Δηλώσεις για τις τράπεζες – οικονομία

13 Φεβρουαρίου, 2014

Ο εκπρόσωπος τύπου του Δημοκρατκού Συναγερμού Χάρης Γεωργίαδης δήλωσε σήμερα στη βουλή ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το δικαίωμα, την ευκαιρία, αλλά και την υποχρέωση να ζητήσει τη διασφάλιση των κυπριακών τραπεζών, όπως έπραξε ακριβώς η Ελλάδα. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτάτο χθες αν θα έπρεπε η Κύπρος να παρεμποδίσει την αφομοίωση του ελληνικού χρέους. «Μα κανείς δεν εισηγήθηκε κάτι τέτοιο. Αυτό που βαραίνει όμως την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι απέφυγε να διασφαλίσει την αναχρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών κατευθείαν από μηχανισμό στήριξης”, πρόσθεσε.

”Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το δικαίωμα, την ευκαιρία, αλλά και την υποχρέωση να ζητήσει τη διασφάλιση των κυπριακών τραπεζών, όπως έπραξε ακριβώς η Ελλάδα. Και αυτό άσχετα με τις ευθύνες όσων εξέθεσαν τις κυπριακές τράπεζες σε μια κατάσταση κινδύνου. Δεν το έκανε, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε σήμερα εκ των υστέρων να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο μπορούσαμε να αποφύγουμε. Είναι η ίδια νοοτροπία η οποία έχει οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα ευρύτερο αδιέξοδο”, είπε.

Όπως πρόσθεσε ”επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ το δημόσιο χρέος διευρύνθηκε κατά 50%”, συμπληρώνοντας πως ”χάσαμε την αξιοπιστία μας και τεθήκαμε εκτός αγορών πολύ πριν προκύψει πρόβλημα με τις τράπεζες και πριν ακόμα και την καταστροφή στο Μαρί”.

Επίσης, είπε πως ”επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ η ανεργία αυξήθηκε από το 3% στο 10%”, ενώ σημείωσε πως ”επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν γονατίσει, τα φορολογικά βάρη έχουν διογκωθεί και τα επιδόματα από όσους έχουν ανάγκη έχουν περικοπεί”.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως ”όσο και αν προσπαθούν να μεταθέσουν τη συζήτηση αλλού η ευθύνη για όλα αυτά είναι αποκλειστικά δική τους”.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών

Απαντώντας σε δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ αναφορικά με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τα Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η πρόταση αυτή διασφαλίζει την εναλλαγή, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της διοίκησής τους.

”Αυτό που ο ΔΗΣΥ εισηγείται είναι αυτό που επιβάλλει και η κοινή λογική, ότι δηλαδή οι θητείες αυτών των οργανισμών θα πρέπει να συνάδουν με την κυβερνητική θητεία αλλά την ίδια ώρα, και πολύ σημαντικό, καθορίζεται ένα ανώτατο όριο δύο θητειών για όσους υπηρετούν σε ανάλογα συμβούλια”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε ότι ”σχετίζεται μάλιστα η πρόταση με τις εισηγήσεις του Νίκου Αναστασιάδη ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας για καθορισμό κριτηρίων, αλλά και μιας νέας διαδικασίας που θα ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα που θα υπηρετούν σ’ αυτά τα συμβούλια θα επιλέγονται και θα διορίζονται”.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ ανέφερε επίσης ότι ”δεν μπορώ παρά να σημειώσω ότι η αρχική αντίδραση των στελεχών του ΑΚΕΛ στην επιτροπή που εξέτασε αυτό το ζήτημα χθες δεν ήταν αρνητική, απλώς είχαν εισηγηθεί να τεθεί σε εφαρμογή από το 2018”.  ”Συνεπώς”, είπε, ”όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε τα πραγματικά κίνητρα και τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ”.

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που κατατέθηκε η πρόταση νόμου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: ”Βεβαίως και δεν είναι τυχαίο, είναι συγκεκριμένο και είναι αποτέλεσμα ακριβώς μιας κοινωνικής απαίτησης, ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών πρέπει να πάψουν να αποτελούν ένα χώρο βολέματος των κομματικών που μετέχουν».

”Επαναλαμβάνω η πρόταση του ΔΗΣΥ διασφαλίζει την εναλλαγή, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στη διοίκηση αυτών των Οργανισμών”, είπε.

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.