Σημερινή ανακοίνωση του αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου:
Πέρσι τέτοιο καιρό μας βομβάρδιζε σχεδόν καθημερινά η κυβέρνηση πως είμαστε η καλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη. Έλεγαν πως ενδεχόμενα θα ήμασταν η μόνη χώρα με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και ίσως η μοναδική χώρα που θα μέναμε εκτός επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά τα δεδομένα έχουν αλλάξει πάρα πολύ προς το χειρότερο. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2010 της Κύπρου ήταν 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και -0,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Εάν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα παρατηρήσουμε πως είμαστε σε καλύτερη θέση μόνο από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όσον αφορά την σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ένα δε συγκρίνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, τότε συγκρινόμαστε ευνοϊκά μόνο με την Ελλάδα.
Όσο αφορά τον πληθωρισμό, μέχρι τον Ιούλιο του 2010, ήμασταν περίπου 1% ψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Τον Αύγουστο του 2010 όμως είχαμε μια εκτόξευση του ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο εκπληκτικό 3,2%. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν τον Αύγουστο στο 1,6%. Άρα η ακρίβεια στην Κύπρο τρέχει με διπλάσιο ρυθμό από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το θέμα της ακρίβειας όμως είναι πολύ χειρότερο εάν δούμε τους επί μέρους δείκτες. Η μεταβολή σε είδη όπως τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά ήταν 5,8% και στην κατηγορία στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο ήταν 7,8%. Άρα οι τιμές των κύριων συστατικών του καλαθιού της νοικοκυράς έχουν αυξηθεί με πολλαπλάσιο ρυθμό από ότι παρουσιάζει ο πληθωρισμός.
Οι τιμές πράγματι τσακίζουν και το φαινόμενο της ακρίβειας θερίζει τον τόπο. Δυστυχώς η κυβέρνηση επιλέγει να στοχεύει μόνο τον ιδιωτικό τομέα πως ευθύνεται για αισχροκέρδεια, και που ενδεχόμενα έχει μερίδιο της ευθύνης. Εάν όμως παρατηρήσουμε την αύξηση του 7,8% που παρουσίασε η κατηγορία που περιλαμβάνει τον ηλεκτρισμό, που είναι και η μεγαλύτερη μεταβολή, θα δούμε πως έχει και το κράτος τις ευθύνες του. Και ίσως τις μεγαλύτερες. Πώς μπορούμε να δικαιολογήσουμε ότι στον τομέα που υπάρχει κρατικό μονοπώλιο έχουμε και την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον πληθωρισμό;