Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρίστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε χθες ως ιστορικό γεγονός την πραγματοποίηση της ιδρυτικής συνάντησης της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) που φιλοξενείται στην Πάφο.
Εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει δοθεί η επαρκής δημοσιότητα γύρω από αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει ένας τέτοιος ευρωπαϊκός μηχανισμός, «ο οποίος ουσιαστικά θα συνδέει τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι υπεύθυνα για τα θέματα κοινής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής όπως είναι η κ. Άστον, με τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό και θετικό το γεγονός ότι η συνδιάσκεψη πραγματοποιείται επί Κυπριακής Προεδρίας και πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η κυπριακή Βουλή».
«Και επειδή κάναμε τις διαβουλεύσεις για να προωθηθούν οι κανονισμοί αυτού του νέου οργανισμού, νομίζω ότι είναι ήδη ένα γεγονός θετικό για την Κυπριακή Προεδρία και την κυπριακή Βουλή», είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.
Η διάσκεψη περιλάμβανε την έγκριση κανονισμών του οργανισμού, ομιλία της Κάθριν Αστον καθώς και συζητήσεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Αραβική Άνοιξη .
«Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό εάν καταφέρουμε και περάσουμε μέσα από αυτό το ιστορικό γεγονός μία θέση την οποία επιδιώκουμε συνολικά ως πολιτικό σύστημα, να δημιουργηθεί επιτέλους ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός με έδρα την Κύπρο, ένα Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο», είπε ο κ. Στυλιανίδης.
Πρόσθεσε ότι «πρέπει να το επιδιώξουμε, πιστεύω, ότι έχουμε πάρα πολύ καλές δυνατότητες να το πετύχουμε, μπορεί να μην είναι σε αυτή τη σύνοδο, αλλά σε επόμενη διάσκεψη».
Εξ άλλου ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πριν την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης ότι η κυπριακή Βουλή αναλαμβάνει τη μεγάλη πρόκληση να χτίσει τα θεμέλια ενός διακοινοβουλευτικού χώρου όπου θα συζητούνται θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, την Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι νιώθει ιδιαίτερα περήφανος γιατί η μικρή μας χώρα, όπως είπε, «θα βάλει τη σφραγίδα της σε ένα νέο διακοινοβουλευτικό φόρουμ που για πρώτη φορά εγκαθιδρύεται με βάση την απόφαση της Λισσαβόνας και η Κύπρος μας είναι αυτή που έχει αναλάβει όλη την προεργασία και σήμερα είναι η κορυφαία στιγμή για την Κυπριακή Βουλή».
Εξέφρασε την πεποίθηση η συγκυρία αυτή να δώσει την ευκαιρία στη χώρα μας να ζητήσει και να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την εγκαθίδρυση στην Κύπρο ενός παρατηρητηρίου για τα θέματα της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
«Πιστεύουμε πως θα περάσουμε τη θέση ότι θα δημιουργηθεί και μια υποεπιτροπή και με την παρουσία Κυπρίων βουλευτών που θα εξετάζουν τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής που αφορούν την Αραβική Άνοιξη» κατέληξε.