Δηλώσεις Αναστασιάδη για την ανεργία

17 Φεβρουαρίου, 2014

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Πάφο αναφέρθηκε στο θέμα της ανεργίας και στην αδυναμία της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει. Η χώρα μας, είπε, η οποία δικαίως υπερηφανευόταν μέχρι πριν από μερικά μόλις χρόνια ότι είχε κατορθώσει να αναπτύσσεται διατηρώντας συνθήκες πλήρους απασχόλησης, βρέθηκε να καταγράφει έναν από τους ψηλότερους ρυθμούς αύξησης της ανεργίας στην Ευρώπη. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρέθεσε στη συνέχεια στοιχεία για την αυξανόμενη ανεργία στην Κύπρο, αναφέροντας ότι οι άνεργοι από 13,280 που ήταν όταν ανέλαβε την εξουσία ο Δημήτρης Χριστόφιας, στην τελευταία καταγραφή του προηγούμενου μήνα έφθασαν στους 29,806. καταγράφοντας όπως είπε μία αύξηση του 124%. Το 44% των ανέργων, είπε, είναι άτομα που οι ηλικίες τους κυμαίνονται μεταξύ 30 και 49 ετών. 

«Άνθρωποι οικογενειάρχες, οι οποίοι πλέον αδυνατούν να εκπληρώσουν τραπεζικές ή άλλες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», είπε προσθέτοντας ότι στις στατιστικές δεν περιλαμβάνονται οι αυτοεργοδοτούμενοι, που μπορεί για μήνες να είναι χωρίς δουλειά ή να υποαπασχολούνται χωρίς μάλιστα το δικαίωμα να λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα. Την ίδια στιγμή, δήλωσε, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τις 32.000, ενώ και για το 2012 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για συνέχιση των αυξητικών τάσεων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε στη συνέχεια ότι από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν τα σύννεφα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο ΔΗΣΥ παρότρυνε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, αλλά «δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε». Η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, συνέχισε, βρίσκεται στην πραγματική και όχι την επίπλαστη οικονομική ανάπτυξη. Βρίσκεται στη δημιουργία θετικού επιχειρηματικού κλίματος και στην προσέλκυση επενδύσεων. 

«Βρίσκεται, όπως επισημαίνει και ο συμπατριώτης μας Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, στη στόχευση της οικονομίας μας σε τομείς οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων, δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από δογματισμούς και παρωχημένες ιδεοληψίες που ενοχοποιούν τον επιχειρηματικό κόσμο και την επιχειρηματική δραστηριότητα και θεοποιούν τον κρατισμό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρέθεσε στην συνέχεια τις θέσεις του κόμματος του για αντιμετώπιση της ανεργίας, λέγοντας ότι η λύση βρίσκεται στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και όχι στην ενοχοποίησή τους. Πρέπει, είπε, να δώσουμε κίνητρα ανάπτυξης στις επιχειρήσεις για να επιτύχουμε επαναδραστηριοποίηση του εργατικού δυναμικού του τόπου και άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως ιεράρχηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων του τόπου, τόσο του δημόσιου τομέα όσο και του ιδιωτικού και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για όσο το δυνατόν γρηγορότερη υλοποίησή τους, διευκολύνοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι γενικότερα οι δημόσιες υπηρεσίες θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες και θα περιορίσουν την αχρείαστη γραφειοκρατία για το σύνολο των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων. 

Οι δύο τομείς, συνέχισε, που «γεννούν» τη μεγαλύτερη ανεργία είναι ο οικοδομικός και ο τουριστικός. Αντί η κυβέρνηση να εκπονήσει συγκεκριμένες πολιτικές που θα στοχεύουν, σε πρώτη φάση, στη συγκράτηση θέσεων εργασίας και μεσοπρόθεσμα στη δημιουργία νέων, ήρθε να ανακαλέσει, στην τουριστική βιομηχανία, τα μέτρα στήριξης, δημιουργώντας ουσιαστικά κι άλλους άνεργους. Τα μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας πρέπει, έστω και τώρα, να επαναληφθούν και να στοχεύσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Επιπλέον, συνέχισε, ο ΔΗΣΥ εισηγείται να ενθαρρυνθούν μέσω κινήτρων ή χαμηλότοκων δανειοδοτήσεων, επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Να δοθούν φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα για επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας, οι οποίοι έχουν προοπτικές ανάπτυξης, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Τεχνολογία και η Έρευνα. Το μέγεθος ή το ύψος των κινήτρων να είναι ανάλογο του αριθμού των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν. Η κυβέρνηση να πάψει να «ενοχοποιεί» την πρακτική της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα εκεί όπου το δημόσιο είτε αδυνατεί είτε κωλυσιεργεί να ανταποκριθεί.

Να δημιουργηθεί φορέας ο οποίος συστηματικά και μεθοδικά θα καθοδηγεί ιδιωτικές μικρές επιχειρήσεις στο να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και να απορροφούν κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη. Και όχι να γινόμαστε μάρτυρες «όπου το δημόσιο αποτελεί τροχοπέδη στην παροχή αυτών των κεφαλαίων». Να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τόνωση της αγοράς και αύξηση των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Να παταχθεί η αδήλωτη και παράνομη εργοδότηση, η οποία εκτός του ότι αποστερεί πόρους και έσοδα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αποτελεί και πηγή αθέμιτου ανταγωνισμού, υπονομεύοντας τις ευρύτερες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης.

Να γίνει αυστηρός επανασχεδιασμός της πολιτικής μας για την παραμονή στην Κύπρο των παράνομων ξένων εργατών και πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι απορροφούν ένα μεγάλο μέρος οικονομικών πόρων, εισοδημάτων και θέσεων εργασίας. Η αυστηρότητα θα πρέπει να στρέφεται κατά κύριο λόγο σε βάρος όσων εργοδοτούν παράνομους εργάτες. Να προωθηθούν πολιτικές για ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Η κατάρτιση είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο στην προσπάθεια να κτυπηθεί το πρόβλημα της ανεργίας.

Να αναβαθμιστεί ποιοτικά ο επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία, ούτως ώστε οι νέοι να γνωρίζουν πριν επιλέξουν κλάδο σπουδών, ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας, ποιοι τομείς χρειάζονται στελέχωση και ποια επαγγέλματα αναμένεται να έχουν ζήτηση στο μέλλον. Και, τέλος, επαναξιολόγηση των σχεδίων του υπουργείου Εργασίας και της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ώστε να αποκτήσουν ευελιξία και να γίνουν προσιτά σε επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, και να συμβάλουν ουσιαστικά στη συγκράτηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το πρόβλημα της ανεργίας, είπε ο κ. Αναστασιάδης, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με την αύξηση ούτε με την παράταση της διάρκειας λήψης επιδομάτων. Τα επιδόματα είναι εκεί για να ικανοποιήσουν προσωρινά βασικές ανάγκες των ανέργων, προσθέτοντας ότι αυτό που ο πολίτης χρειάζεται είναι εργασία, όχι ελεημοσύνη από το κράτος. Θέλει να έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις οικογενειακές και οικονομικές του υποχρεώσεις και να ζει μια αξιοπρεπή ζωή σε συνθήκες σιγουριάς και ασφάλειας.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στους νέους που, όπως είπε, παρακολουθούν από απόσταση, πολλές φορές με απαξίωση και καχυποψία.

Εμείς, είπε, θέλουμε τους νέους συμμέτοχους και στους ίδιους εναπόκειται εάν θα παραμείνουν απαθείς ή εάν θα επιλέξουν να στείλουν τα μηνύματα τους με τη συμμετοχή και τη ψήφο τους. Η ανεργία μεταξύ των νέων, κατέληξε, αυξήθηκε με ρυθμό 187% στις ηλικίες μέχρι 29 ετών την τελευταία τριετία, ενώ ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης παρατηρείται στις ηλικίες μέχρι 24 ετών. Ενα ποσοστό που φτάνει το 210%.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.