύει.

Έχοντας υπόψη τη σημασία της πρόληψης και προστασίας και το ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στις γυναίκες στην Ευρώπη (μετά τον καρκίνο του μαστού) ο Δημοκρατικός Συναγερμός μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής για την υγεία και με τη βοήθεια του Υπουργείου Υγείας ενισχύει τις πολύχρονες προσπάθειες του ΠΑΣΥΚΑΦ ώστε να γίνει μια πρώτη μελέτη κοστολόγησης για τον δωρεάν εμβολιασμό όλων των 12χρονων κοριτσιών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Συγκεκριμένα, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας πολύ συνηθισμένος ιός και υπάρχουν περισσότεροι από 180 διαφορετικοί τύποι του ιού αυτού από τους οποίους οι 40 μπορούν να προσβάλουν τα γεννητικά όργανα και περίπου 18 από αυτούς είναι καρκινογόνοι. Αυτοί μπορεί να προκαλέσουν τις πιο κάτω μορφές καρκίνου:

  • Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
  • Καρκίνο του πρωκτού
  • Καρκίνο του κόλπου
  • Καρκίνο του αιδοίου
  • Καρκίνο του στοματοφάρυγγα

Ο εμβολιασμός αποδείχθηκε αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο. Προλαμβάνει τυχόν μολύνσεις που προκαλούνται από τους πιο συχνούς και πιο επικίνδυνους καρκινογόνους τύπους του ιού καθώς και την ανάπτυξη παθολογικών κυττάρων. Με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορούν να εμβολιαστούν κορίτσια και γυναίκες από 9-25 ετών και γυναίκες μέχρι 45 χρονών, αφού πρώτα συμβουλευτούν τον γυναικολόγο τους.

Στην Κύπρο, από τα στοιχεία υπολογίζεται ότι:

  1. Υπάρχουν συνολικά περίπου 4,500 12χρονα κορίτσια, εκ των οποίων τα 1000 περίπου φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και τα 100 περίπου σε σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
  2. Το εμβόλιο διατίθεται σήμερα από 2 εταιρείες και χορηγείται σε 2 δόσεις.
  3. Για τα 4,500 κορίτσια το μέγιστο κόστος ανέρχεται στις €315,000 περίπου, ένα κόστος που πιθανών να είναι διαφοροποιημένο μετά από διαπραγμάτευση και τις σωστές διαδικασίες του Υπουργείου Υγείας.
  4. Στόχος είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού να είναι καθολικό και σημαντικό είναι να καλύπτει και τα κορίτσια που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.

Εδώ θέλουμε να σας αναφέρουμε ότι από τις τελευταίες επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών, μας αναφέρθηκε ότι το ποσό που σήμερα φαίνεται να απαιτείται για τον καθολικό εμβολιασμό, δεν είναι πια απαγορευτικό ενώ η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να ξεκινήσει το πρόγραμμα αυτό αρχές του 2016.

Αυτό που τώρα θα ακολουθήσει είναι να προωθηθεί αυτή η δράση από το αρμόδιο Υπουργείο, γνωρίζοντας ότι αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού θα αλλάξει τη ζωή χιλιάδων κοριτσιών.

Αυτό για μας είναι ιδιαίτερα σημαντική θετική δράση και μια προσπάθεια πολλών χρόνων του ΠΑΣΥΚΑΦ, την οποία ενισχύουμε έτσι ώστε μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο, να έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη και πρόγραμμα υλοποίησης.

Ευχαριστούμε τον ΠΑΣΥΚΑΦ και το Υπουργείο Υγείας γι’ αυτή την κοινή τεράστια προσπάθεια. Η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι υπόθεση όλων. Χρειάζονται δράσεις σε όλα τα επίπεδα.

Μόνο έτσι μπορούμε.

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.