Θέλουμε να φτιάξουμε μια καλύτερη Κύπρο

November 30, 2015
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2016/02/averof-110214.0d85e95d1f7f9a9e3757912f810e8ef6.jpg

Συνέντευξη Αβέρωφ Νεοφύτου στην εφημερίδα ο Φιλελεύθερος, Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

 

– Σε παλαιότερη συνομιλία μας αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις αναφερθήκατε, κατά τρόπο θετικό, στην ελευθερία έκφρασης που έχουν τα στελέχη του ΔΗΣΥ. Μήπως κάπου έχει ξεφύγει αυτή η έκφραση η ελευθερίας;

 

– Πρώτα θα μιλήσω για τη γενική αρχή μας, την ανεκτικότητα. Την ανεκτικότητα από το χώρο της ευρύτερης αντιπολίτευσης και όταν ακόμα αυτές οι κριτικές πολλές φορές ξεφεύγουν το μέτρο. Και το κάνουμε συνειδητά γιατί όπως πολλές φορές έχω πει, είναι εθνική αναγκαιότητα σ’ αυτή την περίοδο να υπάρχουν εθνικές συνεννοήσεις για το καλό της χώρας και στα θέματα της οικονομίας και του κυπριακού. Θα ήμουν ανακόλουθος να δείχνω ανεκτικότητα στις φωνές της αντιπολίτευσης και την ίδια ώρα να ακυρώνω τον εαυτό μου και να μην δεχόμουν διαφορετικές πλουραλιστικές απόψεις στο ίδιο μου το κόμμα.

 

Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του εάν εμείς μείναμε πιστοί σ’ αυτή τη γραμμή. Εμείς δεν δείξαμε το δρόμο εξόδου σε κανένα. Και ουδέποτε ο ΔΗΣΥ εναντιώθηκε σε έκφραση άποψης από οποιοδήποτε μέλος ή στέλεχος του κόμματος. Απ’ εκεί και πέρα είμαστε ένα ανοικτό κόμμα σε όσους θέλουν να έρθουν και να ενισχύσουν τις προσπάθειες του ΔΗΣΥ, αλλά και ένα ανοικτό κόμμα δεν μπορεί να θέτει και φραγμούς στον οποιονδήποτε κάνει τη δική του επιλογή και παίρνει το δικό του δρόμο.

 

Γι’ αυτό θα το πω ξανά, για μας το θέμα της ευρωβουλευτού έχει λήξει. Τελεία και παύλα.

 

– Η κατοχή της έδρας;

 

– Δεν μας αφορά. Αφορά αυστηρά την ίδια εάν με βάσει τον δικό της κώδικα περί πολιτικής ηθικής, όπως αυτή τον κατανοεί, πρέπει να κρατήσει ή να παραδώσει την έδρα. Εμάς δεν μας αφορά.

 

– Για ποιό λόγο προχώρησε ο ΔΗΣΥ στην πρόταση αλλαγής του εκλογικού μέτρου? Αναβαθμίζεται ή περιορίζεται η δημοκρατική αντιπροσώπευση μέσα από αυτό?

 

– Η αναθεώρηση του εκλογικού μέτρου για είσοδο στη βουλή συμβάλει στην καλύτερη και πιο αποδοτική λειτουργία της Βουλής των Αντιπροσώπων και συνάδει με πρακτικές σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι δεν αλλάζει η απλή αναλογική για την πρώτη κατανομή των εδρών στο κοινοβούλιο. Οποιοδήποτε κόμμα συγκεντρώσει το εκλογικό μέτρο της κάθε επαρχίας από την πρώτη κατανομή, θα καταλαμβάνει την έδρα, άσχετα από το αν συγκεντρώσει ποσοστό 3,6% παγκύπρια.

 

Το υφιστάμενο εκλογικό μέτρο του 1.8% είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Οι περισσότερες χώρες, 20 από τις 28 χώρες της Ε.Ε., έχουν εκλογικό μέτρο της τάξεως του 4% και του 5% ή ακόμα και ψηλότερο, ενώ σε Ελλάδα και Ισπανία το μέτρο ανέρχεται στο 3%.

 

Η αύξηση του εκλογικού μέτρου θα συμβάλει ουσιαστικά στην πιο εύρυθμη λειτουργία του κοινοβουλίου και στην ποιοτικότερη παραγωγή πολιτικής καθώς επίσης και στη μείωση των φαινομένων των αδιέξοδων συζητήσεων που παρατηρούμε σήμερα. Μέσα από αυτή τη ριζοσπαστική θεσμική αλλαγή, αυξάνεται η πολιτική σταθερότητα και αντιμετωπίζονται κρίσιμες προκλήσεις στην ψήφιση νομοσχεδίων ώστε να μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος.

 

Υπήρξαν περιπτώσεις που η σταθερότητα της χώρας κρινόταν από μία ψήφο. Το βιώσαμε πολλές φορές τα τελευταία δυόμιση χρόνια, στην προσπάθεια μας κάθε Πέμπτη στη Βουλή να βρίσκουμε πλειοψηφία, για να κρατούμε την χώρα στην σωστή πορεία.

 

Η πρόταση για ένα εκλογικό μέτρο εφάμιλλο αυτών που ισχύουν στην υπόλοιπη δημοκρατική Ευρώπη, αναβαθμίζει τη δημοκρατία και τη συντεταγμένη πολυφωνία. Είναι μια πρόταση που απεγκλωβίζει την πολιτική από τις αγκυλώσεις και τη στρεβλωμένη αντιπροσωπευτικότητα που επικρατεί σήμερα. Έτσι η πολιτική γίενται πιο χρήσιμη για τους πολίτες.

 

– Εξ αφορμής των συζητήσεων για το εκλογικό μέτρο υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς ΕΥΡΩΚΟ το οποίο είχε απειλήσει και με αποχώρηση από την κυβέρνηση.

 

– Η συμμετοχή ή όχι ενός κόμματος στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη δεν αφορά τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αλλά τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό που πολιτικά εγείρεται είναι το πώς μπορεί ένα κόμμα που συμμετέχει σε μια κυβέρνηση να καταψηφίζει μνημονιακά νομοσχέδια που η τυχόν απόρριψη τους από τη Βουλή σημαίνει αυτόματα ότι οδηγείται η χώρα σε νέες οικονομικές περιπέτειες και αυτό το κόμμα να παραμένει στην κυβέρνηση. Την ώρα ειδικά που χρειάζεται η επίτευξη εθνικών συνεννοήσεων με κόμματα που ανήκουν στην αντιπολίτευση.

 

– Επειδή αρκετές φορές δίνεται η εντύπωση ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι κυβερνών κόμμα με την αυστηρότητα του όρου θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιος είναι ο ρόλος του κόμματός σας σε σχέση με την κυβέρνηση;

 

– Ο ρόλος του ΔΗΣΥ είναι να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για να υλοποιηθούν οι ριζικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Κύπρος. Στόχος μας είναι  να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πλειοψηφίες στη βουλή για να ψηφίζονται τα κυβερνητικά νομοσχέδια. Ο ΔΗΣΥ πρωταγωνιστεί στο να διαμορφώνει την αναγκαία συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Χωρίς συνεννόηση θα μείνουν όλα στα χαρτιά και τίποτα δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως είμαστε μια κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας και ως εκ τούτου η διατήρηση γεφυρών επικοινωνίας με άλλους πολιτικούς χώρους είναι απαραίτητη. Θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του τόπου χωρίς την αναγκαία συνεργασία. Ήμουν πάντα της άποψης ότι σε μεγάλα, εθνικού μεγέθους μέτωπα, επιβάλλεται να υπερβαίνουμε τα κομματικά χαρακώματα. Δύο τέτοια μέτωπα είναι η οικονομία και το κυπριακό. Στην οικονομία, διατηρώντας τις αρχές και τις βασικές θέσεις μας, συνεργαζόμαστε με το ΔΗΚΟ σε κρίσιμα νομοσχέδια ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Κύπρος. Σε θέσεις που αφορούν στο κυπριακό, έχουμε περιθώρια συνεννόησης με το ΑΚΕΛ. Κάποιοι μπορούν να χαρακτηρίσουν αυτές τις πρωτοβουλίες τολμηρές. Είναι όμως αυτονόητες. Αυτό επιβάλλεται να πράττει ένα σύγχρονο κόμμα που βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας. Αυτές οι πρωτοβουλίες μπορεί να προβληματίσουν μέρος του κομματικού μας ακροατηρίου. Τούτο είναι φυσικό. Όμως εμείς οφείλουμε να πράξουμε εκείνο που κάνει την πολιτική πιο αξιόπιστη φέρνοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον τόπο: Να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο.

 

– Πως αποτιμάτε εσείς, ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, συνοπτικά, το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο. Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά του;

 

– Που ήταν η χώρα το 2013 και που είναι σήμερα; Το 2013 ήταν υπό οικονομική χρεοκοπία, αναξιόπιστη, απομονωμένη, με τελματωμένο το κυπριακό, στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις. Σήμερα σταθεροποιείται η οικονομία. Δημιουργούνται προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό που σήμερα καταγράφεται ως βελτίωση των οικονομικών δεικτών, αύριο θα το αισθανθεί στη ζωή του και ο κύπριος πολίτης.  Η αξιοπιστία της Κύπρου δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Η διεθνής της εικόνα βελτιώνεται συνεχώς. Η κυβέρνηση παρέλαβε το εθνικό ζήτημα σε μια επικίνδυνη στασιμότητα.

 

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα, ελπιδοφόρα διαδικασία. Με δυσκολίες αλλά και προοπτική. Με μια πρωτόγνωρη στήριξη του διεθνούς παράγοντα. Στην εξωτερική πολιτική, έχουμε καταστεί ένας σημαντικός παράγοντας σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για περιφερειακά θέματα. Ένας αξιόπιστος συνομιλητής για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ρωσία. Οι παραγωγικές συναντήσεις και συμφωνίες μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Ισραήλ καταδεικνύουν τις δυνατότητες που ανοίγονται.

 

Στο δημόσιο τομέα, προχωρούμε τις αλλαγές που έπρεπε να είχαμε κάνει από μόνοι μας εδώ και χρόνια. Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων είναι ήδη σε εξέλιξη μια σειρά από ριζικές τομές στην παιδεία και τη δημόσια υπηρεσία. Στην κοινωνική πρόνοια, με το ΕΕΕ έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση μιας πρωτοποριακής, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υποδομής για την στήριξη όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Παραμένουν ακόμη αρνητικές νοοτροπίες ορισμένων κρατικών αξιωματούχων που δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, της κοινωνίας και των πολιτών. Πρέπει να κινηθούμε ακόμη πιο αποφασιστικά στους τομείς της υγείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας. Πρέπει να είμαστε πιο δημιουργικοί στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να είναι πιο τολμηρή και αποφασιστική στη ριζική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η Κύπρος μας. Κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση και το πρόσημο της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη είναι ξεκάθαρα θετικό.

 

– Είχαμε αυτή την εβδομάδα την ανακοίνωση για την εταιρεία BG σ’ ότι αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη». Ποια σημασία έχει αυτό το γεγονός πέραν από το καθαρά οικονομικό και εμπορικό κομμάτι;

 

– Πρώτον, ψήφος εμπιστοσύνης τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στις πολιτικές της κυβέρνησης για το φυσικό αέριο. Δεύτερον, ο κολοσσός BG είναι η πρώτη σημαντικότατη πράξη που υλοποιεί τη στρατηγική συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας. Τρίτον, αυτό θα επιταχύνει την εκμετάλλευση του «οικοπέδου 12» που σημαίνει και γρηγορότερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου για τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς με φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

 

– Οι συνομιλίες για το Κυπριακό συνεχίζονται και το ερώτημα που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες είναι κατά πόσο υπάρχουν προοπτικές επίλυσης του προβλήματος.

 

– Σήμερα οι διαπραγματεύσεις για να φθάσουμε σε ένα λειτουργικό συμβιβασμό στο Κυπριακό, γίνονται σε διαφορετικό περιβάλλον και υπό διαφορετικές συνθήκες απ’ ότι στο παρελθόν. Έχουμε απέναντί μας ένα νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη που δημόσια έχει διατυπώσει την πρόθεση για λύση του κυπριακού. Η γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως και η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων, βοηθούν ώστε ο συμβιβασμός στο Κυπριακό να αποβεί προς όφελος όλων. Άλλωστε μία ενωμένη Κύπρος θα ενισχύσει την οικονομία της. Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να εξαντλήσει όλη την επιρροή της προς την Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψει θέσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παρούσα στις συνομιλίες. Συζητάμε για μία λύση που να εδράζεται στις αρχές και στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να μεγιστοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές της. Είναι ιδιαίτερα θετικό που σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μία συγκροτημένη διαδικασία συνομιλιών. Οφείλουμε να στηρίξουμε τη διαδικασία αυτή και να περιμένουμε τα αποτελέσματά της.

 

– Στο πεδίο της οικονομίας υπάρχει κάποια άλλη κίνηση που κατά την άποψή σας δεν έγινε από πλευράς κυβέρνηση την οποία θεωρείτε σημαντική;

 

– Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές εκείνες, που θα φέρουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Στο ΔΗΣΥ στηρίζουμε πλήρως τις αλλαγές αυτές. Και θα ζητούμε ακόμη περισσότερες! Τούτο απαιτούν και οι πολίτες. Όσοι επιστρατεύουν το λαϊκισμό και αντιτάσσονται στις αλλαγές, δυστυχώς, δεν έμαθαν τίποτα από τα λάθη που έγιναν. Ο ΔΗΣΥ και εγώ προσωπικά έχουμε μια συγκεκριμένη διαδρομή υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Αυτές αποτελούν μονόδρομο για να κερδίσουμε τη μάχη της ανάπτυξης.

 

Για να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας είναι σημαντικό να έρθουν σημαντικές ξένες επενδύσεις και κεφάλαια στον τόπο μας, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στο να ανοίξουν νέες δουλειές.

 

Γι’ αυτό έχω πάρει συγκεκριμένη θέση για τα οφέλη που θα φέρουν στον τόπο οι αποκρατικοποιήσεις. Με τις αποκρατικοποιήσεις προσελκύουμε νέα κεφάλαια, νοικοκυρεύουμε και εκσυγχρονίζουμε τους οργανισμούς διασφαλίζοντας τους εργαζομένους και ανοίγουμε τον ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να μιλήσω για μία τολμηρή αλλαγή. Είναι πλέον καιρός να πάψουν τα κόμματα και οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίζουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών. Τα κόμματα έχουν πια άλλο ρόλο στην εποχή μας. Οι κομματικοί διορισμοί είναι πολλές φορές αναξιοκρατικοί διότι γίνονται με λάθος κριτήρια και τελικά βλάπτουν και τους ίδιους τους ημικρατικούς οργανισμούς και τους εργαζομένους τους.

 

– Ποια είναι η άποψή σας για την πορεία της κυπριακής οικονομίας με δύο δεδομένα. Αφενός τις γενικά θετικές αξιολογήσεις ξένων οργανισμών όπως το IMF και αφετέρου τη δυσφορία που εκφράζει σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης  με βάση εκείνα που βιώνει.

 

– Tο πρόβλημα της ανάκαμψης της οικονομίας, είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο της ύφεσης. Πρώτα οι αριθμοί προειδοποιούν και μετά ο κόσμος το αισθάνεται. Θυμηθείτε όταν προειδοποιούσαμε για τις καταστροφικές συνέπειες τις οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης – που αντικατοπτρίζονταν και στους δείκτες – και μας έλεγαν κινδυνολόγους. Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι μας λένε ωραιοποιούς. Η Κύπρος όμως το έχει γυρίσει. Το δείχνουν οι αριθμοί και το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει ανακτηθεί. Η εμπιστοσύνη θα φέρει επενδύσεις και οι επενδύσεις θα φέρουν με τη σειρά τους θέσεις εργασίας. Χωρίς εμπιστοσύνη, ούτε επενδύσεις γίνονται, ούτε θέσεις εργασίας δημιουργούνται. Το πόσο γρήγορα θα το αισθανθούν αυτό οι πολίτες, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρώσουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

 

Η οικονομία, όχι μόνο έχει σταθεροποιηθεί αλλά έχει αφήσει πίσω της την ύφεση. Δεκατέσσερα τρίμηνα συνεχούς ύφεσης ανήκουν στο παρελθόν. Η κυπριακή οικονομία μπήκε σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και θα επαναλάβω την εκτίμηση μας. Θα κλείσει το 2015 εκτός συνταρακτικών εξωγενών παραγόντων, με θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 1,5 – 2%.

 

Λύθηκαν τα προβλήματα; Όχι φυσικά. Η ανεργία παρά την αποκλιμάκωση παραμένει σε ψηλά επίπεδα. Η πρόκληση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Είμαστε όμως σε καλή πορεία. Και δεν υπάρχουν δυστυχώς μαγικές λύσεις. Ο μόνος δρόμος είναι η σκληρή δουλειά και η ριζική μεταρρύθμιση. Αυτός είναι ο δρόμος που είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και θα δούμε τα αποτελέσματα να αγγίζουν θετικά τον κάθε πολίτη. Λίγη ακόμη υπομονή χρειάζεται.

 

– Δίνετε την εντύπωση ότι προσπαθείτε να είστε διαφορετικός από τους άλλους πολιτικούς. Όντως έτσι έχουν τα πράγματα κι αν ναι γιατί;

 

– Το θέμα δεν είναι να προσπαθείς να είσαι διαφορετικός. Είναι να λες τα πράγματα με το όνομά τους. Έχω αποφασίσει να στηρίζω δημόσια αυτό που πιστεύω ότι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και όχι αυτό που είναι αρεστό. Σημασία έχει να είμαστε αξιόπιστοι σε εκείνα που λέμε και σε εκείνα που κάνουμε. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από την ανακολουθία λόγων και έργων.  Όταν εδώ και χρόνια τόνιζα την ανάγκη να νοικοκυρευτούμε ως κράτος, να μαζέψουμε τις σπατάλες και να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, δεχόμουν σκληρή κριτική. Το ίδιο συνέβαινε όταν προειδοποιούσα ότι έρχεται μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Δεν θα ήταν εύκολο για μένα να πήγαινα τότε μαζί με το ρεύμα; Ένας πολιτικός οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στο μέλλον του τόπου του. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να φορτώνουμε τα δικά μας λάθη στις επόμενες γενιές. Είναι η ευκαιρία μας, μέσα από την κρίση να βγούμε πιο δυνατοί και να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες των ανθρώπων μας. Για μια καλύτερη Κύπρο. Αυτό είναι το όραμα μου για τον τόπο μου και το μεγάλο μου προσωπικό στοίχημα.

 

– Παλαιοκομματικό κατεστημένο ο ΔΗΣΥ, λένε κάποιοι. Υπάρχει απάντηση σ’ αυτό το χαρακτηρισμό;

 

– Η πολιτική που ξέραμε κούρασε και απογοήτευσε. Ειδικά τους νέους που ακούνε να λέγονται πολλά αλλά να γίνονται λίγα. Η νέα πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος και απαιτούν οι πολίτες επιβάλλει να λέμε σκληρές αλήθειες ακόμη κι αν αυτές δεν είναι ευχάριστες. Οι συγκυρίες απαιτούν να μιλάμε χωρίς μισόλογα. Είναι η ώρα των τολμηρών αλλαγών.

 

Χαράζουμε μια καθαρή πορεία για το τί αλλάζουμε, τί κρατάμε, τί αφήνουμε πίσω μας. Το ουσιώδες είναι να προχωρήσουμε με την κοινωνία στο πλευρό μας και γι’ αυτό θέλουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία. Ακόμη κι αν άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν μας ακολουθούν. Θέλω όμως εδώ να ξεκαθαρίσω κάτι. Συναίνεση δεν σημαίνει υποταγή στο λαϊκισμό, ούτε εγκατάλειψη των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Χρειαζόμαστε συναίνεση για να αλλάξουμε και να πάμε μπροστά όχι για να μείνουμε πίσω, κολλημένοι στο παρελθόν.

 

Ο ΔΗΣΥ είναι ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κόμμα, ανοικτό στην κοινωνία, ανοικτό στην οικονομία, ανοικτό στην αλλαγή. Στηρίζεται στις σταθερές αρχές και αξίες που θεμελίωσε ο ιδρυτής του Γλ. Κληρίδης και καθόρισαν την πορεία του.

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.