του Νίκου Τορναρίτη
Στις 30 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν στις Βρυξέλλες τους τρόπους για να φτάσουμε σε μια πιο ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση μέσα στο χώρο της ευρωζώνης. Είναι σε όλους γνωστό ότι μετά την ελληνική περιπέτεια, αρκετές χώρες με επικεφαλής τη Γερμανία ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για τις απείθαρχες χώρες οι οποίες έχουν το ψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε ορισμένα μέρα όπως η προειδοποίηση, η προμελέτη των εθνικών προϋπολογισμών, ο έλεγχος στις στατιστικές υπηρεσίες, και τελικά οι ποινές με πιθανότερη τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες που δεν συμμορφώνονται στους συμφωνημένους δημοσιοοικονομικούς κανόνες. Η ΕΕ πρόκειται να ετοιμάσει «δείκτες πορείας» για τα μέλη της που θα αφορούν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την αγορά ακινήτων, το κόστος εργασίας, την πορεία των τιμών και την παραγωγικότητα. Αν μια χώρα βρίσκεται εκτός δεικτών θα μπαίνει αμέσως στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και θα ελέγχεται από την Επιτροπή.
Προσωπικά πιστεύω ότι τα μέτρα αυτά ήταν αναμενόμενα μετά την περιπέτεια με την ελληνική οικονομία η οποία λίγο έλειψε να τινάξει το ευρώ στον αέρα. Είναι πλέον σαφές ότι η ΕΕ για να διασφαλίσει μακροοικονομική σταθερότητα στα μέλη της, θα πρέπει να πάρει περισσότερες ευθύνες στην άσκηση ορισμένων πολιτικών μέσα στην ευρωζώνη. Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν. Η ΕΕ έτσι μπορεί να βοηθά τα μέλη της να ακολουθούν μια πιο συνεπή δημοσιοοικονομκή πολιτική και να μην υποκύπτουν, όπως πολλές φορές συμβαίνει, στον πειρασμό της παροχολογίας όταν κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Η νέα πρακτική θα προστατεύσει τις εθνικές οικονομίες γιατί πολλές παραδοσιακές πρακτικές θα σταματήσουν αφού η ΕΕ θα έχει τον πρώτο λόγο και μετα οι κυβερνήσεις.
Η νέα πολιτική για ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη πιστεύω ότι θα είναι επωφελής και για την κυπριακή οικονομία η οποία έχει ήδη τεθεί υπό την επιτήρηση της ΕΕ λόγω αυξημένου δημοσιονομικού ελλείμματος. Η Συμφωνία στις 30 Σεπτεμβρίου αποτελεί βήμα προόδου μόνο αν και εμείς κατανοήσουμε πλήρως την δυσκολία του εγχειρήματος. Η κυβέρνηση Χριστόφια πολλές φορές δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της οικονομικής δυσκολίας και αφού πρώτα άδειασε τα ταμεία, ψάχνει τώρα για μπαλώματα εδώ και κει. Η κυπριακή οικονομία πήρε την κατιούσα και όλοι απορούν πώς πήγαμε τόσο χαμηλά όταν πριν λίγα χρόνια μπήκαμε με το σπαθί μας στην ευρωζώνη. Η οικονομική πολιτική Χριστόφια εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία μας, αφού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της εποχής.
Πιστεύω ότι η πατρίδα μας χρειάζεται μια πλήρη οικονομική πρόταση για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένα μέτρα για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που να περιλαμβάνουν διαρθρωτικές αλλαγές και τόνωση της αναπτυξιακής διάστασης της οικονομίας μας. Μόνο έτσι θα γίνουμε ωφέλιμοι για την Κύπρο και το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον όλης της κοινωνίας και των παραγωγικών τάξεων.
Δυστυχώς ο προϋπολογισμός που κατάθεσε ο κ. Σταυράκης μόνο προς αυτήν την κατεύθυνση δεν οδηγεί την ανάπτυξη του τόπου μας….