ΑΚΕΛ και Μπάρακ Ομπάμα

February 3, 2014
Γιώργου Γεωργίου
Οικονομολόγου – Επιστημονικού Συνεργάτη ΔΗΣΥ

 

ΑΚΕΛ και Μπάρακ Ομπάμα

 

Απάντηση προς άρθρο Γιώργου Λουκαίδη «Ο Μπάρακ Ομπάμα και η οικονομική πολιτική του ΔΗΣΥ».

Διαβάσαμε στις εφημερίδες άρθρο του κ. Λουκαίδη όπου προσπαθεί να συγκρίνει απόφαση του Αμερικανού Προέδρου με την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον εταιρικό φόρο κατά μία ποσοστιαία μονάδα ή κατά 10%. Ο κ. Λουκαίδης ισχυρίζεται πως πρόθεση του ΔΗΣΥ με την καταψήφιση του εν λόγω μέτρου ήταν ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας για να συγκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις του. Θα θέλαμε να απαντήσουμε στον κ. Λουκαίδη παραθέτοντας τα πιο κάτω.

  1. Χαιρόμαστε που ο κ. Λουκαίδης, μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, κάνει ένα σημαντικό και συμβολικό άλμα με το να σχολιάζει θετικά κινήσεις της κατ’ εξοχήν «ιμπεριαλιστικής, καπιταλιστικής» χώρας της Αμερικής. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα και το σημειώνουμε.

  1. Αυτό που ο κ. Λουκαίδης και το ΑΚΕΛ δεν έχουν καταλάβει ακόμα είναι πως δεν έχει σημασία ένα μέτρο από μόνο του αλλά όλο το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λαμβάνει χώρα. Μπορεί στην Αμερική να προτίθενται να επιβάλουν επιπρόσθετη φορολογία στις πολυεθνικές, αλλά πολλές από αυτές τις πολυεθνικές εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα γιατί η Αμερικάνικη κυβέρνηση και σε επέκταση ο Αμερικανός φορολογούμενος τις στήριξαν σε μεγάλο βαθμό την τελευταία τριετία. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύτηκαν για στήριξη εταιριών σε πολλούς και διάφορους τομείς της Αμερικανικής οικονομίας όπως τράπεζες, ασφαλιστικές, αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλα πολλά. Δεν μπορεί ο κ. Λουκαίδης να αγνοεί τα υπέρογκα αυτά ποσά και να εστιάζει την προσοχή του στο μέτρο αυτό. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στην Κύπρο.

  1. Στον τομέα των υπηρεσιών και στην προσπάθεια που κάνουμε ως χώρα να προσελκύσουμε ξένες εταιρίες και επενδύσεις, έχουμε σκληρό ανταγωνισμό από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχουμε πλέον κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα με αυτές όπως είχαμε πριν μία δεκαετία. Ορισμένοι μάλιστα από τους ανταγωνιστές μας προσφέρουν χαμηλότερο αποτελεσματικό συντελεστή και μια πιθανή αύξηση του εταιρικού φόρου θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία μας.

  1. Είναι πάγια προπαγανδιστική πολιτική του ΑΚΕΛ να επικεντρώνεται στον ΔΗΣΥ για την καταψήφιση του κυβερνητικού μέτρου. Ο κ. Λουκαίδης φαίνεται πως έχει ξεχάσει πως το μέτρο αυτό καταψηφίστηκε από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, ακόμα και από αυτές που μετέχουν στην κυβέρνηση Χριστόφια. Επίσης όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι φορείς και οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του κρατικού CIPA, εναντιώθηκαν στην κυβερνητική πρόθεση.

  1. Ο κ. Λουκαίδης ισχυρίζεται πως πρόθεση του ΔΗΣΥ είναι να προστατέψει το μεγάλο κεφάλαιο αλλά και πάλι ο κ. Λουκαίδης δεν αντιλαμβάνεται πως το προτεινόμενο μέτρο θα χτυπούσε περισσότερο τις πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Ήδη πολλοί μικροεπιχειρηματίες λαμβάνουν προσωπικά δάνεια για να στηρίξουν τις εταιρίες τους την δύσκολή αυτή περίοδο που διανύει η οικονομία μας και το κυβερνητικό μέτρο θα τους έφερνε σε κατάσταση απόγνωσης. Συνεχίζει ο κ. Λουκαίδης και αναφέρει πως το μεγάλο κεφάλαιο θα πρέπει να αναλάβει κάποιο από το βάρος που έχει προκαλέσει η κρίση. Μα ο ιδιωτικός τομέας μέχρι στιγμής έχει αναλάβει όλο το βάρος της κρίσης στην χώρα μας. Χωρίς καμιά κρατική ενίσχυση, με εξαίρεση τον τομέα του τουρισμού, καμία παροχή κινήτρων στην ιδιωτική πρωτοβουλία και με ένα κράτος που έχει δαιμονοποιήσει το κέρδος. Δεν μπορούν να αντιληφθούν πως όταν ο ιδιώτης έχει κίνητρα να επενδύσει και να βγάλει κέρδος, τότε θα ανοιχτούν και θέσεις εργασίας και το κράτος θα λαμβάνει έσοδα από τους φόρους.

  1. Όσο αφορά τα πλαφόν είναι μια αναχρονιστική πολιτική η οποία δείχνει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την ελεύθερη οικονομία. Ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί η ακρίβεια είναι να ενισχυθούν θεσμοί όπως η ΕΠΑ, να δημιουργηθεί μια καταναλωτική συνείδηση και το κράτος να σπάσει τα μονοπώλια και να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και να μειωθούν οι τιμές. Τα πλαφόν απλά θα μειώσουν τον ανταγωνισμό και την ποιότητα των προϊόντων και ο καταναλωτής θα βρεθεί σε χειρότερη θέση. Ας μην παραγνωρίζουμε και την προειδοποίηση του προέδρου της ΕΠΑ που δήλωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κατηγορήσει και να τιμωρήσει την κυβέρνηση στην περίπτωση που η ΕΕ της επιτρέψει να επιβάλει πλαφόν. Αν η κυβέρνηση όμως επιμένει στην επιβολή πλαφόν, ας κάνει την αρχή με το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είναι από τα πιο ακριβά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οργανισμός που το παράγει λειτουργεί σε μονοπωλιακό καθεστώς και θα είναι κάτι το οποίο θα επιφέρει μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα όλων των εταιριών και ενδέχεται να επιφέρει μειώσεις στις τελικές τιμές αρκετών προϊόντων.

  1. Όσο για το επικείμενο κυβερνητικό πακέτο μέτρων καλό θα ήταν να επικεντρωνόταν στην παροχή κινήτρων ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη και να ανοιχθούν θέσεις εργασίας. Όσο η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε φορολογικά μέτρα, τόσο η οικονομία μας θα συρρικνώνεται και οι επενδύσεις θα μειώνονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία και να μειώνονται τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.