Ν. ΝΟΥΡΗΣ: Για εμάς, μακριά από εκλογές και μικροπολιτικά συμφέροντα, είναι ώρα εθνικής ευθύνης

May 6, 2019

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν και είναι στοχοπροσηλωμένος στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Αν θέλουμε όμως να ζήσουμε ειρηνικά μαζί με τους συμπατριώτες μας Τ/Κ, πρέπει πρώτα και πάνω απ΄ όλα να είμαστε ειλικρινείς απέναντι σε όλους τους πολίτες αυτού του τόπου. Ε/Κ και Τ/Κ.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός όχι μόνο δεν ενοχλείται από τις υποψηφιότητες των Τ/Κ συμπατριωτών μας αλλά αντίθετα θεωρεί ότι αυτές στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σεβασμού και αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και απόρριψης του μορφώματος του ψευδοκράτους. Αυτό σημαίνει η συμμετοχή τους.

Θα πρέπει λοιπόν οι Τ/Κ υποψήφιοι, εάν εκλεγούν, να επιδείξουν σεβασμό και να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία και μόνο.

Εδώ και τρεις μέρες θέσαμε στο ΑΚΕΛ συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα.

Οφείλουν στο ΑΚΕΛ να απαντήσουν εάν θέλουν να θεωρούνται ειλικρινείς και αξιόπιστοι απέναντι στο σύνολο των ψηφοφόρων.

  1. Το ΑΚΕΛ διοργανώνει ξεχωριστές προεκλογικές συγκεντρώσεις. Άλλες στις ελεύθερες περιοχές και άλλες στα κατεχόμενα. Τους ζητούμε να διαψεύσουν ότι υπάρχει εκ μέρους τους διγλωσσία με άλλα να λέγονται στους Τ/Κ στις συγκεντρώσεις τους στα κατεχόμενα και άλλα στους Ε/Κ στις ελεύθερες περιοχές.
  2. Τους ζητούμε να ξεκαθαρίσουν αν υπόσχονται στους Τουρκοκύπριους, ότι η εκλογή Τουρκοκυπρίου ευρωβουλευτή σημαίνει εκπροσώπηση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στο Ευρωκοινοβούλιο και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ποια θα είναι η θέση τους εάν τεθούν ζητήματα είτε για άρση του δήθεν εμπάργκο του ψευδοκράτους είτε ακόμα και άρσης της δήθεν απομόνωσης των Τ/Κ;
  3. Τους ζητούμε ακόμα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το εάν υπόσχονται στους Τ/Κ ότι, με την εκλογή Τουρκοκύπριου στην Ευρωβουλή, θα γίνει προσπάθεια να εισαχθεί η τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ένωσης.

Γιατί εάν λέγεται κάτι τέτοιο προφανώς είναι ψέμα ότι κάποιος μπορεί να μιλήσει στην τουρκική εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Όχι γιατί εμείς το απορρίπτουμε αλλά γιατί κάτι τέτοιο ζητήθηκε ήδη, όχι από το ΑΚΕΛ, αλλά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το 2016, αλλά δεν έχει ποτέ εγκριθεί από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Καλούμε λοιπόν το ΑΚΕΛ να ξεκαθαρίσει χωρίς περιστροφές και μισόλογα τη θέση του. Και θα επιμείνουμε γιατί εμείς θέλουμε όλοι να έχουν μπροστά τους μια καθαρή εικόνα.

Πρόσθετα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη αντιμετωπίζουμε μια κορύφωση της Τουρκικής προκλητικότητας με την παράνομη εισβολή του τουρκικού γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Όλοι οι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ έχουν καταγγείλει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Ζητούμε το ίδιο να πράξει και το σύνολο των κομμάτων αλλά και το σύνολο των υποψηφίων Ευρωβουλευτών ώστε να σταλεί ένα, ενιαίο και σωστό μήνυμα.

Δυστυχώς όμως, αυτές τις κρίσιμες ώρες που θα έπρεπε όλα τα κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση αυτών των ιταμών προκλήσεων, το ΑΚΕΛ δια του Γενικού του Γραμματέα επιλέγει να αμφισβητεί τη σημασία των τριμερών συνεργασιών με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για εμάς, μακριά από εκλογές και μικροπολιτικά συμφέροντα, είναι ώρα εθνικής ευθύνης.

Η δική μας αντίδραση ήταν άμεση με το διάβημα του Προέδρου του κόμματος προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα από το οποίο ζητήθηκε μια ξεκάθαρη και αποφασιστική δήλωση, την οποία και λάβαμε, ενάντια στις Τουρκικές προκλήσεις και σε στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό κατ΄ελάχιστο θα αναμέναμε να γίνει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις προς τους Ευρωπαϊκούς σχηματισμούς στους οποίους ανήκουν.

Έτσι ερμηνεύεται η ενότητα αλλά και η εθνική ευθύνη.

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.