Μια ενωμένη Κύπρος είναι εφικτή

December 15, 2015
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2015/12/averof-talat-15_12_2015.0d85e95d1f7f9a9e3757912f810e8ef6.jpg

Παρέμβαση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στη δημόσια συζήτηση που διοργανώνει ο ΟΠΕΚ

 

“Μια ενωμένη Κύπρος είναι εφικτή”

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του ΟΠΕΚ, του Ομίλου για Προβληματισμό και Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας, και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο, για να συμμετάσχω μαζί με τον κ. Ταλάτ σε αυτή τη δημόσια συζήτηση, με θέμα,

 

“Μια Ενωμένη Κύπρος είναι Εφικτή”.

 

Ένα ομολογουμένως επίκαιρο θέμα, αφού διερχόμαστε μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα περίοδο, αλλά και συνάμα μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, σε ότι αφορά τις προοπτικές να καταλήξουμε σε μια μόνιμη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

 

Για περισσότερα από 40 χρόνια οι δύο κοινότητες διαπραγματεύονται στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Κορυφής χωρίς επιτυχία. Για να φτάσουν σε μια μόνιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα μετεξελίξει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Τι είναι λοιπόν αυτό, που κάνει τη σημερινή προσπάθεια να διαφέρει από τις προηγούμενες; Γιατί πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά, μια ενωμένη Κύπρος είναι εφικτή;

 

Αυτή τη φορά παίρνουμε το αίσθημα ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων και στις δύο κοινότητες αντιλαμβάνεται ότι το υφιστάμενο status quo δεν είναι αποδεκτό και δεν είναι προς το συμφέρον των κατοίκων της Κύπρου. Οι περισσότεροι τουρκοκύπριοι, αντιλαμβάνονται πλέον ότι χωρίς λύση δεν θα μπορέσουν ποτέ να ενσωματωθούν πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, διατρέχουν τον κίνδυνο σταδιακά να χάσουν την μοναδική τουρκοκυπριακή τους ταυτότητα, την κουλτούρα και την παράδοση τους. Παρομοίως, οι περισσότεροι ελληνοκύπριοι αντιλαμβάνονται ότι η διατήρηση του υφιστάμενου status quo δεν είναι βιώσιμη και ότι κρύβει πολλούς κινδύνους για το μέλλον τους. Ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια την οποία καμία από τις δύο κοινότητες δεν έχει. Σήμερα, μετά από 4 δεκαετίες διαχωρισμού, οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν έχουν πλέον μνήμες ή βιώματα από την κοινή μας συμβίωση. Σε μερικά χρόνια οι περισσότεροι από όσους την έχουν βιώσει, είτε δεν θα βρίσκονται πλέον μαζί μας, είτε θα είναι υπερήλικες.

 

Την ίδια στιγμή, φυσικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι κανένας δεν είναι διαθετειμένος να θυσιάσει την ποιότητα της λύσης για χάρη του χρόνου. Η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική, να αντέχει στο χρόνο και να φαίνεται λογική στις επερχόμενες γενιές. Ένα από τα δυνατά στοιχεία της νέας διαδικασίας, είναι η συμφωνία των δύο ηγετών ότι μόνο μια συμφωνημένη λύση μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα. Με αυτό τον τρόπο, κάθε ηγέτης είναι αναγκασμένος να μπαίνει στη θέση του άλλου και να εξετάζει τα ζητήματα και από τη δική του οπτική γωνία.

 

Σήμερα έχουμε και στις δύο κοινότητες, ηγέτες που πιστεύουν στο όραμα της επανένωσης της Κύπρου. Αυτό, αποτελεί αναμφίβολα μια πολύ θετική, και όχι τυχαία, συγκυρία. Επιπρόσθετα, η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί συνθήκες για ευρύτερη σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Ακόμη, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας, όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι εφικτή μονάχα με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Υπάρχει, λοιπόν, ένα μεγάλο εύρος θετικών συνεργειών που μπορεί να προκύψουν από μια πιθανή λύση.

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Έχουμε το προνόμιο να συζητάμε και να ονειρευόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον. Την ίδια ώρα που παρακολουθούμε την ταραγμένη μας γειτονιά στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή να φλέγεται, με κίνδυνο μετατροπής των συγκρούσεων στη περιοχή σε μια παγκόσμια αναταραχή με ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Η απώλεια αθώων ζωών και η ανθρώπινη συμφορά, έχουν δυστυχώς γίνει μια επικίνδυνη και καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους. Υπογραμμίζουμε την αναγκαιότητα για επίτευξη σταθερότητας στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μιας περιοχής που σήμερα μαστίζεται πολυεπίπεδα από αναταραχή και αστάθεια. Μια περιοχή που έχει καταστραφεί πλήρως από τις συνεχιζόμενες αιματηρές συγκρούσεις σε Συρία, Ιράκ, Βόρεια και Κεντρική Αφρική και την πολιτική αστάθεια σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών. Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα ο φόβος της τρομοκρατίας πλανάται σε όλο τον κόσμο.

 

Αυτές οι εξελίξεις έχουν αυξήσει την ανάγκη για την ύπαρξη ενός πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Η Κύπρος, μπορεί να γίνει αυτός ο αξιόπιστος πυλώνας πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, σταθερότητας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να επιτελέσει αυτό τον ρόλο και πολύ περισσότερο, να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Μπορεί, ακόμη, να αποτελέσει ένα επιτυχημένο πρότυπο και παράδειγμα μιας ευημερούσας, πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Μπορεί να γίνει ένας τόπος όπου η διαφορετικότητα και οι διαφορετικές θρησκείες αποτελούν κίνητρο για καλύτερη αλληλοκατανόηση και συνεργασία και όχι πηγή συγκρούσεων και δυστυχίας.

 

Οφείλουμε, ωστόσο, να παραμένουμε σε εγρήγορση και να μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας:

 

Η παρούσα ευημερία και το αίσθημα ασφάλειας που βιώνουμε είναι εύθραυστη, χωρίς την επίτευξη μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος η οποία θα εξαλείψει κάθε μελλοντική πηγή αντιπαραθέσεων. Ο εθνικισμός και ο σωβινισμός, ενόσω δεν αντιμετωπίζονται τελεσίδικα, πάντοτε θα καραδοκούν, αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία για να αναζωπυρωθούν. Στη δική μας περίπτωση η διαίρεση και η διχοτόμηση, αποτέλεσμα της ανοικτής πληγής του κυπριακού προβλήματος, μπορεί να αποτελέσει, μελλοντικά, πηγή νέων συγκρούσεων. Αποτελεί καθήκον, τόσο προς τους εαυτούς μας όσο και προς τις επερχόμενες γενεές, να καταλήξουμε σε μια μόνιμη και βιώσιμη λύση. Μια λύση η οποία θα επανενώνει την χώρα και τον λαό της και θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μια όαση ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και σταθερότητας στη περιοχή.

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει προσηλωμένος στην επίτευξη μιας μόνιμης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Μιας λύσης που θα βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Θέλουμε μια ενωμένη, λειτουργική και βιώσιμη ομοσπονδιακή Κύπρο, η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον και την ευημερία όλων των Κυπρίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απαραίτητο όπως η λύση που θα επιτευχθεί, σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους πολίτες. Υποστηρίζουμε ένθερμα την παρούσα διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τ/κ κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί. Ευχόμαστε ειλικρινά ότι αυτές θα καταλήξουν σύντομα σε μια αμοιβαία συμφωνηθείσα και επικερδή λύση για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

Μια ενωμένη Κύπρος, πλήρες μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ανάγκη από εγγυήσεις ξένων κρατών. Θα πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές επιλογές και ρυθμίσεις, οι οποίες θα ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων.

 

Η λύση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να είναι ευεργετική, όχι μόνο για τους κύπριους, αλλά και για τους κατοίκους όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης. Αυτό το νησί, η Κύπρος, μαζί με τους ανθρώπους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, αξίζουν πολύ περισσότερα από την διχοτόμηση που τους αποστερεί την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Είναι σε όλους μας κατανοητό, ότι ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει για την επίλυση του κυπριακού. Οφείλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία αυτή και να προσπαθήσουμε σκληρά να την αξιοποιήσουμε. Ας σταματήσουμε λοιπόν να αντιλαμβανόμαστε αυτή την νέα ειρηνευτική προσπάθεια ως ένα ανταγωνιστικό παιγνίδι. Ένα παιχνίδι στο οποίο για να κερδίσει ένας, πρέπει να χάσει ο άλλος. Ας εργαστούμε με ειλικρίνεια μαζί, σαν μια ομάδα, για να κερδίζουμε τον πιο σημαντικό αγώνα της ζωής μας. Ας δημιουργήσουμε μαζί το κοινό μας, ευρωπαϊκό μέλλον.

 

Ας σκεφτούμε σαν συμπατριώτες. Μια ενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρος, που θα απολαμβάνει μια διεθνή κυριαρχία και προσωπικότητα, βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Ας αναλογιστούμε τις τεράστιες δυνατότητες που θα διαθέτει το ανθρώπινο μας δυναμικό. Όπου οι απόφοιτοι του εκπαιδευτικού μας συστήματος, θα είναι σε θέση να κατέχουν την ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα. Να αποτελούν τους διαμεσολαβητές υπηρεσιών μεταξύ της Ευρώπης, της Τουρκίας, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι μεγαλώνουν μαζί, ζούνε μαζί, κάνουν οικογένειες και επιχειρήσεις μαζί και στέλνουν τα παιδιά τους στα ίδια σχολεία. Ένα παγκόσμιο παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης και παραγωγικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αποτελεί, αναμφίβολα, ένα όραμα στο οποίο αξίζει να πιστέψουμε.

 

Το δικό μας όραμα, είναι αυτό μιας ενωμένης Κύπρου, στην καρδιά της Ευρώπης σε ισότιμη βάση. Να είμαστε σε θέση να συμβάλλουμε ενεργά και εποικοδομητικά στην πρόοδο και την εξέλιξη της Ευρώπης και όχι να δημιουργούμε προβλήματα στη λειτουργία της. Γι’ αυτό και μια λύση η οποία θα βασίζεται στο κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξυπηρετεί το συμφέρον όλων των κυπρίων .

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Δεν προσποιούμαστε ότι ο δρόμος για την επίτευξη μιας λύσης είναι χωρίς δυσκολίες. Κατανοούμε ότι οι δύο ηγέτες συζητούν αυτή την περίοδο τις πλέον δύσκολες πτυχές του προβλήματος, όπως το περιουσιακό, το εδαφικό, τα θέματα ασφάλειας. Εμείς πιστεύουμε ότι αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς λύσεις μπορούν να εξευρεθούν για όλα τα ζητήματα, φτάνει να τις αναζητήσουμε εντός του πλαισίου το οποίο έχω περιγράψει. Είναι γι αυτό τον λόγο που πιστεύουμε ένθερμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Ενθαρρύνοντας μας για να φτάσουμε σε αυτούς τους συμβιβασμούς, αλλά και συνεισφέροντας θετικά σε αυτή την διαδικασία. Ας αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κατά την δημιουργία της λύσης, παρά να αναζητούμε τη συνδρομή τους μετέπειτα.

 

Η οικονομική συνεισφορά της διεθνούς κοινότητας ως προς την χρηματοδότηση της λύσης θα αποτελέσει επίσης ένα σημαντικό παράγοντα. Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, δεν θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με όρους οικονομικού κόστους. Αντίθετα, θα πρέπει να σκεφτόμαστε τη λύση ως επένδυση, η οποία συνοδεύεται με μοναδικές κοινωνικές, οικονομικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

 

Εάν η γερμανική κυβέρνηση αντιμετώπιζε την προοπτική επανένωσης της χώρας το 1990, με όρους οικονομικού κόστους, δεν θα προχωρούσε ποτέ στην επανένωση της χώρας. Ποιά Γερμανία είναι όμως σήμερα ισχυρότερη; Η ενωμένη Γερμανία, ή οι δύο Γερμανίες του 1990;

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω ξανά για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δώσατε για να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για το θέμα της σημερινής μας συζήτησης. Ας ελπίσουμε ότι πολύ σύντομα, η ενωμένη Κύπρος θα γίνει μια απτή πραγματικότητα για όλους τους κατοίκους της.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.