Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Ισότητας – Xαιρετισμός Προέδρου ΔΗΣΥ

May 7, 2019

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Παγκύπρια εκδήλωση ΓΟΔΗΣΥ

«Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Ισότητας»

 

Τρίτη 7 Μαΐου 2019, Four Seasons Λεμεσός, 6.30μμ

 

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και Φίλοι,

 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε εκλεκτές συνεργάτιδες, φίλες και συνοδοιπόρους. Όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική ζωή.

 

Σε μια εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη στην Ευρώπη, τη Δημοκρατία και την Ισότητα. Έννοιες με κατ’ εξοχήν βαθύ και ουσιαστικό περιεχόμενο και αξία. Ιδιαίτερα για την παράταξή μας, που έχει καθιερωθεί ως η πλέον προοδευτική και ευρωπαϊκή στον τόπο μας. Χάρη στον μεγάλο ηγέτη της, τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη, κατάφερε να υλοποιήσει το όραμα για ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή επίσης καλωσορίζω στην Κύπρο τη Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ήρθε σήμερα ειδικά για να συμμετάσχει στην εκδήλωση, παρά το πολύ βεβαρημένο της πρόγραμμα. Της εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παραμένει σταθερά και διαχρονικά προσηλωμένος στην προάσπιση ανθρωπιστικών και προοδευτικών αρχών και αξιών, οι οποίες αποτέλεσαν και τη βάση δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στηρίζουμε και προωθούμε με κάθε δυνατό τρόπο τις αξίες του σεβασμού της αξιοπρέπειας, της ισονομίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αξίες αυτές χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων από τον πλουραλισμό, την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων, την ελευθερία και την ισότητα.

 

Χωρίς αμφιβολία, τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλουν ουσιαστικά στη θωράκιση των θέσεων και προσπαθειών μας για προώθηση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν σημαντικά και στην προστασία των βασικών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών μας δικαιωμάτων, βελτιώνοντας αισθητά την καθημερινότητά μας.

 

Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί έναν εκ των βασικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την πάροδο του χρόνου, η νομοθεσία, η νομολογία και οι τροποποιήσεις των Συνθηκών συνέβαλαν στην ενίσχυση αυτής της αρχής. Και της εφαρμογής της και στις κοινωνίες των κρατών μελών.

 

Σε εθνικό επίπεδο έχουν γίνει πολλά και σταθερά βήματα τα τελευταία χρόνια, με στόχο την προώθηση της αρχής της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και της πλήρους εφαρμογής της. Τόσο στο νόμο, όσο και στην πράξη. Ωστόσο, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο, εξακολουθούν να επικρατούν στην κοινωνία μας στερεότυπα και προκαταλήψεις που συνδέονται άμεσα με τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων.

 

Επιδίωξή μας είναι η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα δε στον τομέα της πολιτικής.  Η υπό-εκπροσώπηση είναι χωρίς αμφιβολία δυσανάλογη με το μέγεθος και τις δυνατότητες ουσιαστικής και ποιοτικής συμβολής των γυναικών στα κοινά.

 

Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα ισονομίας και δικαιοσύνης στην Ευρώπη.  Είναι επίσης αναγκαία για την επίτευξη ασφάλειας, προόδου, οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο. Δεν καταγράφεται ισοδύναμη συμμετοχή σε μία κοινωνία, εάν δεν συμμετέχουν εξίσου άντρες και γυναίκες. Δεν εμπεδώνεται η δημοκρατία εάν δεν δίνονται ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτως φύλου.

 

Η επένδυση στο δυναμικό των γυναικών, αποτελεί επένδυση στο σύνολο της κοινωνίας μας. Και οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν ανάγκη από ταλαντούχους ανθρώπους, που θα τους δίνεται η δυνατότητα να φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Από το αποτέλεσμα τους κρίνεται η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρίνεται το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

 

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θέλουμε μια Ευρώπη ενωμένη και δυνατή. Που να προστατεύει και να προωθεί τα δημοκρατικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των κρατών μελών της. Μια Ευρώπη που δεν θα πάψει να βασου ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽εδρ σε σίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

 

Μαζί μπορούμε να πάρουμε τον τόπο μας μπροστά και να προχωρήσουμε, για μια καλύτερη Ευρώπη. Να μην αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω.

 

Λίγες μόνο ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, σας καλώ να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας παρέχεται για ενεργό συμμετοχή, σ’ ένα κατ’ εξοχήν θεσμό άμεσης δημοκρατίας που είναι η ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Ένα θεσμό που εμπλουτίζει τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ένωσης και ενδυναμώνει το ρόλο και τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσουμε να έχουμε ενεργό και ισότιμο ρόλο στο μέλλον της Ευρώπης. Στο δικό μας μέλλον.

 

Κλείνοντας, να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και να καλέσω όλες και όλους, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, να εργαστούμε μαζί για να οδηγήσουμε τη χώρα μας μπροστά. Μόνο έτσι θα πετύχουμε την πρόοδο και τη βελτίωση της κοινωνίας μας που τόσο επιθυμούμε για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Σας ευχαριστώ.

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.