Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις χθες στην Επισκοπή Λεμεσού σχολίασε τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό, μια υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ να παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο και κάλεσε Ελλάδα και Κύπρο να εντείνουν τις αντιδράσεις τους προς την ΕΕ.
Στις δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ”δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι μέσα στους σχεδιασμούς της Άγκυρας η όξυνση και των σχέσεων αλλά και των προκλήσεων γενικότερα και γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και λόγω των αντιδράσεων από την Προεδρία”.
”Αυτό που σε εμάς και στην Ελλάδα εναπόκειται, είναι μέσα από τη στενή συνεργασία, να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας στην ΕΕ, να εντείνουμε τις ενστάσεις μας αλλά και να μην δεχθούμε ποτέ να υποχωρήσουμε σε αναφαίρετα δικαιώματα”, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο οι τουρκικές προκλήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο για την ενταξιακή πορεία της χώρας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι ”δεν μπορεί μια υποψήφια για ένταξη χώρα να παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο και να γίνεται ανεκτό”.
Διερωτήθηκε εξάλλου ποια είναι η προσαρμογή της Τουρκίας ως προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πώς γίνεται μια χώρα να είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ και την ίδια στιγμή ”να ενθαρρύνεται η αποθράσυνση ή οι επιθετικές ενέργειες της”.
Προεδρικές
Σχολιάζοντας εξάλλου τις διαβουλεύσεις που γίνονται για τις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως τον ίδιο δεν τον ενοχλεί να συζητήσει μαζί με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, σημειώνοντας ότι ”εμείς δεν επιδιώκουμε να διεμβολίσουμε τον ενδιάμεσο χώρο, ούτε και πρόκειται να συζητήσουμε τι θα είναι οι ενδεχόμενες επιλογές τους όσον αφορά την προσωπικότητα που θα επιλέξουν».
”Το πώς θα προχωρήσουν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου είναι θέμα δικό τους”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, και πρόσθεσε πως, σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, αναμένεται να γίνει ένας διάλογος με βάση τις προτάσεις που δόθηκαν και τις προτάσεις που ετοιμάζονται από το κόμμα και ”οπωσδήποτε να δημιουργηθεί μια κοινή βάση, τουλάχιστον ως προς τις προγραμματικές θέσεις, ως προς την αντιμετώπιση του Κυπριακού, της οικονομίας, των θεσμικών αλλαγών, του νέου μοντέλου κράτους που επαγγελλόμαστε, και γενικότερα τη δημιουργία, πραγματικά μέσα από πολιτικές, μιας νέας κατάστασης πραγμάτων”.