Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας & για τα ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στο ΑΚΕΛ

May 5, 2019

Για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού δήλωσε ότι:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σήμερα το πρωί έχω επικοινωνήσει τόσο με τον ΓΓ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και με τον υποψήφιο μας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένουμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις εκ μέρους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ομάδας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα καταδικάζουν τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας».

Για τα ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στο ΑΚΕΛ αναφορικά με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού δήλωσε ότι: 

«Χθες στο Συνέδριό μας υποβάλλαμε συγκεκριμένα ερωτήματα στο ΑΚΕΛ, κι αφού πρώτα ξεκαθαρίσω ότι εμείς στο Δημοκρατικό Συναγερμό, βλέπουμε με σεβασμό τόσο υποψηφιότητες εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας όσο και τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές. Είναι σημαντικό μέσα από έναν ενιαίο κατάλογο, να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Είναι επίσης σημαντικό το ότι Τουρκοκύπριοι ζητούν να εκπροσωπήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Για εμάς αυτό σημαίνει, πως είτε δια της υποψηφιότητάς τους είτε δια της συμμετοχής τους, σέβονται και υποστηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια ώρα δεν συμφωνούν για το παράνομο έκτρωμα, το ψευδοκράτος. Η συμμετοχή τους απορρίπτει το ψευδοκράτος και στηρίζει και σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό το ξεκάθαρο ζήτησα από το ΑΚΕΛ να το δηλώσει δημόσια όπως και ζήτησα απο το ΑΚΕΛ να δώσει κάποιες απαντήσεις με τις οποίες μπορεί να κλείσει το θέμα. Γιατί κάνει διαφορετικές προεκλογικές εκστρατείες; Ένας είναι ο λαός μας ανεξάρτητα ποια είναι η ρίζα καταγωγής του καθενός, είτε είμαστε Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Λατίνοι, Αρμένιοι ή Μαρωνίτες ανήκουμε ως πολίτες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ένας είναι ο λαός μας και όχι η θέση των Τούρκων ότι υπάρχουν δυο λαοί στην Κύπρο. Γιατί από εκεί και πέρα γιατί οι δυο ξεχωριστές προεκλογικές; Μήπως άλλα λέμε στους Ελληνοκύπριους και άλλα στους Τουρκοκύπριους; Μήπως τάζουμε πράγματα χωρίς αυτά ν’ ανταποκρίνονται προς τις πραγματικότητες; Και γίνομαι πολύ συγκεκριμένος: Μήπως τάζει το ΑΚΕΛ ότι τυχόν εκλογή Τουρκοκύπριου, με την οποία δεν έχουμε πρόβλημα εμείς, ότι θα γίνει η τουρκική γλώσσα επίσημη γλώσσα της ΕΕ; Μα αυτό το ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το 2016 και έχει απορριφθεί από την ΕΕ. Εμείς για να μπορέσουμε να χτίσουμε την ελπίδα και την προοπτική για την επανένωση πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους Τουρκοκύπριους. Το δεύτερο ερώτημα: Να ξεκαθαρίσει το ΑΚΕΛ ότι όποιος εκλεγεί στο ευρωκοινοβούλιο, από οποιοδήποτε κόμμα, θα εκπροσωπεί, θα υποστηρίζει και θα μάχεται για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι σε περίπτωση που θα τεθούν στο ευρωκοινοβούλιο ζητήματα που θα έχουν να κάνουν είτε με την άρση του δήθεν εμπάργκο ή της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, οι θέσεις να είναι θολές. Αυτές τις ξεκάθαρες απαντήσεις ζητάμε από το ΑΚΕΛ και θα επιμένουμε κάθε μέρα. Και κάτι τελευταίο. Όλοι οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Συναγερμού δηλώνουν ξεκάθαρα πως καταγγέλουν τις παράνομες ενέργειες που εγείρονται εκ μέρους της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Ζητάμε και από το σύνολο των κομμάτων και το σύνολο των υποψηφίων που διεκδικούν θέση στην Ευρωβουλή να κάνουν αυτό το απλό πράγμα. Όταν η Αίγυπτος, όταν η Ρωσία, όταν η ΕΕ, όταν δεκάδες χώρες έρχονται και καταδικάζουν την Τουρκία, να κάνουμε αυτό το απλό και αυτονόητο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει πληροφορίες ότι σε προεκλογικές συγκεντρώσεις που γίνονται στα κατεχόμενα, άλλα λέει το ΑΚΕΛ από αυτά που λέει στις ελεύθερες περιοχές, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε:

«Έχουν την ευκαιρία, τους ρώτησα και χθες τους ρωτώ και σήμερα να απαντήσουν. Εμένα με ικανοποιεί μια ξεκάθαρη απάντηση και θα θεωρήσω το θέμα λήξαν. Αν πράγματι λένε τα ίδια πράγματα στους Ελληνοκύπριους και τα ίδια στους Τουρκοκύπριους γιατί δεν το ξεκαθαρίζουν; Κι από την άλλη αφού είναι μια ευκαιρία, ένας λαός είμαστε, ενιαίος ο εκλογικός κατάλογος, ενιαία η εκλογή, γιατί δεν κάνουν κοινές συνάξεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και κάνουν ξεχωριστές στις ελεύθερες περιοχές και ξεχωριστές στα κατεχόμενα»;

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κατηγόρησε τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ειδικότερα, σχεδόν ως ρατσιστές με αφορμή μια χθεσινή αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε:

«Στο να έρχεται η Αριστερά με μια προσέγγιση ότι λόγω του ότι υπάρχει όπως λέει εθνικός ναρκισσισμός είμαστε ερωτευμένοι με τον εαυτό μας, εφόσον αυτό σημαίνει, και με το έθνος μας και να συνδέει μια στυγερή δολοφονία από έναν κατά συρροή δολοφόνο δημιουργώντας και την εικόνα προς το εξωτερικό πως είμαστε μια ρατσιστική κοινωνία, θεωρώ πως αυτά προσβάλλουν τον Κύπριο πολίτη και την κυπριακή κοινωνία που έχουν δείξει διαχρονικά πόσο σέβονται τους πρόσφυγες και τους ξένους. Γιατί ζήσαμε στην Κύπρο την προσφυγιά αλλά ζει και το κάθε κυπριακό σπίτι τη μετανάστευση. Έχουμε μετανάστες και συγγενείς και φίλους μας και στην Αγγλία και στην Αυστραλία και στην Αμερική και στην Αφρική. Δεν είναι ρατσιστής ο λαός μας. Το δεύτερο που μας λυπεί είναι αυτός ο κομματικός ρεβανσισμός, να κερδίσουν μερικούς κομματικούς πόντους με το να μετατρέπουν ένα έγκλημα από έναν κατά συρροή δολοφόνο. Μαύρισε η καρδιά του κάθε Κύπριου από αυτό το στυγερό και ειδεχθές έγκλημα. Υπήρξαν ολιγωρίες; Ο Πρόεδρος πήρε αποφάσεις. Ο Υπουργός επέδειξε την πολιτική ευθιξία. Από εκεί και πέρα, είχαμε το καθήκον και την υποχρέωση, δεν χρειαζόταν τόλμη, για να πούμε και ένα συγνώμη. Ένα απλό συγνώμη από την καρδιά μας και στα θύματα του στυγερού κατά συρροή δολοφόνου αλλά και ένα συγνώμη που βγαίνει από την καρδιά μας προς την κυπριακή κοινωνία. Άλλοι, χρόνια μετά, δεν είπαν ένα συγνώμη στην κυπριακή κοινωνία και σε θύματα παραλείψεων που έζησε ο κυπριακός λαός».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ήταν ατυχής η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ζητήσαμε συγνώμη ανεξάρτητα αν τα θύματα ήταν αλλοδαπές γυναίκες, κι ότι αυτό ήταν που ενόχλησε, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε:

«Το γνήσιο που εννοούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ένα συγνώμη στα θύματα ενός κατά συρροή δολοφόνου, έναντι της έλλειψης αυτής της ευαισθησίας οχτώ χρόνια μετά να πούμε ένα συγνώμη στις οικογένειες θυμάτων εκ μέρους παραλείψεων και λαθών που είχαν γίνει. Αυτό είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι δέχεται πυρά ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε σχέση με τις αναφορές για τους Τουρκοκύπριους υποψηφίους και αν θεωρεί πως είναι εγκάθετοι, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε:

«Απορρίπτω αυτή τη θέση. Την απορρίπτω με τον πιο ξεκάθαρο και απόλυτο τρόπο. Είπα σεβασμό προς τους υποψήφιους, πρους τους Τουρκοκύπριους που θα υποβάλλουν υποψηφιότητα. Θεωρώ τους Τουρκοκύπριους, συμπατριώτες μου. Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που ζητώ από το ΑΚΕΛ είναι να κάνει μια τοποθέτηση όσο αφορά τα ζητήματα που έχω πει. Δεν θεωρώ τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου εγκάθετους της Άγκυρας. Υποτελές προς την Άγκυρα είναι το ψευδοκράτος και εδώ πρέπει να είναι ο αγώνας μας και θέλω τους Τουρκοκύπριους μαζί μου και μαζί με τον Κυπριακό λαό, να απαλλαχθούμε από την κατοχή, να απαλλαχθούμε από το υποτελές ψευδοκράτος και να ζήσουμε σε μια ενωμένη πατρίδα κάτω από τη σκέπη της ασφάλειας της ενωμένης Ευρώπης, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς τουρκικές εγγυήσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θεωρεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου ότι σε περίπτωση που εκλεγεί κάποιος συγκεκριμένος Τουρκοκύπριος, ίσως εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Άγκυρας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε:

«Δεν είπα κάτι τέτοιο. Εγώ λέω το ΑΚΕΛ να κάνει αυτή την απλή διαπίστωση. Ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων είτε ως υποψήφιοι είτε ως ψηφοφόροι, ενισχύουν και σέβονται την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτή η πολιτική τους πράξη σημαίνει ότι αποπέμπουν και δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος. Τόσο απλό».

Λευκωσία 5/5/2019

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.