Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του χθες βράδυ στη Λεμεσό αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση μετά το πόρισμα Πολυβίου καθώς και στο Κυπριακό, την οικονομία και την αξιοκρατία.
Μιλώντας στη συνεστίαση της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών Λεμεσού ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι τα τελευταία γεγονότα έχουν αποκαλύψει τις αδυναμίες ενός ηγέτη, στον οποίο πολλοί επένδυσαν, ενώ το χειρότερο απ’ όλα είναι η κατεδάφιση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να αποκατασταθεί.
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε πως η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ στο πόρισμα Πολυβίου, ήταν ”να συγκεντρώσουν με sms τον σκληρό οργανωμένο πυρήνα του ΑΚΕΛ, σε μια εκδήλωση…για να κατακεραυνώσει τους πάντες, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα που του υπαγόρευσαν από την Εζεκία Παπαϊωάννου, ότι ήταν ατεκμηρίωτο το πόρισμα”.
Διερωτήθηκε επίσης ”πότε βρήκε το χρόνο (ο Πρόεδρος Χριστόφιας), μέσα στη θλίψη, τη σύγχυση που του προκάλεσε το πόρισμα, να διαβάσει 663 σελίδες σε ελάχιστες ώρες και τη νύχτα μάλιστα να είναι και τεκμηριωμένος για να δηλώνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και στην ουσία να ρίχνει στο καλάθι των αχρήστων το πόρισμα”.
”Συνεπώς, αυτό που τον ενδιέφερε ή ήλπιζε ήταν, αυτός που διόρισε να ήταν ένας από τους υποτακτικούς του ΑΚΕΛ για να του εκδώσει ένα πόρισμα της αρεσκείας του”, είπε ο κ. Αναστασιάδης και συνέχισε ”έφτασε στο κατάντημα και είναι λυπηρό, ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας μιας λιλιπούτειας χώρας που καθημερινά όταν επισκέπτεται το εξοχικό του στο Κελλάκι, να περνά έξω από το Μαρί και το Βασιλικό, να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει πού είναι”.
Δήλωσε δε ότι όλοι θα συνειδητοποιήσουν, ”μέσα από τις προτάσεις που θα καταθέσουμε, μέσα από τον βίο και την πολιτεία μας όπως προδιαγράφεται και όπως θα σηματοδοτηθεί τις επόμενες εβδομάδες, ότι δεν έχουν καμία σχέση με το πολιτικό πραξικόπημα που αναμασά η Εζεκία Παπαϊωάννου και τα παπαγαλάκια της”, ενώ διερωτήθηκε ”από πότε οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι πολιτικό πραξικόπημα”.
”Από πότε αρχίσαμε να δεχόμαστε μαθήματα Δημοκρατίας από την κομμουνιστική αριστερά” διερωτήθηκε εξάλλου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διευκρινίζοντας πως ”εμείς δεν έχουμε τίποτα με τους απλούς, αγνούς αριστερούς ψηφοφόρους, στους οποίους ας δείξουν (οι κυβερνώντες) τον ελάχιστο σεβασμό που χρωστούν, πρώτιστα σε εκείνους που τους ανέδειξαν στα ύπατα αξιώματα του κόμματος και στη συνέχεια και στην Προεδρία της Δημοκρατίας”.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαβεβαίωσε όλους ότι το κόμμα του ήταν και παραμένει ”η υπεύθυνη πολιτική δύναμη που δεν επιδιώκει με κανέναν τρόπο την αναταραχή, ούτε θέλει να καλλιεργήσει φανατισμό ή μίσος”. ”Δεν το έχει ανάγκη η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη του τόπου”, είπε και συμπλήρωσε πως ”άλλοι είναι που έχουν ανάγκη τη συσπείρωση”.
Καταλήγοντας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι, ”πρέπει να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, το κύρος της Δημοκρατίας αλλά την ίδια ώρα, λόγω της έλλειψης πλέον εμπιστοσύνης στους χειρισμούς του Προέδρου, να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που να διασφαλίσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού”.
Αναφερόμενος στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο εθνικό μας θέμα, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη πως ”οδηγούμαστε σε ένα νέο αδιέξοδο και ενώ φέρει ακεραία την ευθύνη η Τουρκία λόγω της αδιαλλαξίας της, στο τέλος, λόγω άστοχων χειρισμών, θα βρεθούμε, και με ανησυχία το λέω, στο εδώλιο του κατηγορουμένου”. ”Έχουμε απαλλάξει εν τη ουσία την Τουρκία από τις ευθύνες της, κρατώντας την μακριά, έστω και αν ισχυριζόμαστε πως εκεί είναι το κλειδί της λύσης”, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η εξωτερική μας πολιτική θα έπρεπε να στόχευε στη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών και στην αξιοποίηση της ένταξης μας στην ΕΕ. Αναφέροντας ότι ”τα σημερινά δεδομένα υποδεικνύουν και αναδεικνύουν το πόσο χρειαζόμαστε αξιόπιστη εξωτερική πολιτική”, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε ποια θα ήταν σήμερα η θέση μας αν δεν υπήρχαν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των χωρών για το φυσικό πλούτου της Κύπρου. Οικονομία
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε επίσης ότι ”είμαστε η πρώτη χώρα που θα έπρεπε να περάσουμε στα ρεκόρ Γκίνες, καθώς η κυβέρνηση λαϊκίζει και η αντιπολίτευση, σαν υπεύθυνη δύναμη, θέλει να μοιραστεί πολιτικό κόστος για την οικονομία, αρκεί η κυβέρνηση να πάρει τα σωστά μέτρα”. ”Είμαστε”, συνέχισε, ”υποχρεωμένοι να πάρουμε κάποια ενδεχόμενα οδυνηρά μέτρα, αλλά πολύ πιο ανώδυνα, αν στη συνέχεια οδηγηθούμε, όπως μας οδηγούν, στα οικονομικά αδιέξοδα” και κάλεσε την κυβέρνηση ”να τολμήσει, και να φανεί μια φορά συνεπής σε ότι υπόσχεται και δεσμεύεται”. Αξιοκρατία
Ο κ. Αναστασιάδης έκανε επίσης λόγο για σκάνδαλα και αναξιοκρατία και πως ”οι διορισμοί γίνονται με απώτερο στόχο το κράτος να ταυτιστεί με το κόμμα ή το κόμμα να ταυτιστεί με το κράτος”. ”Δυστυχώς η στενή νομενκλατούρα, όπως λέγεται η επίλεκτη ομάδα της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και όσοι περιβάλλουν τον Πρόεδρο, κατόρθωσε τα παιδιά, τους γαμπρούς, τους σχετιζόμενους με τα παιδιά και τους γαμπρούς, να τακτοποιηθούν εις βάρος όλων των άλλων νέων”, είπε ο κ. Αναστασιάδης και σημείωσε ότι ”δεν είναι τυχαία η αποστροφή των νέων από την πολιτική ούτε η απαξίωση των πολιτικών ή των θεσμών”. Εξέφρασε, παράλληλα, τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την ετοιμότητα μας να αναλάβουμε την Προεδρία της ΕΕ, αφού όπως δήλωσε, ”μέσα από τις επιλογές που και πάλι οι κομματικές σκοπιμότητες υπαγόρευσαν” θα είμαστε απροετοίμαστοι.