ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε να ζούμε
Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Ευρώπη έξω από την κρίση. Θέλουμε οι οικονομίες μας να επιστρέψουν σε μια ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ατενίζουν το μέλλον τους με εμπιστοσύνη. Θέλουμε να ζούμε με ελευθερία και αξιοπρέπεια. Δεν θέλουμε να επιβαρυνόμαστε με χρέος, το οποίο τα παιδιά μας θα χρειαστεί να αποπληρώσουν. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξοδεύουμε μόνο τα χρήματα που ήδη έχουμε και να χρησιμοποιούμε μόνο τους διαθέσιμους πόρους.
Ο πλανήτης μας, η ελευθερία μας, οι πόροι μας: Αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε, πρέπει να τα χειριζόμαστε με προσοχή. Αν θέλουμε τα παιδιά μας και οι μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε έναν εύρωστο κόσμο, με ελευθερία και ευτυχία, πρέπει να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις σήμερα. Πρέπει να δώσουμε νέα έμφαση στην αλληλεγγύη. Πρέπει επίσης να βάλουμε τα οικονομικά μας σε τάξη, να εκσυγχρονίσουμε τις οικονομίες μας, να επενδύσουμε στη γνώση και την καινοτομία, να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Κάποια από αυτά εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους, ως άτομα. Αλλά τα περισσότερα εξαρτώνται από τον τρόπο της οργάνωσής μας: στις κοινότητές μας, στις περιφέρειες, στα εθνικά κράτη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περισσότεροι από τους εθνικούς και τους περιφερειακούς νόμους που διέπουν την κοινωνία μας προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η καθημερινή ζωή και το μέλλον μας επηρεάζονται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε τη σωστή επιλογή στις Ευρωεκλογές 2014. Με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η ψήφος σας θα μετρήσει.
Κοινωνία αξιών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα αξιών και μια κοινότητα δικαίου. Θεμέλιό της αποτελεί ο πλούσιος πολιτισμός και η μακρά ιστορία της Ευρώπης, τα οποία έχουν βοηθήσει την πολιτική οικογένειά μας να αναπτύξει τις κεντρικές πολιτικές της αξίες: ελευθερία, υπευθυνότητα, δικαιοσύνη, σεβασμός της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ζωής σε κάθε στάδιο της ύπαρξής της, αλληλεγγύη η οποία αποτελεί τη βάση της κοινωνικής συνοχής και επικουρικότητα, η οποία διασφαλίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται όσο το δυνατό πλησιέστερα στους πολίτες. Πρεσβεύουμε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, τη διάκριση των εξουσιών, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η πλατφόρμα του ΕΛΚ, η οποία υιοθετήθηκε το 2012, αντανακλά τις αξίες μας, τις προτεραιότητες και τις κύριες πολιτικές μας.
Η ανεξιθρησκεία, η οποία συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα στροφής σε άλλη θρησκεία ή το δικαίωμα του ατόμου να μην έχει καμία θρησκεία, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Αναγνωρίζοντας ως πηγές έμπνευσης τις ελληνορωμαϊκές και ιουδαιοχριστιανικές ρίζες του πολιτισμού μας, αλλά και τον Διαφωτισμό, θέλουμε να εδραιωθούμε ως ένα κόμμα αξιών, χωρίς ομολογιακές κατατάξεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως τη χρειαζόμαστε
Η χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους τους Ευρωπαίους. Προκλήθηκε από ένα ποικίλο φάσμα παραγόντων, μεταξύ των οποίων οι αλόγιστες δαπάνες των κυβερνήσεων, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε ορισμένα κράτη μέλη, οι ατελείς κανονισμοί των οικονομικών αγορών και η ανεπαρκής ενοποίηση στην ευρωζώνη. Η κρίση έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, τις οποίες όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπήρξε πάντα η πρωτοπόρος δύναμη που οδηγούσε την ενοποίηση της Ευρώπης. Έχει πρωταγωνιστήσει στους αγώνες για μια ολοένα στενότερη Ένωση, έχει συνεισφέρει στην πτώση του Κομμουνισμού και έχει καλωσορίσει νέα κράτη μέλη. Στο πέρασμα του χρόνου, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης και, σήμερα, τα κόμματα-μέλη του βρίσκονται, στην πλειονότητά τους, στην κυβέρνηση των χωρών της Ε.Ε. Σε αυτήν την κρίση, το ΕΛΚ αποτελέι το κόμμα της υπεύθυνης διακυβέρνησης. Κάποιοι κάνουν αόριστα λόγο για κοινωνική δικαιοσύνη και δικαιώματα, αλλά αποσιωπούν στο να προτείνουν πώς μπορούν αυτά να εξελιχθούν. Εμείς, ωστόσο, πρεσβεύουμε τη γνήσια ανάπτυξη, η οποία υλοποιείται με σταδιακές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας και ενθαρρύνει τόσο τις επιχειρήσεις να επενδύουν, αλλά και τους ανθρώπους να καταναλώνουν. Είμαστε αντίθετοι στις βραχυπρόθεσμες δράσεις, όπως είναι η αλόγιστη εκτύπωση χρήματος, την οποία προτείνουν οι Σοσιαλιστές. Αναζητούμε μακροπρόθεσμες, βιώσιμες απαντήσεις και απορρίπτουμε τις κοντόφθαλμες «λύσεις» τις οποίες προωθούν οι λαϊκιστές.
Το 2009 και το 2010, το ΕΛΚ καθοδήγησε τις κυβερνήσεις, ώστε να αντιδράσουν γρήγορα και αποφασιστικά, προκειμένου να προστατεύσουν την Ευρώπη που βρισκόταν το χείλος της καταστροφής. Το 2011 και το 2012, καταφέραμε και διατηρήσαμε την ευρωζώνη ενωμένη. Έχουμε σχεδιάσει την ατζέντα για την οικονομική μεταρρύθμιση και τη φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική εξυγίανση των κρατών μελών. Σήμερα, εξετάζουμε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες στο να καταστήσουν της Ε.Ε. ικανή να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις και να διασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον για τους πολίτες της. Η διατήρηση και βιωσιμότητα της ευρωζώνης είναι κρίσιμης σημασίας και για χώρες οι οποίες δεν έχουν υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ.
Είναι ώρα να επικυρώσουμε εκ νέου τις αξίες της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Αυτό απαιτεί την εξισορρόπηση των αρχών της ελευθερίας και της αλληλεγγύης και, ιδιαίτερα, την εναρμόνιση για την ενίσχυση της ελεύθερης αγοράς και του κοινού συμφέροντος.
Η Ευρώπη και οι πολίτες της
Πρώτα απ’ όλα, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρήση κοινού νομίσματος στην ευρωζώνη απαιτεί καλύτερο συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών και οικονομικών στρατηγικών. Μια ισχυρή Ε.Ε. αποτελεί επίσης το κλειδί για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης πολιτικής ασφάλειας, για την προστασία των πολιτών μας, αλλά και των συμφερόντων μας σε όλο τον κόσμο. Σαφώς, μια ισχυρή Ε.Ε. αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Επομένως, η Ε.Ε. πρέπει να αναπτυχθεί σε μια γνήσια πολιτική ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά όλους μας. Οφείλουμε να διατηρήσουμε, αλλά και να αισθανόμαστε περήφανοι για την ποικιλομορφία μας, τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά μας, στοιχεία τα οποία ήταν πάντα βασικά στην επιτυχία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δεν θα πρέπει το κάθε πολιτικό πρόβλημα να επιλύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειαζόμαστε λιγότερες νομοθετικές ρυθμίσεις και εκ νέου έμφαση στην υλοποίηση και τον έλεγχο. Τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις στις περιφέρειες και τα έθνη μας, παραμένουν ζωτικής σημασίας για το μέλλον μας. Αν πρόκειται να μεταβιβαστούν περισσότερες αρμοδιότητες από τα κράτη μέλη προς την Ε.Ε. σε ορισμένους τομείς, η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να γίνει πιο ανοικτή και πιο δημοκρατική. Δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την Ένωση χωρίς την εμπλοκή των λαών της. Η ίδια η Ένωση θα πρέπει να είναι προσιτή στους πολίτες, εύκολα κατανοητή και απλή. Τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει εμπλεκούν πιο ενεργά και να παίρνουν περισσότερη πρωτοβουλία στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε καλά ότι η ενότητα εντός των κρατών είναι ουσιαστική για την Ε.Ε.
Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις. Για την πρόταση αυτή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και θα ακολουθήσει τις συμβουλές του Ευρωκοινοβουλίου. Έτσι θα διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν για το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος του εκτελεστικού σώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ακριβώς γίνεται και στις εθνικές κυβερνήσεις.
Για να διαμορφώσουμε το μέλλον, είναι ουσιαστικό να θυμόμαστε το παρελθόν. Πριν από ακριβώς εκατό χρόνια, ολόκληρη η Ευρώπη βυθίστηκε στο σκοτάδι. Το 1914 σηματοδότησε την αρχή του πιο καταστροφικού πολέμου που έζησε ποτέ η Ευρώπη, ο οποίες αφαίρεσε εκατομμύρια ζωές και κατέστρεψε το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς. Πριν από 75 χρόνια, ο κόσμος φλεγόταν ξανά. Σήμερα, τέτοιες καταστροφές είναι αδιανόητες στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί, για δεκαετίες ολόκληρες, στην Ε.Ε. μοιραζόμαστε την ισχύ, την πολιτική δύναμη, την ευημερία και τη γνώση. Η αντικατάσταση του κανόνα του ισχυρού με τον κανόνα δικαίου μέσω κοινών θεσμών και δημοκρατικών διαδικασιών, μας έχει επιτρέψει να διασφαλίσουμε ότι οι ισχυροί είναι δίκαιοι και ότι οι αδύναμοι παραμένουν ασφαλείς. Αυτά είναι επιτεύγματα που ανήκουν σε όλους εμάς και δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να τα ξεχνάμε. Είμαστε περήφανοι που η Ε.Ε. έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2012.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση για περισσότερα από πέντε χρόνια τώρα. Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νέοι, ατενίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία. Ο ευρωσκεπτικισμός μεγαλώνει. Υπάρχει όμως ένας καλός λόγος να αισιοδοξούμε. Αυτή δεν είναι η πρώτη κρίση που πρόκειται να ξεπεράσουμε. Αν δράσουμε συλλογικά και λάβουμε τις σωστές αποφάσεις σήμερα, μπορούμε να αναδυθούμε μέσα από αυτήν την κρίση, ως μια Ευρώπη ισχυρότερη και πιο ευημερούσα από πριν.
Η ιδέα μας για μια καλύτερη Ευρώπη
Η Ευρώπη έχει διανύσει μακρύ δρόμο μέχρι σήμερα. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη. Οι θεμελιωτές της Ενωμένης Ευρώπης ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες. Τα τελευταία 50 χρόνια, οι άνδρες και οι γυναίκες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχουν βρεθεί βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή της βελτίωσης και της επιτυχημένης επέκτασης της Ένωσης, καθώς και της εισαγωγής του ευρώ. Αυτά ακριβώς είναι που μας έχουν επιτρέψει να ζούμε με ειρήνη, ασφάλεια και αυξανόμενη ευημερία για πέντε δεκαετίες. Όταν οι άλλοι μιλούσαν, εμείς κάναμε ήδη πράξεις.
Θέλουμε μια καλύτερη Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει πιο ισχυρή, αλλά συνάμα πιο απλή και πιο δημοκρατική. Οι στόχοι αυτοί με κανέναν τρόπο δεν είναι αντικρουόμενοι. Στην πραγματικότητα, ενισχύουν ο ένας τον άλλον. Έτσι, για να σημειωθεί πρόοδος από την άποψη αυτή, είναι επιτακτικό οι φορείς της Ε.Ε. να συνεργαστούν και να έρθουν πιο κοντά στους πολίτες. Αυτό είναι εφικτό μέσα στο υπάρχον νομικό πλαίσιο.
Μια ισχυρότερη Ένωση: Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα από μόνη της. Είτε θα γίνουμε πιο ισχυροί ενωμένοι, είτε η απομόνωση θα μας αποδυναμώσει. Αυτό ισχύει για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, καθώς και για την ενέργεια και το κλίμα – και σίγουρα, για τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική. Επομένως, στα στρατηγικά θέματα, τα κράτη μέλη μας πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να δράσουν μαζί. Πρέπει επίσης να αναπτύξουν τα μέσα που χρειάζεται, προκειμένου οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Για το Συμβούλιο, αυτό σημαίνει να ενισχύσουμε ως διαδικασία λήψης αποφάσεων την ειδική πλειοψηφία, στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων. Το Συμβούλιο πρέπει να αναμορφωθεί σε έναν κεντρικό σχηματισμό που θα λαμβάνει όλες τις νομοθετικές αποφάσεις που προετοιμάζονται από τα διάφορα Υπουργικά Συμβούλια. Αυτό θα οδηγήσει σε λιγότερες νομοθετικές ρυθμίσεις στο μέλλον.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατηρήσει την αρχή του ενός επιτρόπου ανά χώρα. Αν κατορθώσουμε να μειώσουμε το πλήθος των χαρτοφυλακίων της Επιτροπής, η διάρθρωση επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να συμφωνεί με τα χαρτοφυλάκια της Επιτροπής. Με τη σειρά του, το ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να παρακολουθεί αυτά τα χαρτοφυλάκια πολύ πιο στενά.
Εκσυγχρονισμένοι θεσμοί, απλούστερες διαδικασίες: Η Ε.Ε. θα πρέπει να επικεντρωθεί στα στρατηγικά θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα σε επίπεδο Ε.Ε. και να αφιερώσει λιγότερη ενέργεια σε αυτά που αντιμετωπίζονται καλύτερα σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Πρέπει να εμπλέκεται περισσότερο στα μεγαλύτερα θέματα και λιγότερο στα μικρότερα. Αυτό βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την έμφαση της πολιτικής οικογένειάς μας στην επικουρικότητα: Η αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος θα πρέπει να γίνεται σε επίπεδο όσο πιο κοντά στους πολίτες γίνεται.
Η Επιτροπή πρέπει να δρα ως θεματοφύλακας για την αποτροπή των περιττών νομοθετικών ρυθμίσεων και του συγκεντρωτισμού. Πρέπει να ενεργεί με σκοπό τη μείωση του πλήθους των νομοθετικών προτάσεων.
Περισσότερη δημοκρατία: Στο μέλλον, πρέπει να καταστεί ακόμη πιο σαφές, ότι οι πολίτες ελέγχουν τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της Ε.Ε. και όχι ότι οι θεσμοί της Ε.Ε. ελέγχουν τις ζωές των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να μετατραπούν σε αγώνα, με σαφή διάκριση, μεταξύ πολιτικών εναλλακτικών και μεταξύ των ηγετών που εκπροσωπούν αυτές τις εναλλακτικές. Οι εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να γίνουν de facto εκλογές για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής.
ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Κατέχουμε πλούτο οικονομικών και πολιτιστικών πόρων και έχουμε την ευθύνη να τους αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο, ώστε να διατηρήσουμε οικονομικό και πολιτικό ηγετικό ρόλο. Παρόλο που η Ευρώπη έχει εξαιρετικές ευκαιρίες, αντιμετωπίζει επίσης κάποιες μεγάλες προκλήσεις. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι στη νέα παγκόσμια σκηνή, αλλά χρειάζεται επίσης προθυμία για προσαρμογή, αλλαγή, μεταρρύθμιση και καινοτομία. Μπορούμε να εξέλθουμε από την κρίση με τις ευρωπαϊκές μας αξίες ανέπαφες, εφαρμοσμένες και ενισχυμένες στη σκέψη των ανθρώπων. Για να παραμείνουμε ένας ισχυρός και ανταγωνιστικός παίκτης στο παγκόσμιο επίπεδο, ικανοί να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να διασφαλίζουμε την ευημερία των ανθρώπων μας, πρέπει αφενός να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις και αφετέρου να χρησιμοποιήσουμε βιώσιμες και στοχευμένες επενδύσεις.
Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη αποτελεί τον βασικό πολιτικό στόχο του ΕΛΚ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να κάνουμε τις οικονομίες μας πιο ισχυρές και τις βιομηχανίες μας πιο ανταγωνιστικές, αλλά επίσης και πιο ελαστικές για την αντιμετώπιση τυχόν κρίσεων. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, με νέες ευκαιρίες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Δεσμευόμαστε να το επιτύχουμε αυτό, θέτοντας σε πράξη τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, όπου η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματική ελευθερία συνδυάζονται με την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα. Πιστεύουμε ότι η κοινωνική οικονομία της αγοράς αποτελεί το βέλτιστο μοντέλο ώστε κάθε άτομο να μπορεί να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές του, προωθώντας ταυτόχρονα το κοινό καλό. Αυτό φυσικά, σημαίνει επίσης ότι οι πολιτικοί έχουν την ευθύνη να θεσπίσουν τους κατάλληλους κανόνες που θα διέπουν και θα ρυθμίζουν τις αγορές.
Οικονομικές μεταρρυθμίσεις για περισσότερη απασχόληση
Οι μεταρρυθμίσεις είναι σήμερα απαραίτητες ώστε να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για νέες θέσεις εργασίας, καθώς και η βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης που διαθέτουμε. Όπως φάνηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η έγκαιρη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τη δόμηση σύγχρονων, καινοτόμων και ανταγωνιστικών οικονομιών, θέτει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία οικονομικού δυναμισμού και θέσεων εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να επαναφέρουν την πολυπόθητη χρηματοοικονομική αξιοπιστία και να παρέχουν τη βάση για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Τώρα είναι η ώρα για αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αν οι μεταρρυθμίσεις καθυστερήσουν, το ίδιο θα συμβεί και με την ανάπτυξη. Αν η ανάπτυξη καθυστερήσει, θα εξασθενήσει και η κοινωνική ασφάλεια, η οποία αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού μοντέλου της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Αυτό περιλαμβάνει απαραίτητες εθνικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, τα συνταξιοδοτικά συστήματα, τις αγορές εργασίας και τα εκπαιδευτικά συστήματα. Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιτυχημένη υλοποίηση ουσιαστικών και δίκαιων μεταρρυθμίσεων.
Η πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για αυξημένο ποσοστό απασχόλησης και εξάλειψη της φτώχειας είναι μέχρι στιγμής μη ικανοποιητική. Επομένως, η αναπτυξιακή στρατηγική «Ευρώπη 2020» πρέπει να ενισχυθεί.
Όπως η οικονομία πρέπει να εξυπηρετεί την ανθρώπινη ανάπτυξη, οι προσανατολισμένες στην αγορά μεταρρυθμίσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που στοχεύουν στην αύξηση της οικονομικής απόδοσης της Ευρώπης και στο άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς, είναι ουσιαστικές για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την ενίσχυση της οικονομίας μας. Το επίπεδο των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ε.Ε. έχει μειωθεί κατά 350 δισ. ευρώ ανά έτος, από την αρχή της κρίσης. Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την επαναφορά των επενδύσεων στην Ε.Ε. στα επίπεδα προ κρίσης, αλλά και ακόμη πιο ψηλά, θα είναι μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις στα επόμενα χρόνια. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι καίριες για τη βελτίωση των συνθηκών για επενδύσεις,για την προσέλκυση ιδιωτικού κεφαλαίου και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, καθώς και την αντιμετώπιση μελλοντικών διαρθρωτικών προκλήσεων, όπως είναι οι δημογραφικές μεταβολές που προβλέπονται τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη. Η ανταγωνιστικότητα, η εστίαση στην εκπαίδευση και ένα νέο βιομηχανικό και επιχειρηματικό πνεύμα αποτελούν προϋποθέσεις για την ευημερία, μέσω της οποίας εύρωστες, ανταγωνιστικές οικονομίες θα προσελκύσουν επενδυτές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλής ποιότητας θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Η εσωτερική αγορά πρέπει να ενισχυθεί με την ενθάρρυνση των οικονομιών για περισσότερη ευελιξία και κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Για να γίνουμε μια κοινωνία που βασίζεται στη γνώση, πρέπει να συντονίσουμε καλύτερα τα εκπαιδευτικά μας συστήματα και τις διαπιστεύσεις για εργασία. Πρέπει επίσης να διεγείρουμε την επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και της αναμόρφωσης των φορολογικών συστημάτων. Έτσι θα επέλθει η ανάπτυξη, χωρίς πρόσθετες δημόσιες δαπάνες.
Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και, ιδιαίτερα της ανεργίας στους νέους, αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι αγορές εργασίας πρέπει να μεταρρυθμιστούν προκειμένου να επιτρέπουν σε μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων να εργαστούν.
• Προωθούμε δραστικές πολιτικές απασχόλησης χωρίς αποκλεισμούς. Θέλουμε πρωτοποριακά εκπαιδευτικά συστήματα και καλύτερα προσόντα για τους πολίτες μας, καθώς και σύγχρονα, εκπαιδευτικά συστήματα διά βίου μάθησης, προκειμένου να παρέχουμε πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νέων μοντέλων παραγωγής.
• Η κινητικότητα στην αγορά εργασίας θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ώστε να επιτρέπει σε όλους τους πολίτες να επωφελούνται από τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο. Όλοι οι παραμένοντες φραγμοί που παρεμποδίζουν την κινητικότητα εργασίας σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να καταργηθούν, με παράλληλο σεβασμό των κοινωνικών προτύπων σε εθνικό επίπεδο και με προσπάθειες για ανοδική κοινωνική σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.
• Επιθυμούμε καλύτερο ευρωπαϊκό συντονισμό στην παροχή κατάλληλης και προσβάσιμης εκπαίδευσης, καθώς και μέτρων αναζήτησης θέσεων εργασίας για τους άνεργους που θα τους επιτρέπουν να επωφεληθούν από την κινητικότητα εργασίας στην Ευρώπη.
• Θα αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα υλοποίησης επιτυχημένων εθνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, όπως είναι η διττή τεχνική κατάρτιση, προκειμένου να δούμε πώς μπορούν να εφαρμοστούν καλύτερα από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.
• Υποστηρίζουμε ένα πρόγραμμα κινητικότητας για νέους επιχειρηματίες. Βασισμένο στο μοντέλο του προγράμματος Erasmus, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα διοργάνωσης 10.000 ανταλλαγών κάθε χρόνο, γεγονός που θα διευκόλυνε τη νέα γενιά επιχειρηματιών να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα της εσωτερικής αγοράς.
• Υποστηρίζουμε μέτρα που προωθούν την επιχειρηματικότητα σε επίπεδο τόσο Ε.Ε., αλλά και κρατών μελών, όπως είναι η ενθάρρυνση των τελευταίων να ενσωματώσουν την επιχειρηματική εκπαίδευση στα προγράμματα διδασκαλίας, αλλά και η προώθηση της επιχειρηματικότητας και της αυτoαπασχόλησης μεταξύ των νέων.
• Στοχεύουμε στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών, όχι μόνο ως πρακτική έκφρασης της αξίας που θεωρούμε ότι έχει η προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, αλλά επίσης και ως μέσο που μπορεί να συνεισφέρει στη γενική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
• Ενθαρρύνουμε την υλοποίηση μέτρων πρόληψης που στοχεύουν συγκεκριμένα στην πλήρη συμπερίληψη των νέων γυναικών στην αγορά εργασίας. Αυτός ο τύπος μέτρων πρέπει να υποστηριχθεί από ισχυρή πολιτική βούληση για την εναρμόνιση εργασίας και οικογενειακής ζωής, τη διαφοροποίηση των επαγγελματικών σταδιοδρομιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο διαχωρισμός της αγοράς εργασίας και να τονωθεί ιδιαίτερα η γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Η απαράδεκτα υψηλή ανεργία στους νέους σε ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε., απαιτεί αποφασιστική δράση, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς και στοχευμένα μέτρα, όπως η δημιουργία κινήτρων για επιχειρήσεις και εταιρείες για πρόσληψη νέων ανθρώπων. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των κρατών μελών σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες πρέπει να συνδυαστούν με τα εργαλεία και τους οικονομικούς πόρους που διατίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση της ανεργίας στους νέους. Το ΕΛΚ υποστηρίζει τα προγράμματα της Ε.Ε., ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, τα οποία στοχεύουν στην παροχή πρόσβασης των νέων ανθρώπων σε υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας, κατάρτιση και μαθητεία μετά την αποφοίτησή τους. Θα προωθήσουμε την ταχεία υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων σε εθνικό επίπεδο.
Πρέπει να επιτύχουμε πρόοδο στην καταπολέμηση της φτώχειας ανάμεσα στους πολίτες της Ε.Ε. Η παιδική φτώχεια, η φτώχεια στην εργασία και η φτώχεια στην τρίτη ηλικία απαιτούν ιδιαίτερα την προσοχή μας. Οι δίκαιες αποδοχές αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την αποτροπή αυτών των μορφών φτώχειας. Υποστηρίζουμε τα επίπεδα ελάχιστου μισθού που έχουν εφαρμοστεί σε κάθε χώρα, ανάλογα με την εθνική εργασιακή νομοθεσία.
Θεωρούμε την ενεργό γήρανση ως έναν σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η ενεργός γήρανση, θα πρέπει να προωθείται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης των συστημάτων συνταξιοδότησης, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτά είναι επαρκή και βιώσιμα και δεν υποδαυλίζουν τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών.
Η αποτελεσματική παιδική μέριμνα, τα αποτελεσματικά συστήματα εκπαίδευσης και υγείας, μαζί με την παροχή μέριμνας για την τρίτη ηλικία και τους ανθρώπους με αναπηρία, αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες για τη διασφάλιση της υγιούς λειτουργίας των αγορών εργασίας και την αντιμετώπιση των μελλοντικών δημογραφικών προκλήσεων. Μια ακόμη σημαντική ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι πώς μπορούμε να αυξήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον αριθμό των γυναικών που συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό, καθώς και στις θέσεις λήψης αποφάσεων. Η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να ισχυροποιηθεί και να δώσει σε περισσότερους πολίτες τη δυνατότητα συνεισφοράς στο κοινό καλό.
Προωθούμε την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα προκειμένου να παρέχουμε υψηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες με διαφάνεια, αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα, ενώ θα διασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση των διοικητικών επιβαρύνσεων. Υποστηρίζουμε επίσης τη συνεχή καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα απελευθερώσουν ζωτικούς πόρους, οι οποίοι θα πρέπει να αναδιανεμηθούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις χρειάζονται σύγχρονες, ενοποιημένες υπηρεσίες που δεν θα δαπανούν χρόνο και χρήμα. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και η ηλεκτρονική μάθηση είναι ζωτικής σημασίας κατά αυτήν την έννοια.
• Υποστηρίζουμε σθεναρά την περαιτέρω επέκταση και μεταρρύθμιση των διευρωπαϊκών δικτύων σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς έτσι μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη και ενοποιημένη υποδομή μεταφορών.
• Προκειμένου να ανταποκριθούμε στις δημογραφικές προκλήσεις και να κάνουμε τα συστήματα συνταξιοδότησης βιώσιμα, επαρκή και ασφαλή, περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να εργάζονται για περισσότερο χρόνο. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί με την αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης και την αποθάρρυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Οι περισσότερες δημόσιες δαπάνες δεν αποτελούν την απάντηση….
Δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση και, δεν θα υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι χώρες που έχουν πραγματοποιήσει έγκαιρα μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από τις χώρες οι οποίες ανέβαλαν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η αναβολή των μεταρρυθμίσεων οδηγεί σε υψηλότερη ανεργία, χαμηλότερη ιδιωτική επένδυση και μη βιώσιμο χρέος. Η επένδυση σε μη μεταρρυθμισμένες οικονομίες ποτέ δεν δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη. Η δημοσιονομική εξυγίανση και η νομοθετική ρύθμιση των οικονομικών αγορών αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων.
Με δεδομένα τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα χρέους, οι πρόσθετες αλόγιστες κυβερνητικές δαπάνες, όπως προτείνονται από άλλα πολιτικά κόμματα, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στην πτώση της ανταγωνιστικότητας, την αλόγιστη σπατάλη, το ανεπαρκές πλαίσιο ελέγχου των τραπεζών, και στην ανεργία, τα υψηλά επίπεδα χρέους, τα επισφαλή συστήματα πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης.
Το ΕΛΚ δεν πιστεύει ότι η περαιτέρω επιδείνωση του χρέους και των επιπέδων ελλείμματος αποτελεί τον σωστό δρόμο εξόδου από την κρίση και δημιουργίας ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ενώ η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι οι περισσότερες κυβερνητικές δαπάνες δεν αποτελούν την απάντηση, έχει γίνει επίσης φανερό ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που έλαβαν αποφασιστικά βήματα αναμόρφωσης των δημόσιων οικονομικών τους, έχουν γνωρίσει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια. Το ΕΛΚ επιδεικνύει μια σαφή προτίμηση για περικοπή των μη παραγωγικών δαπανών έναντι της αύξησης των συντελεστών φορολογίας. Η μείωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της κρίσης στην Ευρώπη. Οι οικονομίες μας, θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, μόνο αν είναι ισχυρές και έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται.
• Πρεσβεύουμε τη φιλοαναπτυξιακή υλοποίηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
• Πρεσβεύουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση μια ανταγωνιστική και πρωτοποριακή οικονομία. Μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα δημιουργήσουμε υγιείς, ανταγωνιστικές οικονομικές δομές, οι οποίες θα προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις, θα δημιουργούν ανάπτυξη και θα αυξάνουν την απασχόληση.
• Απορρίπτουμε την ανάληψη περισσότερου χρέους σήμερα, επειδή αυτό θα μας βλάψει όλους αύριο. Έχουμε δεσμευτεί για την υλοποίηση όλων των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία θα βελτιώσουν την οικονομική διακυβέρνηση, θα μειώσουν το χρέος και θα ενισχύσουν τις οικονομίες μας.
Οι έξυπνες επενδύσεις είναι μια λύση
Οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει πρώτον και κυριότερον να εστιάζουν σε τομείς που δημιουργούν ανάπτυξη, όπως είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο δημόσιος τομέας πρέπει να τονώσει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια παγκόσμια, ανταγωνιστική, οικονομία της γνώσης, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα χρόνια που έρχονται. Η τεχνογνωσία κατέχει κεντρική θέση στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και πρέπει, επομένως, να δημιουργήσουμε τις βέλτιστες συνθήκες για ανάπτυξη της κοινωνίας μας σε μια κοινωνία γνώσης, χωρίς να αφήνονται άνθρωποι στο περιθώριο. Η έρευνα και η ανάπτυξη, ιδιαίτερα οι φορείς ανώτερης εκπαίδευσης και τα κέντρα αριστείας, αποτελούν βασικά στοιχεία υπό αυτήν την έννοια. Η υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, καθώς και η αυξημένη κινητικότητα για σπουδαστές και ερευνητές, είναι κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η δημόσια χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) θα δώσει ώθηση στην ιδιωτική επένδυση για έρευνα, καινοτομία και υποδομή, καθιστώντας την Ευρώπη έναν κεντρικό κόμβο για τους καλύτερους ερευνητές παγκοσμίως. Αν η Ευρώπη πρόκειται να επωφεληθεί από την αυξημένη επένδυση για Ε&Α, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νέες ιδέες μεταφράζονται σε πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά.
• Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας, προωθώντας τη στοχευμένη επένδυση, αναπτύσσοντας δίκτυα της Ε.Ε. στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), ιδιαίτερα μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
• Απαιτείται επειγόντως η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ώστε να διευκολυνθεί η ευκολότερη πρόσβαση στο κεφάλαιο, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας.
Μέτρα για ένα ισχυρό ευρώ
Το ευρώ όχι μόνο ενδυναμώνει την οικονομία και μας καθιστά πιο ανταγωνιστικούς διεθνώς, αλλά επίσης δημιουργεί πολιτική σταθερότητα, διευκολύνοντας την εσωτερική συνοχή και τις κοινές θέσεις ως προς τον εξωτερικό κόσμο. Επομένως, το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό νόμισμα. Αποτελεί ένα εξαιρετικό έργο ενοποίησης και είναι ουσιώδες για το μέλλον της Ευρώπης.
Η κρίση έχει δείξει ότι χρειαζόμαστε βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση της οικονομικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Χρειαζόμαστε ισχυρή διακυβέρνηση για να προστατεύσουμε τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).
• Το ευρώ, ως το κοινό μας νόμισμα, βασίζεται στην αρχή της σταθερότητας των τιμών, προκειμένου να παρέχει στην Ενιαία Αγορά ένα αξιόπιστο νόμισμα και να μας βοηθά στη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το να είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
• Μια νομισματική ένωση χρειάζεται ισχυρούς δημοσιονομικούς κανόνες και, οι κανόνες αυτοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνάμεις της προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι χώρες της Ε.Ε. προβαίνουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τηρούν τους ήδη συμφωνηθέντες κανόνες για τη μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων. Η Επιτροπή χρειάζεται αποτελεσματικά εργαλεία για την επιβολή κυρώσεων στα κράτη μέλη τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Η υλοποίηση αυτών των κυρώσεων πρέπει να βελτιωθεί. Αυτό είναι ένα από τα βασικά μαθήματα που έχουμε λάβει από την κρίση.
Η συμμετοχή σε μια οικονομική και νομισματική ένωση παρέχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα για τις χώρες που συμμετέχουν, αλλά πρέπει να συνδυάζεται με την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. Εφόσον κάθε χώρα ανταποκρίνεται στις ευθύνες της, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη συνολικά και, σε ορισμένα κράτη μέλη συγκεκριμένα. Πρέπει επομένως να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ένωσης. Όλοι επωφελούμαστε από το κοινό νόμισμα και την Ενιαία Αγορά. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς και να βοηθήσουμε τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αυτές με τη σειρά τους πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποτρέψουν την εμφάνιση νέας κρίσης. Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες και θυσίες που έχουν κάνει οι λαοί, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις από την αρχή της κρίσης. Η Ε.Ε. πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειές τους για εκσυγχρονισμό των οικονομιών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι οικονομικές εξελίξεις και αποφάσεις που λαμβάνονται στην ευρωζώνη έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις χώρες της Ε.Ε., ακόμη και σε αυτές που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμά τους.
• Προσκαλούμε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να ενισχύσουν το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών τους, επειδή θέλουμε να αποφύγουμε εντάσεις εντός της Ενιαίας Αγοράς. Η βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης θα βοηθήσει στην προετοιμασία των μελών που δεν ανήκουν στο ευρώ ώστε να ενταχθούν στην ευρωζώνη στο μέλλον.
• Ο μακροπρόθεσμος πολιτικός στόχος του ΕΛΚ είναι η τελική σύγκλιση Ε.Ε. και ευρωζώνης. Όλα τα μέλη της Ε.Ε. που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στην ευρωζώνη θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν και να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων του κοινού νομίσματος.
Υγιείς τράπεζες, οδηγός για επενδύσεις
Η κρίση έχει αποδείξει ότι η ανεύθυνη ανάληψη κινδύνων μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα ολόκληρης της οικονομίας. Οι τραπεζίτες θα πρέπει να συμμετέχουν σε βιώσιμα έργα ανάπτυξης. Η ανεύθυνη ανάληψη κινδύνων για βραχυπρόθεσμα οφέλη, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο μετόχων, καθώς και ο ηθικός κίνδυνος, πρέπει να ελέγχονται νομοθετικά. Τα υπερβολικά μπόνους είναι απαράδεκτα. Οι νέοι κανόνες για τα μπόνους των τραπεζιτών πρέπει να εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη χωρίς καθυστέρηση. Ο χρηματοοικονομικός τομέας είναι κρίσιμης σημασίας για την καθοδήγηση των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και την οικονομική ανάπτυξη. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον χρηματοοικονομικό τομέα είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των οικονομιών μας. Οι τράπεζες πρέπει να επικεντρωθούν πρωτίστως στην κύρια λειτουργία τους, που είναι η εξυπηρέτηση της πραγματικής οικονομίας, διεγείροντας την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.
Η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης είναι απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία της ευρωζώνης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο φαύλος κύκλος μεταξύ δημόσιου και τραπεζικού χρέους έχει επιτέλους σπάσει. Μια υγιής τραπεζική ένωση είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί αυτό. Για τη διασφάλιση ενός σταθερού τραπεζικού τομέα στην Ε.Ε., η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι ουσιαστικής σημασίας. Αυτό περιλαμβάνει την υλοποίηση του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων, δηλ. των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, του πλαισίου ανάκαμψης και εξυγίανσης, ενός κανόνα για τα εθνικά σχήματα εγγυήσεων καταθέσεων, ενός κοινού αποτελεσματικού μηχανισμού επίβλεψης και ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης. Υποστηρίζουμε ένα κοινό τραπεζικό σύστημα επίβλεψης για όλες τις τράπεζες. Αυτό είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός καλύτερου τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να εργαστούμε μαζί για να επιτύχουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο για τις χρηματοοικονομικές αγορές, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν πλέον «μαύρες τρύπες» όσον αφορά την επίβλεψη τους, οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας για ακόμη μία φορά.
Σύνταξη ψηφιακής ατζέντας για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας
Η ψηφιακή ατζέντα της Ευρώπης για το 2020 υιοθέτησε ένα πλήθος στόχων, μεταξύ άλλων, για: ευρυζωνική κάλυψη και πρόσβαση, ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονική ένταξη, διασυνοριακές δημόσιες υπηρεσίες και έρευνα και καινοτομία. Το ΕΛΚ υπήρξε και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο προσκήνιο της ανάπτυξης της ψηφιακής ατζέντας.
Πιο συγκεκριμένα, το ΕΛΚ έχει δεσμευτεί για την προώθηση των επενδύσεων στην ανάπτυξη ενός ευρυζωνικού δικτύου επόμενης γενιάς και την αποκόμιση οφελών από τις νέες κινητές υπηρεσίες με περαιτέρω ενίσχυση της απόδοσης κατανομής φάσματος κινητών επικοινωνιών. Πρέπει να διασφαλίζεται ένα σταθερό και προβλέψιμο ρυθμιστικό περιβάλλον.
Τέλος, το ΕΛΚ έχει δεσμευτεί για την ενίσχυση των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθώς και στη δημιουργία του βέλτιστου δυνατού περιβάλλοντος για την απορρόφιση των υποσχόμενων νέων τεχνολογικών εξελίξεων που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, όπως είναι η υπολογιστική νέφους (cloud computing). Από την άποψη αυτή, το ΕΛΚ πιστεύει ότι η στρατηγική υπολογιστικής νέφους στην Ευρώπη είναι κρίσιμης σημασίας για την ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Η υπολογιστική νέφους έχει επίσης τεράστια επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, από την άποψη της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς.
Ενδυνάμωση της βιομηχανικής βάσης και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης
Μια ισχυρή και δυναμική βιομηχανική βάση είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Η πραγματική οικονομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας και ένας καινοτόμος και δημιουργικός βιομηχανικός τομέας, αποτελούν το κεντρικό στοιχείο της οικονομικής μας ανάκαμψης. Το ΕΛΚ προσυπογράφει το στόχο της ώθησης της βιομηχανίας ως ένα ποσοστό του ΑΕΠ της Ε.Ε. στο 20% έως το 2020. Αν η βιομηχανία πρέπει να έχει ένα βιώσιμο μέλλον στην Ευρώπη, θα πρέπει να διατηρήσει και να αυξήσει την ικανότητά της για καινοτομίες. Αυτό απαιτεί από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της να δείξουν σοβαρότητα για την πραγματοποίηση του στόχου δαπάνης του 3% του ΑΕΠ στην έρευνα.
Μια νέα πολιτική για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή με στόχο μια ανταγωνιστική και πράσινη ευρωπαϊκή οικονομία.
Στόχος της ενεργειακής πολιτικής μας είναι η προστασία της παροχής ενέργειας στην Ευρώπη σε προσιτές τιμές και με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο. Η ταχέως αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια, καθώς και το αυξανόμενο χάσμα της τιμής της ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και Η.Π.Α., και η πρόκληση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλει την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και τη δημιουργία ευκαιριών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες βιώσιμες τεχνολογίες, οι οποίες θα μπορούν να παρέχουν νέες θέσεις εργασίας, να περιορίσουν την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ενέργειας και να βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας αξιόπιστης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΛΚ επιθυμεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ο ηγέτης στις τεχνολογίες χωρίς άνθρακα ή έστω σε εκείνες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, καθώς και στον τομέα των καθαρών ενεργειών.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια γενναία και ταχεία στροφή προς τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές βιώσιμες τεχνολογίες, όχι μόνο θα ωφελήσει το κλίμα μας και θα παρέχει τη βάση για μια παγκόσμια λύση, αλλά θα ωφελήσει επίσης και την οικονομία, καθώς θα μας καταστήσει λιγότερο εξαρτημένους από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, η οποία θα ωφελήσει όλους τους πολίτες μας και τις μελλοντικές γενιές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα αυτό. Επιπλέον, η Ευρώπη πρέπει να εμπλέξει όλους τους σχετικούς διεθνείς φορείς, προκειμένου να προωθήσει απτές δεσμεύσεις για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, μια προϋπόθεση για την επιτυχία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Δεσμευτικοί στόχοι σε επίπεδο Ε.Ε. για το 2030 θα μπορούσαν να προταθούν για τους τομείς πολιτικής, που αποδίδουν αποδεδειγμένα προστιθέμενη αξία με όρους βεβαιότητας επενδυτών, καθώς και κόστους-αποτελεσματικότητας. Θα πρέπει να αναπτύξουμε έναν πιο ενοποιημένο, οικονομικά αποδοτικό μηχανισμό στην Ε.Ε. για την υποστήριξη των τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας που δεν είναι ακόμη ανταγωνιστικές. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια πρέπει επίσης να διαφυλάσσουν την προστασία των βιομηχανικών τομέων που αντιμετωπίζουν δριμύ διεθνή ανταγωνισμό.
Ο στόχος επαναφοράς της οικονομίας της Ε.Ε. σε τροχιά ανάπτυξης μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι τιμές της ενέργειας είναι ανταγωνιστικές και τα αποθέματα είναι βιώσιμα και ασφαλή. Σήμερα, οι τιμές της ενέργειας είναι σημαντικά υψηλότερες στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις Η.Π.Α. και άλλους διεθνείς ανταγωνιστές, γεγονός που επιβαρύνει τις βιομηχανίες της Ε.Ε. με σοβαρά ανταγωνιστικά μειονεκτήματα και αντιπροσωπεύει μια αυξανόμενη επιβάρυνση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ιδιωτικά νοικοκυριά. Υπό αυτή την έννοια, το ΕΛΚ έχει δεσμευτεί πλήρως για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και για την ολοκλήρωση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς, καθώς ο πραγματικός ανταγωνισμός θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών ενέργειας. Καμία περιοχή και κανένα κράτος μέλος δεν θα πρέπει να παραμένει απομονωμένο από τα ευρωπαϊκά δίκτυα μετά το 2015.
Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας. Χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση και δημόσια στήριξη για τον περιορισμό αυτής της εξάρτησης, αναλαμβάνοντας κοινή δράση για τη διατήρηση και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και την επένδυση σε έρευνα τεχνολογιών χαμηλής ενεργειακής εξάρτησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Καταπολέμηση της φοροκλοπής, φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής
Η φοροκλοπή, φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια διοίκηση. Είναι ανήθικο και άδικο για εκείνους που εργάζονται σκληρά και συνεισφέρουν για τη σωστή λειτουργία της κοινωνίας, αφού στερεί τεράστιους πόρους από την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία και την πρόνοια. Στρεβλώνει την ισότιμη συμμετοχή και δημιουργεί μη ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις εταιρείες, θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες των χωρών μας που πασχίζουν να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η χρήση του τραπεζικού απορρήτου και η καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Η φοροκλοπή, φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή αποτελούν, σε μεγάλο βαθμό, ένα διασυνοριακό πρόβλημα. Απαιτούν επομένως μια διασυνοριακή λύση. Θα αγωνιστούμε για την καθιέρωση ενός κοινού ορισμού των φορολογικών παραδείσων στην Ε.Ε. και θα αναλάβουμε αποφασιστική δράση έναντι αυτών. Επίσης, απαραίτητη κρίνεται η εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων, μεταξύ των οποίων, η βελτίωση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση των φορολογούμενων που εμπλέκονται σε διασυνοριακές δραστηριότητες φοροδιαφυγής, η ενίσχυση των κανόνων για αμοιβαία βοήθεια και η ενίσχυση του συντονισμού των φορολογικών συστημάτων στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης μιας κοινής, ενοποιημένης φορολογικής βάσης εταιρειών. Η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να πιέσει για υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας στα διεθνή fora, όπως είναι το G20. Οι υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες μεταξύ οποιασδήποτε χώρας της Ε.Ε. και τρίτων χωρών ή υπερπόντιων εδαφών θα πρέπει να ισχύουν ισότιμα για όλες τις χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλίζονται οι ίσοι όροι ανταγωνισμού. Τέλος, η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει ευθύνη για να συμπεριλάβει διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες εκ μέρους όλων των κρατών μελών.
Μεταρρύθμιση της ενιαίας αγοράς ώστε να γίνει μια πραγματική μηχανή για την ανάπτυξη
Η διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων, κεφαλαίου, αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια βασική πολιτική για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους. Πρέπει να δράσουμε άμεσα, τόσο σε επίπεδο κρατών μελών όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μετακινήσουμε τα εναπομείναντα φράγματα που παρεμποδίζουν την πρόσβαση στην αγορά και τον ανταγωνισμό. Επομένως, είναι πρωτίστης σημασίας να διασφαλίσουμε ότι οι νόμοι της Ενιαίας Αγοράς εφαρμόζονται σωστά από τα κράτη μέλη έτσι, ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από την Ενιαία Αγορά. Η μεταρρύθμιση της Ενιαίας Αγοράς της Ε.Ε αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ώστε η Ευρώπη να αυξήσει το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, καθώς και για να επιτύχει υψηλά επίπεδα απασχόλησης. Η υλοποίηση της οδηγίας για τις υπηρεσίες είναι επομένως ύψιστης προτεραιότητας.
Η δημιουργία μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, παρέχοντας θέσεις εργασίας σε εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει στους καταναλωτές μια ευρύτερη επιλογή αγαθών σε ανταγωνιστικές τιμές. Καταρρίπτοντας τα φράγματα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτά που τίθενται από εθνικά σχήματα πνευματικών δικαιωμάτων, η ψηφιακή οικονομία μπορεί να δράσει ως αιχμή του δόρατος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επίτευξη μιας ανταγωνιστικής ενιαίας αγοράς. Συνδέοντας την ψηφιακή ατζέντα με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και τις νέες υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική υγεία, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, η ηλεκτρονική τραπεζική και η ηλεκτρονική εκμάθηση, η βελτίωση της ψηφιακής υποδομής είναι καίρια για το άνοιγμα της ενιαίας αγοράς.
Η ψηφιακή οικονομία είναι πλέον πραγματικότητα και έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η βιώσιμη και στρατηγική επένδυση σε βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής είναι η κινητήριος δύναμη για την ώθηση της τεχνολογικής και οικονομικής ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Οι τεχνολογίες αυτές επιτρέπουν την ανάπτυξη αγαθών και υπηρεσιών τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μέρος της καθημερινής ζωής στο μέλλον. Θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτές τις τεχνολογίες παρέχοντας ευκαιρίες χρηματοδότησης ώστε να κάνουμε την Ευρώπη ένα ελκυστικό επιχειρησιακό περιβάλλον για αυτές τις συγκεκριμένες βιομηχανίες και για να κινητοποιήσουμε τη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων, βιομηχανίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Προωθώντας ένα πραγματικά διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, μπορούμε να διευκολύνουμε τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει δράση για την κατάργηση των φραγμών, ιδιαίτερα εκείνων με τη μορφή διαχειριστικών και τεχνολογικών εμποδίων, ώστε να δημιουργήσει μια σύγχρονη, αποτελεσματική και βιώσιμη υποδομή μεταφορών στην Ευρώπη.
Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειές μας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να σέβονται τη συμφωνημένη αρχή της Πράξης για τις μικρές επιχειρήσεις (Small Business Act), η οποία ορίζει σαφώς ότι θα πρέπει να χρειάζονται μόνο τρεις ημέρες για την έναρξη μιας νέας εταιρείας στην Ε.Ε. Οι κανόνες θα πρέπει να απλοποιηθούν, οι γραφειοκρατικές διατυπώσεις θα πρέπει να περιοριστούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν πραγματικές ευκαιρίες για ανάπτυξη μέσω διάθεσης των προϊόντων και υπηρεσιών τους στο εμπόριο, ελεύθερα, σε ολόκληρη την ενιαία αγορά της Ε.Ε. και πέρα από αυτή. Για αυτόν το λόγο ενθαρρύνουμε την ολοκλήρωση του έργου για το κοινό ευρωπαϊκό δίκαιο των πωλήσεων, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει σημαντικά τους καταναλωτές, ενθαρρύνοντας περισσότερες διασυνοριακές πωλήσεις, ιδιαίτερα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να τους επιτρέψουμε να αναπτύξουν την πλήρη δυναμική τους. Η πρόσβαση στην κατάλληλη αγορά και τα προσιτά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τόσο για τις μικρομεσαίες όσο και για τις μεγαλύτερες εταιρείες, θα αυξήσουν τα κίνητρα για κερδοφόρα καινοτομία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ε.Ε. παραμένει οικονομικά ανταγωνιστική για επιχειρηματίες και καινοτόμους. Θα αγωνιστούμε για μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για Ε&Α και καλύτερη πρόσβαση στην αγορά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω δημόσιων διαγωνισμών κατανεμημένων με τρόπο ώστε να προωθείται η καινοτομία. Μέσω της μεταρρύθμισης στον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι βιώσιμες ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε προσιτή πίστωση, ανεξάρτητα από τη χώρα της έδρας τους. Η ΕΚΤ και η ΕΤΕπ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο και να υιοθετήσουν μέτρα προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβαση στην πίστωση υπό λογικούς όρους για εταιρείες, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και, υπάρχει ειδική μέριμνα για αυτές στην Πράξη για τις μικρές επιχειρήσεις. Θα πρέπει να παρασχεθεί υποστήριξη σε ισότιμη βάση σε οικογενειακές επιχειρήσεις και νέες επιχειρήσεις.
Διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών
Οι καταναλωτές βρίσκονται στην καρδιά της ενιαίας αγοράς και πρέπει να στηριχθούν ώστε να αξιοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να τους επιτρέπεται να λαμβάνουν ελεύθερα καταναλωτικές αποφάσεις. Η προστασία των καταναλωτών πρέπει να ενισχυθεί, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ψηφιακής αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη εγκάρσια θέματα όπως είναι η προστασία προσωπικών δεδομένων, η διαδικτυακή διαφήμιση ή οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και αποδοτική επιβολή των δικαιωμάτων τους, οι καταναλωτές πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μηχανισμούς έννομης προστασίας.
Επενδύσεις σε ευρωπαϊκές περιοχές: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για μεγαλύτερη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα
Η οικονομική, κοινωνική και χωρική συνοχή επιτρέπει σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και στις περιφερειακές και τοπικές αρχές (συμπεριλαμβανομένων των πόλεων) να προβαίνουν στη βέλτιστη χρήση των επενδυτικώνωευκαιριών, ανάλογα με τις ανάγκες τους, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. Η πολιτική συνοχής αποτελεί επίσης το μέσο για την υλοποίηση των κοινών στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Η αναμορφωμένη πολιτική συνοχής, η οποία εστιάζει στην καινοτομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ανανεώσιμη ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση, επιτρέπει τις στρατηγικές δημόσιες επενδύσεις σε όλα τα κράτη μέλη και, επομένως, δεν αποτελεί μόνο ένα μέσο προώθησης της αλληλεγγύης, αλλά επίσης ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια και δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η απόδοση και η παραγωγικότητα πρέπει να αποτελούν τους βασικούς οδηγούς για την πολιτική συνοχής. Κάθε ευρώ που δαπανάται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα πρέπει να φέρνει προστιθέμενη αξία στα έργα που υποστηρίζει και στις κοινότητες που δαπανάται. Η χρηματοδότηση της Ε.Ε. θα πρέπει να χρησιμοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.
Δημογραφικές προκλήσεις και εναρμόνιση εργασίας και οικογένειας
Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής αποτελεί μια πρόκληση, αλλά και μια ευκαιρία ταυτόχρονα. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν δραματικά τα συστήματα συνταξιοδότησης, τα συστήματα φροντίδας υγείας, τη στέγαση, τη βοήθεια για την τρίτη ηλικία, την ασφάλεια, την κινητικότητα, τον αστικό σχεδιασμό, τις μεταφορές και τον τουρισμό. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πρέπει να εμπλακούν στη δημιουργία και υλοποίηση των πολιτικών που θα υιοθετηθούν για την αντιμετώπιση αυτής της αλλαγής, προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος διακρίσεων, κακοποίησης ή φτώχειας.
Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής είναι πολυάριθμες. Η επίδραση στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης είναι κρίσιμη. Πρέπει να τα υπεραμυνθούμε με στόχο το σεβασμό και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Αναφορικά με τις πολιτικές υγείας, πρέπει να καταστρώσουμε μια στρατηγική με πυρήνα την αρχή «υγιούς γήρανσης» η οποία προωθεί τον υγιή τρόπο ζωής σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Η πολιτική αυτή θα συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν υιοθετηθεί για την υγεία και τα πρότυπα ποιότητας μακροχρόνιας φροντίδας, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα της τρίτης ηλικίας για αξιοπρέπεια σε όλα τα κράτη μέλη.
Οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί αποτελούν επίσης μια προϋπόθεση για θετικές δημογραφικές εξελίξεις. Το ΕΛΚ αναγνωρίζει την Οικογένεια ως αναντικατάστατο στοιχείο και ως τον κεντρικό θεσμό όπου η αγάπη, η φιλανθρωπία, η συμπάθεια και η ανθρώπινη αλληλεγγύη περιθάλπονται και ενσταλάζονται, ενώνοντας έτσι τις διαφορετικές γενιές. Ενώ τιμούμε σαφώς τη σημασία της οικογένειας για την ανατροφή των παιδιών, το ΕΛΚ συνηγορεί ότι οι πολιτικές υπέρμαχοι της οικογένειας θα πρέπει επίσης να εστιάζονται στα μέσα τα οποία έχουν αποδεδειγμένα θετική επίδραση στις δημογραφικές τάσεις, όπως είναι η υποστήριξη για την οικογένεια τα πρώτα χρόνια μετά τη γέννηση των παιδιών. Το ΕΛΚ επιβεβαιώνει εκ νέου την υποστήριξή του για την προώθηση του ανθρώπινου δικαιώματος στην εκπαίδευση και στη γονική ελευθερία επιλογής εκπαίδευσης.
Προφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας και της ασφάλειας διάθεσης ύδατος
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με ρυθμό 80 εκατομμυρίων ανά έτος. Αναμένεται να φθάσει τα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπων έως το 2025. Αυτό θέτει ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Ευρώπη χρειάζεται επομένως έναν ισχυρό, αποτελεσματικό και βιώσιμο αγροτικό τομέα. Για τη διασφάλιση του μέλλοντος της ευρωπαϊκής γεωργίας, χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη και βιώσιμη κοινή αγροτική πολιτική, η οποία θα αγκαλιάζει τις διάφορες γεωργικές τεχνικές, τους νέους αγρότες και την αυξανόμενη ζήτηση για οικολογικά προϊόντα. Αν θέλουμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πολίτες της Ευρώπης, πρέπει να κάνουμε τα εξής: α) να διασφαλίσουμε την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων στην Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των αγροτών και των καταναλωτών, β) να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα σε τοπικό/περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, γ) να συνεισφέρουμε στην παγκόσμια ισορροπία τροφίμων και, με τον τρόπο αυτό, να συνεισφέρουμε στα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων, την ενεργειακή ασφάλεια και την προστασία του κλίματος. Όμως, οι στόχοι αυτοί απαιτούν μια περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών στις αγροτικές περιοχές, προκειμένου να αποφευχθεί η απομάκρυνση από αυτές, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.
Η ασφάλεια διάθεσης ύδατος αποτελεί μία από τις κύριες παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, οι εντάσεις και οι διενέξεις σχετικά με την πρόσβαση σε νερό είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνές και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι δημογραφικές και κλιματικές εξελίξεις περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά και πιο γρήγορα για να ενισχύσουμε τις συμπράξεις, να προωθήσουμε τη συνεργασία σε κοινά ύδατα και να προτείνουμε βιώσιμες λύσεις για τις προκλήσεις της ασφάλειας διάθεσης ύδατος.
Βιώσιμη ασφάλεια τροφίμων
Οι πολίτες της Ε.Ε. επιζητούν και ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για την ποιότητα, την ασφάλεια και την προέλευση των τροφίμων τους. Το ΕΛΚ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, επιβάλλοντας στους παραγωγούς να παρέχουν πληροφορίες έτσι, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος αν θα αγοράσει το προϊόν ή όχι. Η πληροφόρηση και η εκπαίδευση είναι ουσιώδεις προκειμένου οι πολίτες μας να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές. Υπογραμμίζουμε ότι οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν το δικαίωμα για: υψηλής ποιότητας τρόφιμα, ιδιαίτερα όσο αφορά την υγιεινή και ασφάλεια, διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα στην τροφική αλυσίδα, σαφείς, ακριβείς και πληροφοριακές ετικέτες τροφίμων, παραδοσιακά και τοπικά είδη και κουζίνες.
Εκπαίδευση και νεολαία
Το ΕΛΚ θεωρεί ύψιστης σημασίας το ρόλο της εξαιρετικής ποιότητας εκπαίδευσης για τη διασφάλιση ότι η Ε.Ε. θα επιτύχει το στόχο της να γίνει η πιο ανταγωνιστική, δυναμική κοινωνία στον κόσμο που θα βασίζεται στη γνώση. Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει τη σημασία των προγραμμάτων διά βίου μάθησης και των υποστηριζόμενων από την Ε.Ε. μέτρων για την παροχή σε ανθρώπους όλων των ηλικιών ισότιμης και ανοικτής πρόσβασης σε ευκαιρίες μάθησης υψηλής ποιότητας. Επομένως, το ΕΛΚ τονίζει τη σημασία των νέων πολυετών προγραμμάτων 2013-2020 με στόχο την εκπαίδευση, τη νεολαία και την ιδιότητα του πολίτη. Οι ενέργειες και τα μέτρα που αναλαμβάνονται στα προγράμματα αυτά θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών και να βασίζονται σε ένα επαρκές και αποτελεσματικό πλαίσιο προϋπολογισμού.
Εθελοντικές υπηρεσίες
Το ΕΛΚ προωθεί και υποστηρίζει τον εθελοντισμό ως έναν βασικό πυλώνα στις δημοκρατικές και πλουραλιστικές κοινωνίες μας. Παίζει κρίσιμο ρόλο για τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, τη διαμόρφωση της κοινωνίας και την παροχή νέων προσόντων και δεξιοτήτων στους ανθρώπους.
Ο διασυνοριακός εθελοντισμός ιδιαίτερα, παρέχει στους νέους Ευρωπαίους πολίτες πολλές ευκαιρίες για διαπολιτισμικό εμπλουτισμό. Το ΕΛΚ υποστηρίζει την περισσότερη χρηματοδότηση της Ε.Ε. για τον εθελοντισμό και επισημαίνει την κοινωνική διάστασή του ως μια έκφραση της ευρωπαϊκής υπηκοότητας, καθώς και τα οφέλη που παρέχει για την υγεία, την εκπαίδευση και τον ανθρωπισμό.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Η ασφάλεια για τους πολίτες της Ευρώπης αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς. Ενώ διασφαλίζουμε την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να αποτρέψουμε τις εγκληματικές δράσεις, όπως είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις, η κυβερνοεπιθέσεις, το οργανωμένο έγκλημα, η απάτη και η διαφθορά. Πρέπει να πολεμήσουμε τις εγκληματικές δράσεις, καθώς και τις αιτίες τους. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις νέες εγκληματικές απειλές που έχουν αναδυθεί σε τομείς όπως είναι η πνευματική ιδιοκτησία, το προσωπικό απόρρητο και η ατομική ακεραιότητα.
Ανοικτά σύνορα, μετανάστευση και ένταξη
Ο Χώρος Σένγκεν, από τον οποίο επωφελούνται 650 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ε.Ε. Ωστόσο, πρόκειται για μια διαδικασία που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Η εσωτερική κινητικότητα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας εργατικού δυναμικού σε ένα πλήθος κρατών μελών. Ενώ τα εσωτερικά σύνορα έχουν καταργηθεί, οι χώρες εντός Σένγκεν έχουν επίσης εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα κοινά εξωτερικά σύνορά τους ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια όσων ζουν και ταξιδεύουν εντός της Ένωσης. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστούν στενά για τη διαχείριση των συνόρων, με στόχο τη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας. Τα εξωτερικά σύνορα είναι ευάλωτα στην παράνομη μετανάστευση, τη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, καθώς και τη διεθνή τρομοκρατία. Η Frontex πρέπει να ενισχυθεί. Η Ε.Ε. πρέπει επίσης να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τις αρχές ασφάλειας συνόρων τρίτων χωρών για την αποτροπή της εξάπλωσης του εγκλήματος. Ταυτόχρονα, τα θύματα πολιτικής και θρησκευτικής δίωξης πρέπει να λαμβάνουν γνήσια προστασία.
Το ΕΛΚ υποστηρίζει μια κοινή πολιτική μετανάστευσης, η οποία επίσης θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγορών εργασίας. Κάποια από τα κράτη μέλη μας αντιμετωπίζουν έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί πλήρως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη και σε κάποια κράτη μέλη με υψηλότερη ανεργία, μπορούν να παρουσιαστούν ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό.
• Η Ε.Ε. πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά εργασίας, για αυτό χρειαζόμαστε περισσότερους εξειδικευμένους ανθρώπους στην Ε.Ε.
• Χρειαζόμαστε ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα.
• Πρέπει να αναπτύξουμε μια μέθοδο αναγνώρισης πτυχίων και επαγγελματικών πιστοποιήσεων για μετανάστες εκτός της Ε.Ε.
• Οι πολιτικές ένταξης των μεταναστών στις κοινωνίες μας πρέπει να αναπτυχθούν και να ισχυροποιηθούν. Η ένταξη είναι ένας δρόμος δύο κατευθύνσεων που περιλαμβάνει τόσο δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις.
Ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου
Το δικαίωμα ασύλου για άτομα που διαφεύγουν από τη χώρα καταγωγής τους για το φόβο δίωξης πρέπει να γίνεται σεβαστό. Το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, παρέχει τα πρότυπα για τη διαδικασία έγκρισης ασύλου, τα ελάχιστα πρότυπα για τις υπηρεσίες υποδοχής των ατόμων που αιτούνται άσυλο και την καθιέρωση του συστήματος «Eurodac» για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων σε όλα τα κράτη μέλη. Αυτό είναι το θεμέλιο της κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης στον τομέα αυτό μεταξύ των κρατών μελών. Σήμερα απαιτείται δράση για την πλήρη υλοποίησή του:
Υπογραμμίζουμε τη σαφή δέσμευσή μας για τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τις υποχρεώσεις της διεθνούς νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης.
• Πρέπει να βελτιώσουμε την υλοποίηση του Κοινού Συστήματος Ασύλου και να ενισχύσουμε την πρακτική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.
• Πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη με τις τρίτες χώρες που βρίσκονται σε προβληματικές περιοχές και φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα εκτοπισμένα άτομα. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
• Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάχρηση των συστημάτων ασύλου.
• Πρέπει να ανταλλάξουμε τις βέλτιστες πρακτικές μεταξύ των κρατών μελών.
• Η Ε.Ε. πρέπει να χτίσει συνεργασίες με τις χώρες καταγωγής και διαμετακόμισης και να τις βοηθήσει να αναπτύξουν τα δικά τους συστήματα ασύλου.
Πολιτική επιστροφής και ταξιδιωτικών θεωρήσεων
Πρέπει να αναπτύξουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα αποτελεσματικό και ανθρώπινο σύστημα για την επιστροφή.
• Πρέπει να αναπτύξουμε και να υλοποιήσουμε προγράμματα εθελοντικής επανεισδοχής, την αποτελεσματική οργάνωση των επιστροφών, καθώς και την αυξημένη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές στις χώρες καταγωγής και διαμετακόμισης.
• Μια βιώσιμη πολιτική ασύλου απαιτεί την καταπολέμηση των ριζικών αιτιών που επιβάλλουν τη μετανάστευση και την εκτόπιση. Επομένως, η Ε.Ε. έχει να διαδραματίσει έναν ισχυρό ρόλο στον περιορισμό της ανασφάλειας τροφίμων, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε εύθραυστες αναπτυσσόμενες χώρες και περιοχές και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας. Η ευθύνη αυτή αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα σε κάθε κράτος μέλος.
• Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέσουν επαρκείς πόρους και να υλοποιήσουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται ότι οι αποφάσεις επιστροφής οδηγούν στην πράξη στην επιστροφή των ατόμων στις χώρες καταγωγής τους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία σε επίπεδο Ε.Ε.
Η πολιτική της Ε.Ε. για τη διευκόλυνση ταξιδιών απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεωρήσεων δεν πρέπει να υποβαθμίζει τις κοινές προσπάθειές μας για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Καταπολέμηση οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς
Η αποτροπή και η καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, ιδιαίτερα της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες, καθώς αυτά υπονομεύουν το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη σωστή διακυβέρνηση και στερούν σημαντικά έσοδα από τις κυβερνήσεις. Τα εγκλήματα αυτά βλάπτουν τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, προκαλούν ζημιά στη νόμιμη οικονομία και αλλοιώνουν την εσωτερική αγορά της Ε.Ε.
Επιπλέον, πρόσφατες περιπτώσεις κατηγοριών διαφθοράς που εμπλέκουν πολιτικούς της Ε.Ε. υπονομεύουν την αξιοπιστία των θεσμών της Ε.Ε. Πρέπει να θέσουμε ένα τέλος στη διαφθορά και τις αδιαφανείς πρακτικές. Πιστεύουμε ότι η καθαρή πολιτική είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της δημοκρατίας και δεσμευόμαστε για τη βελτίωση της διαφάνειας και την ενίσχυση του κράτους δικαίου.
Πρέπει να προφυλάξουμε τη νόμιμη οικονομία και την ασφάλεια των πολιτών μας.
• Το ΕΛΚ υποστηρίζει τη στόχευση και κατάσχεση των εγκληματικών πόρων από εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται πέρα από τα εθνικά σύνορα.
• Η επιβολή του νόμου και η δικαστική συνεργασία μεταξύ κρατών μελών, καθώς και με τρίτες χώρες, πρέπει να προωθηθούν και χρειάζεται να υιοθετήσουμε κοινά νομοθετικά πρότυπα και λειτουργικά εργαλεία για την αποτελεσματική καταπολέμηση του εγκλήματος.
• Οι δράσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να επεκταθούν από την αποτροπή του εγκλήματος έως την επιβολή του νόμου, καθώς η αποτροπή του οργανωμένου εγκλήματος απαιτεί μια πολυτομεακή προσέγγιση.
• Η οικονομική δραστηριότητα εκείνων που έχει διαπιστωθεί ότι έχουν συμμετάσχει σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος ή οποιοδήποτε άλλο σοβαρό έγκλημα πρέπει να εξαιρεθεί από τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε δημόσια σύμβαση σε ολόκληρη την Ε.Ε.
• Χρειαζόμαστε συμφωνίες έκδοσης με τρίτες χώρες και συμφωνίες αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, καθώς αυτές αποτελούν το κλειδί για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
• Η εμπορία και διακίνηση ανθρώπων είναι η σύγχρονη μορφή δουλείας. Πρόκειται για σοβαρό έγκλημα και ακραία παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε την πτυχή διάκρισης του φύλου στην εμπορία και διακίνηση ανθρώπων. Οι αριθμοί δείχνουν ότι τα κύρια θύματα της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων είναι γυναίκες και κορίτσια. Οι προσπάθειες εξάλειψης της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων δεν μπορούν να επιτύχουν χωρίς την ισχυρή συνεργασία σε ολόκληρη την Ε.Ε. και πέρα από αυτή. Σε επίπεδο Ε.Ε., η εστίαση πρέπει να τεθεί στις διατάξεις του ποινικού δικαίου, τη δίωξη των εγκληματιών, την υποστήριξη των θυμάτων, τα δικαιώματα των θυμάτων στις ποινικές δίκες και την καθιέρωση συμπράξεων, ιδιαίτερα με την κοινωνία των πολιτών.
Καλύτερη αστυνομική, δικαστική και τελωνειακή συνεργασία
Η αστυνομική, δικαστική και τελωνειακή συνεργασία έχει ως στόχο τη διασφάλιση ενός υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας για τους πολίτες της Ε.Ε. Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης έχει γίνει ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία στη μάχη κατά του εγκλήματος και την ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας. Πρέπει να διασφαλίζουμε για τους Ευρωπαίους πολίτες ότι η αποτελεσματική διάσπαση των εγκληματικών δικτύων θα προκληθεί μέσω της αποτελεσματικής συνεργασίας των ερευνητικών αρχών. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δικαστικών υπηρεσιών αποτελεί προτεραιότητα. Η αυξανόμενη εισχώρηση σε έναν γνήσιο ευρωπαϊκό τομέα αστικού δικαίου με τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων δικαιοσύνης σε ολόκληρη την Ε.Ε. αποτελεί ήδη προτεραιότητα για το ΕΛΚ.
• Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην πλήρη αναγνώριση αποδεικτικών στοιχείων, ποινών και εντολών δήμευσης περιουσιακών στοιχείων σε όλα τα κράτη μέλη.
• Το ΕΛΚ υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή εντολή έρευνας, καθώς υπάρχουν δυσκολίες στη λήψη πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων σε διασυνοριακές υποθέσεις.
• Πρέπει να διασφαλίσουμε ένα υψηλό επίπεδο υποστήριξης και προστασίας των θυμάτων, ανεξάρτητα από τη χώρα της Ένωσης όπου διεξάγεται το έγκλημα.
• Το ΕΛΚ καλωσορίζει τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Ενίσχυση του απορρήτου μέσω της προστασίας δεδομένων
Το ΕΛΚ πιστεύει ότι το απόρρητο είναι ένα θεμελιώδες, αναφαίρετο δικαίωμα. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 20 χρόνια δείχνει ότι η ψηφιακή εποχή έχει επηρεάσει την οικονομία, τις στρατηγικές ασφάλειας, τις επικοινωνίες, τις αρμοδιότητες του κράτους, καθώς και όλους τους κλάδους της καθημερινής ζωής.
• Η αναμόρφωση των κανόνων προστασίας δεδομένων, η οποία καθοδηγήθηκε από το ΕΛΚ, εξυπηρετεί στην ενίσχυση του απορρήτου για τους πολίτες, καθώς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο διαδίκτυο, γεγονός που παρέχει μια ευπρόσδεκτη ώθηση στην ψηφιακή ενιαία αγορά.
• Αυτό το σύνολο κανόνων θα επιτύχει ακόμη μεγαλύτερη εναρμόνιση στην ενιαία αγορά. Ωστόσο, είναι ουσιώδες οι νέοι κανόνες να διαφυλάσσουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ προστασίας προσωπικών δεδομένων και διασφάλισης της ελεύθερης ροής δεδομένων στην ψηφιακή ενιαία αγορά της Ε.Ε., γεγονός που αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να επωφεληθούμε από τη δυναμική καινοτομίας της ψηφιακής οικονομίας. Ο νέος κανονισμός δεν πρέπει να επιβάλλει υπερβολικές επιβαρύνσεις και κόστη σε επιχειρήσεις, πράγμα το οποίο θα είχε αρνητική επίδραση στην καινοτομία.
Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – η ευρωπαϊκή κοινωνία γίνεται πιο ευάλωτη σε επιθέσεις
Οι πρόσφατες, μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε κυβερνήσεις, συστήματα πληροφοριών, βιομηχανίες, τράπεζες και επιχειρήσεις, καθώς και σε άτομα, τονίζουν την ανάγκη δράσης για την αποφυγή και επαρκή αντίδραση σε μη εξουσιοδοτημένες και ενδεχομένως επικίνδυνες επιθέσεις.
Η χρήση του κυβερνοχώρου για εγκληματικές δραστηριότητες ή κατασκοπία υπόκειται σε ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εξελίξεις. Η ελαστικότητα των δικτύων και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εξαρτώνται από ένα επαρκές επίπεδο ετοιμότητας.
• Είναι επιτακτικές οι ισότιμα καινοτόμες και ευέλικτες απαντήσεις σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από την υποστήριξη για διασυνοριακές έρευνες στον κυβερνοχώρο και την κατάρτιση της αστυνομίας έως τα νομοθετικά μέτρα.
• Η συνεργασία και η ανταλλαγή εξειδίκευσης και πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πρέπει να εντατικοποιηθεί.
• Πρέπει να ενισχύσουμε την εκπαίδευση στο ευρύτερο κοινό, αναφορικά με τις προκλήσεις στον κυβερνοχώρο και τις ταχείες τεχνολογικές αλλαγές που αντιμετωπίζουμε, γεγονός το οποίο επίσης θα συνεισφέρει στην αυξημένη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ
Κοινή δράση για την προώθηση των αξιών και των συμφερόντων μας
Η Ευρώπη, περισσότερο από κάθε άλλη ήπειρο, έχει διαδραματίσει σηματνικό ρόλο στη διαμόρφωση του σημερινού κόσμου. Σήμερα όμως, αποτελεί έναν από τους πολλούς «παίκτες» και τα κέντρα ισχύος της υφηλίου, όπου οι άνθρωποι, το κεφάλαιο και οι ιδέες μετακινούνται γρήγορα και πιο συχνά από οποτεδήποτε πριν. Σε αυτόν τον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαφυλάττει τα συμφέροντα των πολιτών της και, ταυτόχρονα, να επιδιώκει το καλύτερο για την ανθρωπότητα. Σε μια εποχή όπου απειλούμαστε ολοένα και περισσότερο από παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι η διεθνής τρομοκρατία, η διάδοση όπλων, τα αποτυχημένα κράτη, η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές και η μαζική μετανάστευση, η Ε.Ε. πρέπει να επικυρώσει εκ νέου τις αξίες της στα μάτια του κόσμου και να κάνει ό,τι είναι εφικτό για την υπεράσπιση και των προώθησή τους. Στον σημερινό, παγκοσμιοποιημένο κόσμο, τα εθνικά κράτη δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τις αξίες και τα συμφέροντά τους.
Από μία φωνή σε ένα μήνυμα
Η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), που αποτελεί το πιο σημαντικό όργανο εξωτερικής πολιτικής. Ο έλεγχος της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής από το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να επεκταθεί προκειμένου να αυξηθεί η δημοκρατική λογοδοσία. Μόνο με μια ισχυρή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Μια ισχυρότερη ηγεσία της ΕΥΕΔ θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και κρατών μελών, αυξάνοντας την κοινή ευθύνη των κρατών μελών για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., γεγονός το οποίο με τη σειρά του θα διευκολύνει τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μηνύματος.
Ενίσχυση της παρουσίας της Ε.Ε. στην άμεση γειτνίαση
Η άμεση γειτνίασή μας αποτελεί πηγή προκλήσεων, νέων ευκαιριών αλλά και ενδεχόμενων απειλών, τις οποίες δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε χωρίς τη συνεπή παρουσία της Ε.Ε. στις χώρες αυτές και χωρίς έναν σαφή σκοπό για την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με αυτές, ανεξάρτητα από το εάν μια χώρα μπορεί να είναι πιθανό μέλος της Ε.Ε. ή όχι. Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί επίσης μία από τις επιτυχίες της, καθώς καταφέραμε να διαδώσουμε την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ειρήνη, τη σταθερότητα και το κράτος δικαίου σε ολόκληρη την ήπειρό μας. Με τους τελευταίους γύρους διεύρυνσης, η Ε.Ε. κατάφερε να αγκαλιάσει τα μεγαλύτερα μέρη της ηπείρου. Ωστόσο, για το μέλλον, πρέπει να γίνει σαφές ότι, προκειμένου μια χώρα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αρκεί μόνο η διασφάλιση των πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων, αλλά επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα της Ε.Ε να την ενσωματώσει. Η ταυτότητα και η δυνατότητα της Ε.Ε. να δρα, πρέπει να παραμείνει άθικτη.
Νέα πνοή στις σχέσεις μας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων
Πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, τα Βαλκάνια βίωναν τον πόλεμο και την αιματοχυσία. Συνεπώς, η Ε.Ε. πρέπει να βάλει ψηλά στις προτεραιότητές της την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συμφιλίωση στην περιοχή αυτή. Έχει σημειωθεί πρόοδος: Η Κροατία έγινε το 28ο κράτος μέλος της Ε.Ε πέρυσι. Διαπραγματεύσεις για την ένταξη έχουν ήδη ξεκινήσει με το Μαυροβούνιο και, σύντομα θα ξεκινήσουν και με τη Σερβία, ύστερα από την καίρια συμφωνία της Ε.Ε. μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η παρουσία της Ε.Ε. πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και, η πολιτική της πιο εστιασμένη στη διευκόλυνση του πολιτικού διαλόγου και τη δημιουργία συναίνεσης, τα οποία συχνά υπονομεύονται από τις διεθνικές τάσεις και την κακοπιστία μεταξύ των κοινοτήτων. Τα διασπαστικά αυτά στοιχεία αποτελούν απειλή για τη μακροχρόνια πολιτική σταθερότητα. Η προοπτική διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ε.Ε. παρέχει μόχλευση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ώθηση πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και την αποδυνάμωση των εθνικιστικών τάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια.
Επανεκκίνηση της ανατολικής εταιρικής σχέσης
Η Ανατολική Εταιρική Σχέση (EaP), σχεδιασμένη ως ένα μέτρο στήριξης των ανατολικών δημοκρατιών, βασίζεται σε μια κοινότητα αξιών και αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και του κράτους δικαίου. Παρόλο που οι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης έχουν δεσμευτεί για τις αξίες αυτές, αναδύονται ωστόσο διαφορές εντός των χωρών αυτών, λόγω διαφορετικών επιδιωκόμενων διαφορετικών στόχων και έλλειψη πλήρους δέσμευσης για στενότερες σχέσεις με την Ε.Ε.
Επιπλέον, αυτές οι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης υπόκεινται σε συνεχή πίεση από τη Ρωσία, η οποία επιχειρεί να υπονομεύσει την υπόσταση της σχέσης αυτής προκειμένου να ανακτήσει την επιρροή της στις πρώην σοβιετικές χώρες μέσω της ίδρυσης τελωνειακής ένωσης και Ευρασιατικής Ένωσης.
Η Ε.Ε. πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην υποστήριξη των εύθραυστων ανατολικών δημοκρατιών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης ενός νέου συνόλου πρωτοβουλιών και της προσφοράς μιας καθαρής προοπτικής για περαιτέρω ένταξη για τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης EaP οι οποίες επιθυμούν να δεσμευτούν στην Ε.Ε. και να δράσουν ανάλογα.
Η Ε.Ε. πρέπει επίσης να εμπλακεί περισσότερο στην αναζήτηση επίλυσης των παρατεταμένων διενέξεων στις χώρες EaP (Ανατολική Μολδαβία, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Νότια Οσετία και Αμπχαζία), οι οποίες αποτελούν την αιτία της μακροχρόνιας αστάθειας στην περιοχή και αποτρέπουν την υλοποίηση κρίσιμων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
Η κοινοβουλευτική συνέλευση Euronest στην Ανατολική Εταιρική Σχέση πρέπει να ξεπεράσει τους όποιους περιορισμούς, που οφείλονται στη δομή της και τη συχνότητα των συνεδριάσεών της, καθώς και στις πιο εθνικά προσανατολισμένες συζητήσεις αντί των ιδεολογικής έμπνευσης συζητήσεων. Υπό την έννοια αυτή, η ίδρυση καθαρών πολιτικών ομάδων εντός του Euronest και μια αυξημένη ορατότητα των συναντήσεών τους θα ενισχύσουν την κοινή αρμοδιότητα από την πλευρά της EaP και τις δεσμεύσεις που υιοθετούνται στη συνέλευση.
Τέλος, η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει μια πιο μακροχρόνια προσέγγιση στη στρατηγική της για τις ανατολικές σχέσεις. Αυτό σημαίνει επίσης να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, βοηθώντας τις νεότερες γενιές μέσω στοχευμένων προγραμμάτων και εισάγοντας μια πιο φιλελεύθερη πολιτική ταξιδιωτικών θεωρήσεων.
Προσφορά νέου οράματος για τη Μεσόγειο
Η Μεσόγειος προσφέρει ένα μεγάλο φάσμα ευκαιριών. Ωστόσο αποτελεί και πηγή σοβαρών απειλών. Για το λόγο αυτό αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Και οι δύο πλευρές της Μεσογείου μοιράζονται κοινό πεπρωμένο.
Η Ε.Ε. πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο όραμα για την περιοχή αυτή και να προτείνει νέες στρατηγικές για τις χώρες της Νότιας Μεσογείου. Η στρατηγική αυτή θα περιλαμβάνει την εκκίνηση πλάνων για την Ένωση για τη Μεσόγειο και τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο θα ξεπεράσουμε τα όρια της γραφειοκρατικής, τεχνικής και ασαφούς προσέγγισης της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.
Η Ε.Ε. δεν κατάφερε να προβλέψει τις αραβικές επαναστάσεις και να προτείνει μια εναλλακτική που θα εδραίωνε τα δημοκρατικά κεκτημένα στην περιοχή. Μόνο η υπόσχεση της κοινής ευημερίας μπορεί να συγκεντρώσει την υποστήριξη του ευρύτερου κοινού στην περιοχή. Ο στόχος για τη δημιουργία μιας ευημερούσας, δημοκρατικής και σταθερής γειτονίας πρέπει να παραμείνει ως η βασική προτεραιότητα στην Ε.Ε. σε όλες τις αλληλεπιδράσεις της με χώρες της Νότιας Μεσογείου.
Η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή πρέπει επίσης να αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής της Ε.Ε. για τον Νότο. Η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει περισσότερη δράση και να είναι πιο ενεργή στην αναζήτηση μιας ειρηνικής επίλυσης, συνεισφέροντας στην υλοποίηση της λύσης δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στη Συρία και την Αίγυπτο, υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της Κύπρου ως έναν ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Υπό το φως των σημαντικών ανακαλύψεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος διαδραματίζει επίσης έναν κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και με βάση τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των στρατευμάτων, της υλοποίησης του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και την επιστροφή της Αμμόχωστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.
Ένας ηγετικός ρόλος για την Ευρώπη σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο κόσμο
Στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού και των διεθνών απειλών και, σε μια εποχή όπου οι Αμερικανοί δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε άλλες περιοχές του κόσμου, η Ευρώπη έχει γίνει περισσότερο υπεύθυνη από οποιαδήποτε άλλη εποχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για τη δική της ευημερία και ασφάλεια. Επομένως, πρέπει να αναλάβει περισσότερη δράση για την προώθηση και την προστασία των συμφερόντων των Ευρωπαίων. Η Ε.Ε. θα μπορέσει να το κάνει αυτό μόνο μέσω της εμπλοκής της σε στρατηγικές συνεργασίες.
Μια ισχυρή συνεργασία Ε.Ε.-Η.Π.Α.
Η Ε.Ε. πρέπει να διατηρήσει και να αναπτύξει μια ισχυρή διατλαντική συνεργασία με ελεύθερη και θεμιτή αγορά δομημένη πάνω σε κοινές αξίες. Από κοινού, η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. μπορούν να αναλάβουν παγκόσμια ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών και προκλήσεων. Μια Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP) θα πρέπει να αποτελεί το πρώτο βήμα προς μια διατλαντική ελεύθερη αγορά, η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί ώστε να συμπεριλάβει στο μέλλον και χώρες τις Λατινικής Αμερικής.
Η συνεργασία TTIP θα συνεισφέρει στη μεγαλύτερη ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και ευημερίας. Θα ενισχύσει επίσης τη γεωπολιτική θέση της διατλαντικής κοινότητας. Ωστόσο, στις διαπραγματεύσεις για τη συνεργασία TTIP θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η σημασία της διαφύλαξης σημαντικών στοιχείων της ταυτότητας της Ε.Ε. και η προστασία των υψηλών προτύπων.
Υπεράσπιση του ελεύθερου εμπορίου και των ανοικτών αγορών
Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 10,6% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 30,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Άλλες περιοχές του κόσμου θα εξακολουθήσουν να κερδίζουν επιρροή και δύναμη.
Οι ανοικτές αγορές αποτελούν προαπαιτούμενο για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της εδραίωσης των ευρωπαϊκών εταιρειών σε ηγετικές θέσεις στο παγκόσμιο στερέωμα. Το ελεύθερο εμπόριο και η πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές αποτελούν σημαντικούς καταλύτες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, καθώς και κρίσιμους παράγοντες για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εταιρειών παγκοσμίως. Η ατζέντα για το ελεύθερο εμπόριο χρειάζεται μια νέα ώθηση που θα δοθεί με διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του Γύρου της Ντόχα για την ανάπτυξη.
Τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, καθώς και τα περιβαλλοντικά πρότυπα, πρέπει να συμπεριληφθούν σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες με τους εταίρους μας, οποτεδήποτε δεν ικανοποιούν ακόμη τα αποδεκτά πρότυπα.
Επομένως, η εμπορική πολιτική της Ε.Ε. θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ένα ισορροπημένο άνοιγμα των αγορών – για εμάς, αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα για την προώθηση του θεμιτού ανταγωνισμού, της σταθερότητας και της ειρήνης. Τα εμπόδια στο εμπόριο πρέπει να εξαλειφθούν και τα πρότυπα πρέπει να εναρμονιστούν. Πρέπει να αντισταθούμε στους λαϊκιστικούς πειρασμούς για περισσότερο προστατευτισμό, καθώς αυτό θα διακυβεύσει την ευημερία, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά για εταιρείες της Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίζεται σε καθεμία από τις διάφορες εμπορικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη.
Η Λατινική Αμερική ξεχωρίζει ως μια περιοχή που μοιράζεται πολλές αξίες και συμφέροντα, ιστορία και αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς με την Ε.Ε. Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής αποτελούν στρατηγικούς εταίρους της Ε.Ε., με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινούς στόχους σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια, η παγκόσμια διακυβέρνηση, οικονομικά θέματα, η ανάπτυξη, η εκπαίδευση, η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. Η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνει και να στηρίζει τις διαδικασίες για την ενοποίηση και συνεργασία στην περιοχή. Επιπλέον, η Ε.Ε. θα πρέπει να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική δέσμευσή της με το Μεξικό, τη Χιλή, την Κολομβία, το Περού και την Κεντρική Αμερική και, να προσπαθήσει να δώσει μια ανανεωμένη ώθηση προς μια ισορροπημένη και φιλόδοξη συμφωνία σύμπραξης με τη MERCOSUR, ώστε να δημιουργηθεί νέα ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές.
Η Κίνα αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο και μία από τις μεγαλύτερες ανερχόμενες δυνάμεις στον κόσμο. Οι εμπορικές συνομιλίες που ξεκίνησαν πρόσφατα με στόχο τη δημιουργία μιας επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα θα δημιουργήσουν σημαντικές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Παρόλο που η εμβέλειά της είναι περιορισμένη, αυτή θα ανοίξει το δρόμο για νέα περιθώρια συνεργασίας ως προς τις εμπορικές μας σχέσεις με ανερχόμενες δυνάμεις. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. πρέπει να θέσει υψηλά πρότυπα και να είναι εξαιρετικά προσεκτική στις σχέσεις της με την Κίνα, ιδιαίτερα αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσία
Αναφορικά με τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη γειτονική χώρα της Ε.Ε. στην Ανατολή, είναι σημαντική η ανάπτυξη στενών σχέσεων συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η σταθερότητα πέραν των ανατολικών συνόρων της Ε.Ε., η ενεργειακή ασφάλεια και οι διεθνείς σχέσεις. Παράλληλα, οι σχέσεις μας καθορίζονται από την οικονομική αλληλεξάρτηση, την αυξανόμενη διασυνοριακή κίνηση και τις ευρέως κοινές πολιτιστικές ρίζες. Επομένως, ένας ανοικτός και πρακτικός διάλογος θα πρέπει να αναπτυχθεί με τη Ρωσία, όσον αφορά ένα φάσμα σημαντικών θεμάτων. Ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών θα πρέπει να κατέχει εξέχουσα θέση στην ατζέντα αυτή. Θέλουμε η Ρωσία να αναπτυχθεί σε μια σύγχρονη χώρα, πολιτικά και οικονομικά. Επιθυμούμε επίσης να υποστηρίξουμε την ισορροπημένη ένταξή της στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. Το βάθος και το εύρος των σχέσεων της Ε.Ε. με τη Ρωσία εξαρτάται σημαντικά από την προθυμία της Ρωσίας να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της για τη διατήρηση των δημοκρατικών προτύπων και του κράτους δικαίου, αλλά επίσης και τις οικονομικές υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των εμπορικών κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Εργαζόμαστε σκληρά για μια νέα συμφωνία εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων κοινωνιών των πολιτών, περαιτέρω απελευθέρωση των κανονισμών ταξιδιωτικών θεωρήσεων, ιδιαίτερα για επιχειρηματίες, επιστήμονες και σπουδαστές και εντατικοποίηση της συνεργασίας σε θέματα που αφορούν τη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και στενότερη συνεργασία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. Αναφορικά με θέματα που σχετίζονται με τις χώρες της ανατολικής εταιρικής σχέσης με την Ε.Ε., καλούμε τη Ρωσία να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σταθερότητα και επιτυχία στις γειτνιάζουσες χώρες μας θα είναι προς όφελος τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ρωσίας.
Προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και καταπολέμηση της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Η Ε.Ε. θα πρέπει να αναμορφώσει και να βελτιώσει την πολιτική της για την ανάπτυξη προκειμένου να αυξηθεί η αποδοτικότητα και η υπευθυνότητα. Αυτή η νέα πολιτική πρέπει να βασίζεται στις αρχές της επικουρικότητας και της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να οργανωθούν πλήρως ως εταίροι στην ανάπτυξη, μαζί με τις κυβερνήσεις.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελούν κεντρικούς παράγοντες της αναπτυξιακής πολιτικής. Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εντείνουν το συντονισμό τους στο σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των προγραμμάτων ανάπτυξης. Η ενίσχυση της υποχρέωσης των κυβερνητικών θεσμών λογοδοσίας και διαφάνειας είναι απολύτως απαραίτητη για το κράτος δικαίου και την ανάπτυξη της ευημερίας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και τη στήριξη της δημιουργίας θεσμών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση, καθώς η εκπαίδευση θέτει τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο ιδιωτικός τομέας γενικά θα πρέπει να υποστηριχθούν. Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τους θεμέλιους λίθους για την ανάπτυξη και την καλή διακυβέρνηση. Η Ε.Ε. πρέπει να προωθήσει, να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, ιδιαίτερα σε εμπόλεμες ζώνες και χώρες ή χώρες που εξέρχονται από συγκρούσεις. Η Ε.Ε. πρέπει να καταπολεμήσει τη βία απέναντι στις γυναίκες και τα κορίτσια και να αντιμετωπίσει την υψηλή μητρική θνησιμότητα. Η Ε.Ε. χρειάζεται να μεταδώσει την εμπειρία της, κοινοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές και ενδυναμώνοντας τις γυναίκες. Η συνεργασία με ΜΚΟ που προωθούν την αυτονομία των γυναικών στις φτωχότερες χώρες πρέπει να ενισχυθεί, με στόχο την ανάπτυξη των χωρών αυτών.
Στα χρόνια που έρχονται, η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η πρόσβαση σε τρόφιμα και οι σταθερές τιμές των τροφίμων αποτελούν μια πρόκληση, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, η ζήτηση για τρόφιμα θα αυξηθεί δραματικά, ενώ η ταχεία αστικοποίηση και η κλιματική αλλαγή θα περιορίσουν τα αποθέματα. Αυτές οι ανισορροπίες θα αποτελέσουν απειλή ενός νέου λιμού, αλλά επίσης θα προσφέρουν μια ευκαιρία για μεγαλύτερη απασχόληση και μεγαλύτερα έσοδα στις αγροτικές περιοχές του κόσμου. Επομένως, οι πολιτικές ανάπτυξης θα πρέπει να προωθούν την αγροτική ανάπτυξη και τη γεωργική παραγωγή. Ταυτόχρονα, οι κοινές γεωργικές πολιτικές της Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να αναμορφωθούν υπό το φως των πιθανών νέων ελλείψεων, χωρίς να καταφεύγουν στον προστατευτισμό ή σε πρακτικές ντάμπινγκ.
Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και η Ε.Ε. θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στη «Διακύρηξη της χιλιετίας» και να αφιερώσουν τουλάχιστον το 0,7% του ΑΕΠ σε μέτρα ανάπτυξης προκειμένου να καταπολεμηθεί η παγκόσμια φτώχεια.
Ασφάλεια στην Ε.Ε., των κρατών μελών και των πολιτών της
Η συμμετοχή της Ε.Ε. στην πρόληψη διεθνών κρίσεων, στην υποστήριξη της δημοκρατίας παγκοσμίως, στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και την προσπάθεια για την επίλυση των διεθνών συγκρούσεων πρέπει να αποτελεί κεντρικός στόχος της μελλοντικής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας θα πρέπει να βασίζεται σε πειστική διπλωματία, σε υγιή οικονομική βάση και επαρκώς εξοπλισμένες δυνάμεις. Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία νέων εργαλείων, όπως είναι η ίδρυση ενός μόνιμου λειτουργικού πολιτικού και στρατιωτικού αρχηγείου για τον καλύτερο συντονισμό, το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, καθώς και την καλύτερη προμήθεια εξοπλισμού μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Απαιτεί επίσης από την Ε.Ε. να εκφράσει την πολιτική της βούληση να αξιοποιήσει πλήρως το φάσμα των υπαρχουσών δομών, ιδιαίτερα τις μάχιμες μονάδες.
Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνατοτήτων μέσω οικονομικών λύσεων με συγκέντρωση και κοινή χρήση των πόρων. Με άλλα λόγια, απαιτείται ένας πιο ανταγωνιστικός και αποδοτικός τομέας άμυνας και ασφάλειας στην Ε.Ε.
Όσα κράτη μέλη της Ε.Ε. επιθυμούν να συνεργαστούν στενά, πρέπει να εκμεταλλευτούν πλήρως τις διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας για τη δημιουργία μιας μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας, όπου δεν θα υποχρεούνται να συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη. Επιπλέον, η αμυντική αγορά πρέπει να ενοποιηθεί με την ενιαία αγορά.