Σε δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι ο ΔΗΣΥ διακρίνεται από καθαρότητα και κρυστάλλινες θέσεις, αλλά και πως μοναδική έγνοια του είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός, λόγω της οικονομικής κρίσης, και όχι οι προεδρικές εκλογές του 2013.
Απαντώντας σε επικρίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Κυπριανού για μεταλλάξεις στις θέσεις του ΔΗΣΥ γύρω από το Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι οι θέσεις του για το Κυπριακό θα ακουστούν την Πέμπτη στη Βουλή όπου θα συζητηθεί το εθνικό πρόβλημα. «Δεν ήμαστε εμείς που εν μια νυκτί αλλάξαμε θέση. Εμείς είχαμε την τόλμη να πάμε κόντρα στο ρεύμα αλλά και να συμβιβαστούμε μετά με το αποτέλεσμα. Συνενόχους έχω πράγματι μέσα στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ πολλούς και στην ηγετική πυραμίδα του ΑΚΕΛ, πολλούς. Ας αναλογιστεί προς στιγμήν ο κ. Κυπριανού ότι προσβάλλει εκείνους που επέλεξε δημοκρατικά από τις Νέες Δυνάμεις που δεν ήσαν παρά συνένοχοι» είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Για το Κυπριακό, και συγκεκριμένα τη θέση του ΔΗΣΥ να μείνει το εθνικό θέμα εκτός προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και για δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού επί τούτου, σύμφωνα με τον ερωτών δημοσιογράφο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως ο ίδιος είχε πει ότι το κόμμα του δεν θα επιθυμούσε τη συγκρουσιακή αντιπαράθεση στο Κυπριακό. «Δεν είπα ποτέ πως δεν θα εκφράσουμε τις θέσεις μας, πως δεν θα έχουμε διάλογο, αλλά και πως δεν θα ασκήσουμε κριτική και για όσα γενναιόδωρα έπραξαν επί των ημερών τους» πρόσθεσε.
Κληθείς να απαντήσει «σε κατηγορίες εναντίον του ΔΗΣΥ για διγλωσσία» στα θέματα της οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης έθεσε το ερώτημα αν «ήμασταν εμείς που είχαμε πει ότι θα μείνουμε αλώβητοι και ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση; Ήμασταν εμείς που είπαμε ότι έχουμε μια τέτοια ισχυρή οικονομία που δεν χρειαζόταν να ληφθούν μέτρα; Είμαστε εμείς που μέσα στα όσα ο λαός βιώνει, την ακρίβεια, την ανεργία, λέμε ότι έχουμε κερδίσει το στοίχημα;». Συνέχισε αναφερόμενος στα αντισταθμιστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τασσόμενος υπέρ μιας θεσμοθετημένης κοινωνικής πολιτικής του κράτους, «ενός κράτους που πραγματικά θα δημιουργήσει το δίχτυ προστασίας των όσων έχουν ανάγκη και όχι περιστασιακά» όπως είπε, «και μάλιστα εκ των υστέρων, όταν διαπιστώνουν αντιδράσεις μετά από φορολογίες να έρχονται δίκην επιταγών ή ελεήμονος πατερούλη να προσφέρουν προς το λαό».