Ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε χθες ότι το πρόβλημα της ψυχολογίας της οικονομίας δεν δημιουργείται από τις ανησυχίες που εκφράζει η αντιπολίτευση, η οποία κάνει το καθήκον της, αλλά από την επιτήρηση της ΕΕ και τις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο περιοδείας των υποψηφίων βουλευτών του ΔΗΣΥ της επαρχίας Λευκωσίας σε εμπορική λεωφόρο της πρωτεύουσας, ο κ. Κασουλίδης διατύπωσε ερωτηματικά για τους λόγους αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος το α’ τρίμηνο του έτους, καθώς, όπως είπε, στις χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης έδωσε στοιχεία μόνο για απώλεια κυβερνητικών εσόδων που ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια ευρώ και όχι για 313 εκατ. που ήταν το συνολικό έλλειμμα της κυβέρνησης τους πρώτους τρεις μήνες του 2011.
”Πράγματι η ψυχολογία έχει σημασία στην οικονομία. Αλλά το πρόβλημα της ψυχολογίας δεν δημιουργείται από το αν η αντιπολίτευση κάνει το καθήκον της”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι ”το πρόβλημα της ψυχολογίας δημιουργείται όταν η Κύπρος έχει μπει σε επιτήρηση από την ΕΕ και όταν οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν μέσα σε πέντε μήνες την κυπριακή οικονομία. Η αντιπολίτευση έχει καθήκον και να ασκήσει κριτική και να υποβάλει προτάσεις, όπως και το πράττει, για να προλάβουμε τις επόμενες υποβαθμίσεις εάν αυτές πραγματοποιηθούν”.
Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις Σταυράκη, ο κ. Κασουλίδης είπε πως ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι το έλλειμμα του α’ τριμήνου πολλαπλασιάστηκε κατά 4 φορές λόγω των μειωμένων κατά 75 εκατ. ευρώ εσόδων από την Κεντρική Τράπεζα, από τα 20 εκατ. που δόθηκαν για τις Κυπριακές Αερογραμμές και από τα μειωμένα έσοδα από τον τομέα των κατασκευών. ”313 εκατομμύρια ήταν το έλλειμμα του. Από τα 70 συν 20 συν ξέρω εγώ πόσα ήταν τα μειωμένα έσοδα, πάμε περίπου στα 100 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα; Δικαιολογημένοι δεν είμαστε να ανησυχούμε; Δικαιολογημένοι θα ήμασταν αν σιωπούσαμε; Από τα 70 συν 20 συν ξέρω εγώ πόσα ήταν τα μειωμένα έσοδα, πάμε περίπου στα 100 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα; Δικαιολογημένοι δεν είμαστε να ανησυχούμε; Θα ήμασταν δικαιολογημένοι αν σιωπούσαμε;” συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του κ. Σταυράκη ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα γενικές αυξήσεις και για το 2012, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι το κρατικό μισθολόγιο δεν πρέπει να αυξάνεται σε ρυθμούς ανώτερους από την παραγωγικότητα και σε αυτό η κυβέρνηση στην ΕΕ έχει ήδη δεσμευτεί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι η ίδια η κυβέρνηση που λέει ότι δεν προχωρά σε δομημένες μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα τη μείωση των κλιμάκων νεοεισερχομένων, το συνταξιοδοτικό, την αναθεώρηση της ΑΤΑ για τους υψηλά αμειβόμενους και την εναλλαξιμότητα, διότι λέει ότι πρέπει να γίνει διάλογος.
”Εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει διάλογος, αλλά αυτός ο διάλογος έπρεπε να ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο όπως είχε δεσμευτεί, και μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα είχαν δικαίωμα να γνωρίζουν ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης και ποια θα είναι η απόφαση και όχι μετά τις εκλογές, όταν θα πάρουν την ψήφο τους”, είπε.
Τέλος, για την χθεσινή εκδήλωση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι μέρος του προεκλογικού αγώνα να υπάρχει μια προσπάθεια άμεσης επαφής με τον πολίτη, προσθέτοντας ότι η σημερινή διοργάνωση οφείλεται στη νεολαία του κόμματος, ”η οποία δείχνει το ζωντανό και δυναμικό παρών της”.