Την Ελλάδα ποτέ δεν την είδαμε ως ένα εμπορικό ή οικονομικό εταίρο. Είναι το ανιδιοτελές στήριγμα των διαχρονικών εθνικών μας αγώνων. Η Ελλάδα είναι στη καρδιά μας. Η Ελλάδα περνάει μια σύγχρονη τραγωδία. Οι αρχαίες τραγωδίες επανέρχονται. Ευχόμαστε καλύτερες μέρες για την Ελλάδα. Απεύχομαι, επαναλαμβάνω, να ζήσω μια Ελλάδα εκτός του ευρώ, εθνικά απομονωμένη και μέσα σε εθνικές περιπέτειες.
Δεν θα στείλω μηνύματα στην Ελλάδα, δεν μου πέφτει λόγος. Εκφράζω τη συμπάθεια μου προς τον ελληνικό λαό. Δικαιούμαι όμως να στείλω μηνύματα στο εσωτερικό. Να σοβαρευτούμε επιτέλους. Με την οικονομία δεν μπορούμε να παίζουμε. Απλώς θα ήθελα να προβληματιστούν κάποιοι. Αν με τα όσα βιώνουμε σήμερα με την κατάσταση στην Ελλάδα εισακούοντο οι φωνές κάποιων με τις πολιτικές μαγκιές εντός Κύπρου, η Κύπρος σήμερα θα ήτανε εκτός μνημονίου.
Με την οικονομία δεν μπορείς να παίζεις. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την μεταχειρίζεσαι για να σκοράρεις πρόσκαιρα επικοινωνιακούς πόντους.
Ερώτηση: Θεωρείται ότι με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα δικαιώνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την στάση του τότε, με το κούρεμα.
Αγαπητοί μου, σε αυτόν τον τόπο, μια ζωή, προσπαθούμε όλοι την αυτοδικαίωση. Αυτό είναι το ζητούμενο; Θα πούμε τις πραγματικότητες. Στην Κύπρο είχαμε μια κυβέρνηση που ανάλαβε τις ευθύνες της, πήρε σκληρές αποφάσεις, αναγκαίες για την σωτηρία της χώρας. Και παρόλο που αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτό να μην το αγνοούμε, ένας υπεύθυνος Δημοκρατικός Συναγερμός, κρατώντας γέφυρες με κόμματα της αντιπολίτευσης, καταφέρναμε με τη συνεννόηση και λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες τους, να δημιουργούμε πλειοψηφίες και να κρατούμε την χώρα στη σωστή πορεία.
Θα επαναλαμβάνω και δεν θα κουραστώ να το πράττω, τις ευχαριστίες προς τον Κυπριακό λαό, που με τις θυσίες του, την υπομονή του, την καρτερικότητα, βοήθησαν στο να σταθεροποιήσουμε την οικονομία της χώρας. Αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στον χώρο της αντιπολίτευσης, που παρά τις ακραίες και ισοπεδωτικές καμιά φορά κρητικές τους προς την κυβέρνηση, στηρίζουν τα νομοσχέδια, τα κρίσιμα και τα απαραίτητα για την σωτηρία της χώρας.
Αυτός είναι ο ρόλος μας ως Δημοκρατικός Συναγερμός. Να κρατούμε γέφυρες με τις πολιτικές δυνάμεις, να συνεννοούμαστε για το εθνικό καλό και όχι να συμπεριφερόμαστε όπως μας θέλει ο σκληρός πυρήνας των οπαδών μας, που μας θέλει να συγκρουόμαστε καθημερινά για να δείχνουμε τον δυναμισμό μας. Η χώρα μας χρειάζεται να συνθέτουμε και να βρίσκουμε πλειοψηφίες για την σωτηρία της χώρας.
Ερώτηση: Για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η κυπριακή οικονομία ενδεχομένως να δεχτεί νέα μέτρα;
Δεν ανησυχώ για την κυπριακή οικονομία. Απεύχομαι να συμβεί το πλέον δυσάρεστο για την Ελλάδα και να βρεθεί εκτός ευρώ. Δεν θα υπάρξουν σε τέτοια περίπτωση, το επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγούμαστε, το απεύχομαι, θα είναι δραματικό για την Ελλάδα, θα πάει δεκαετίες πίσω η χώρα και αυτοί που θα την πληρώσουν είναι οι φτωχοί, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, για να έρθουν οι εκατομμυριούχοι και πολύ εκατομμυριούχοι έλληνες να αγοράσουν και να γίνουν οι σύγχρονοι φεουδάρχες στην Ελλάδα.
Θα επανέλθω όμως γιατί δεν ανησυχώ για την κυπριακή οικονομία. Γιατί κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των αγορών, αναβαθμίστηκε η κυπριακή οικονομία και δημιουργήσαμε και το «ring-fencing». Είναι γι αυτό που πρέπει να περιμένουμε προτού εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα. Ήταν βίαιος ο τρόπος που πωλήθηκαν τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Σίγουρα υπό τις συνθήκες που έγινε η πώληση, θα μπορούσαμε να είχαμε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει καλύτερη τιμή. Αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν πουλούσαμε τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τι θα συνέβαινε σήμερα στην Κύπρο.