Ο. ΚΟΥΛΛΑ: Τεράστια επιτυχία η σημερινή – διπλή – έξοδος στις αγορές με σκοπό την πρόωρη αποπληρωμή του ρωσικού δανείου

April 24, 2019

Δήλωση του Βουλευτή κ. Ονούφριου Κουλλά, εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Τεράστια επιτυχία η σημερινή – διπλή – έξοδος στις αγορές με σκοπό την πρόωρη αποπληρωμή του ρωσικού δανείου

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Κύπρος δανείζεται για διάρκεια 30 ετών, δυνατότητα που λίγα κράτη έχουν

 

Η σημερινή έξοδος στις διεθνείς αγορές, με την έκδοση δυο ευρωπαϊκών ομολόγων, ενός 5ετούς και ενός 30ετούς, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως μια τεράστια επιτυχία. Η ζήτηση έφτασε τα €4,8 δις για το 5ετές ομόλογο και τα €6,4 δις για το 30ετές ομόλογο.

Με το 5ετές ομόλογο αντλήθηκαν €0,5 δις με επιτόκιο μόλις 0,65%, ενώ με το 30ετές ομόλογο αντλήθηκαν €0,75 δις με επιτόκιο χαμηλότερο από το 3%. Με το προϊόν των δύο εκδόσεων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση υφιστάμενων ρευστών διαθεσίμων, θα πραγματοποιηθεί η πρόωρη εξόφληση του -ακριβότερου- ρωσικού δανείου, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ταυτόχρονα τόσο η μείωση του μέσου επιτοκίου όσο και η επιμήκυνση του δημοσίου χρέους.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που η Κύπρος δανείζεται για διάρκεια 30 ετών, δυνατότητα που λίγα κράτη έχουν. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που πενταετές ομόλογο λαμβάνεται με τόσο χαμηλό επιτόκιο. Τόσο η διάρκεια όσο και το επιτόκιο δανεισμού είναι αποτελέσματα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αδιανόητα.

Η χώρα μας μπορεί πλέον να στέκεται γερά στα πόδια της και να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Η μεγάλη εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας προς την κυπριακή οικονομία είναι η πιο τρανή απόδειξη. Οφείλουμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα στο δρόμο της σοβαρότητας και της σκληρής δουλειάς, που φέρνει θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες, χωρίς πειραματισμούς, πισωγυρίσματα και λαϊκίστικες προσεγγίσεις, που θα μας φέρουν τα ίδια δεινά που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Λευκωσία, 24 Απριλίου 2019

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.