Ν. ΝΟΥΡΗΣ: Σήμερα είναι μια ακόμα σημαντική μέρα προς την πορεία υλοποίησης της εφαρμογής του συστήματος υγείας

April 24, 2019

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ

ΝΙΚΟΥ ΝΟΥΡΗ

Γενικό Σχέδιο Υγείας

Το 1966 έγινε η πρώτη συζήτηση για την αναγκαιότητα της εφαρμογής Εθνικού συστήματος Υγείας στη χώρα μας. Έκτοτε διανύθηκε πολύς δρόμος, με ατέρμονες συζητήσεις.

Φτάσαμε στο 2001 όταν η κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη πέτυχε την ψήφιση του πρώτου Νομοσχεδίου για το ΓΕΣΥ αλλά και τη σύσταση του ΟΑΥ. Χρειάστηκε να περάσουν 53 ολόκληρα χρόνια για να έρθει μια δεύτερη κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού με τον Νίκο Αναστασιάδη στην Προεδρία, για να υλοποιήσει αυτή την τεράστια μεταρρύθμιση.

Τη σημαντικότερη κοινωνική μεταρρύθμιση μετά την εισαγωγή του θεσμού των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σήμερα λοιπόν είναι μια ακόμα σημαντική μέρα προς την πορεία υλοποίησης της εφαρμογής του συστήματος που προσδοκούμε ότι θα δώσει ισότιμη, καθολική αλλά και ποιοτική περίθαλψη στο σύνολο του πληθυσμού, όπως ακριβώς οφείλει να δίνει στους πολίτες του ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Σήμερα από τα λόγια περνούμε στην πράξη. Τα ψέματα τελείωσαν. Σήμερα ξεκίνησε η εγγραφή των δικαιούχων στο ΓΕΣΥ. Στις δύο πρώτες ώρες και παρά το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ, οι εγγραφές έφτασαν τις είκοσι χιλιάδες πεντακόσιες.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θέλει να στείλει το μήνυμα ότι είμαστε γνώστες των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία της εφαρμογής. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνδράμουμε την προσπάθεια επίλυσής τους.

Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν εφαρμόζεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, υπομονή και κατανόηση.

Την ίδια ώρα θέλουμε οι αρμόδιοι επιτελείς αλλά και οι πάροχοι υπηρεσιών να επιδείξουν ευθύνη και ζήλο. Εμείς από την πλευρά μας είτε σαν κυβέρνηση είτε σαν νομοθετική εξουσία, δώσαμε όσα και ό,τι μας ζητήθηκε ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στην εφαρμογή του.

Γιατί μόνο έτσι θα γίνει κατορθωτή η εισαγωγή αυτής της σπουδαίας μεταρρύθμισης.

Με το βλέμμα στραμμένο στην 1η του Ιούνη, ημερομηνία εισαγωγής της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ευχόμαστε στον κυπριακό λαό καλό Πάσχα με υγεία.

Λευκωσία, 24 Απριλίου 2019

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.