Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Βίλφριντ Μαρτένς ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψη του στην Κύπρο, την οποία πραγματοποίησε ως προσκεκλημένος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το βράδυ της προχθές Τρίτης διοργανώθηκε εκδήλωση στη Λευκωσία για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς με τίτλο ”Europe: I Struggle, I Overcome”. Διοργανωτές ήταν το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, που είναι η δεξαμενή σκέψης του ΕΛΚ.
Κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο ο κ. Μαρτένς είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αναστασιάδη και έγινε επίσης δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
Παρουσίαση βιβλίου
Μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου του ΕΛΚ ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο κ. Μαρτένς ”συγκαταλέγεται χωρίς αμφιβολία στους πρωταγωνιστές και στυλοβάτες της ΕΕ”. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σταδιοδρομία του κ. Μαρτένς, σημειώνοντας ότι υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Βελγίου για 13 χρόνια και είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το 1990.
Πρόσθεσε ότι ”δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι από τις τάξεις της δικής μας πολιτικής οικογένειας προέρχονται οι πρόεδροι και των τριών μεγάλων θεσμών της Ένωσης, δηλαδή του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, αλλά και η πλειοψηφία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ”.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ”ως παράταξη αλλά και ως Κύπρος, θεωρούμε ότι οφείλουμε πολλά” στο ΕΛΚ και στον κ. Μαρτένς προσωπικά, προσθέτοντας ότι στο βιβλίο του ο κ. Μαρτένς κάνει ”ξεκάθαρες αναφορές στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΔΗΣΥ και στις μεγάλες προσπάθειες του Γλαύκου Κληρίδη για την ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια”.
”Σας ευχαριστούμε για αυτές τις αναφορές. Περισσότερο όμως σας ευχαριστούμε γιατί ήταν η δική σας αποφασιστική και χωρίς περιστροφές στήριξη που επέτρεψε την υλοποίηση του μεγάλου αυτού στόχου της κυπριακής ένταξης”, είπε.
Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Μαρτένς για ”το γεγονός ότι η συμπαράσταση σας στον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας ήταν και παραμένει σταθερή και συνεπής”.
”Όταν άλλοι, μετά το δημοψήφισμα του 2004, σιωπούσαν, το ΕΛΚ και ο πρόεδρος Μαρτένς δεν σταμάτησαν ποτέ να θεωρούν την Τουρκία υπεύθυνη και να καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή της βόρειας Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Δεν σταμάτησαν ποτέ να είναι οι πιο σταθεροί υποστηρικτές μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Κάτι που επιβεβαιώνεται και σήμερα με την ξεκάθαρη και υποστηρικτική στάση του ΕΛΚ έναντι του προωθούμενου κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα”, επεσήμανε.
Το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στα χέρια της νέας γενιάς
Στην ομιλία του κατά την εκδήλωση ο κ. Μαρτένς ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από μόνη της δεν έχει επιλύσει το Κυπριακό, αλλά έχει φέρει στο προσκήνιο τη σημασία των ευρωπαϊκών θεμελιωδών αξιών και την άμεση ανάγκη εφαρμογής τους σε μιαν επανενωμένη χώρα, ελεύθερη από κατοχικές δυνάμεις.
Ο κ. Μαρτένς επεσήμανε ότι θα πρέπει κανείς να μαθαίνει από την ιστορία και ότι, εάν οι νεότερες γενιές αποτύχουν να πάρουν τα μαθήματα της ιστορίας, υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, προσθέτοντας ότι το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στα χέρια της νέας γενιάς, η οποία θα πρέπει να την χρησιμοποιήσει με σοφία.
Επεσήμανε ότι ”οι νεαροί συχνά σκέπτονται εκτός πλαισίων, φέρνοντας ένα αναγκαίο φρέσκο σημείο εστίασης στα προβλήματα”, προσθέτοντας ότι ”αυτό το βιβλίο έχει γραφτεί για τη νεολαία, της οποίας το ενδιαφέρον στην πολιτική αφυπνίζεται, και επίσης για εκείνους που ήδη εμπλέκονται στην πολιτική ζωή”.
Ο κ. Μαρτένς αναφέρθηκε και στο ρόλο της κεντροδεξιάς στην οικοδόμηση της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι ”τα τελευταία πενήντα χρόνια ήταν η περίοδος επιτυχίας μας, μια ιστορία που άρχισε με την ενσωμάτωση της Δυτικής Ευρώπης και έληξε με την τελική επανένωση της ηπείρου μας”.
Στη συνέχεια, προέβη σε μια σύντομη αναδρομή στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης και επεσήμανε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ηγέτες που θα θέσουν ως προτεραιότητα τα ευρωπαϊκά επιτεύγματα αντί να χρησιμοποιούν την Ένωση ως αποδιοπομπαίο τράγο για μη δημοφιλή μέτρα, που παρατείνει μια συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης.
”Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε μιαν πολιτική Ευρώπη που είναι πιο υπόλογη στον ψηφοφόρο και προσφέρει πιο ξεκάθαρες επιλογές. Η πολιτικοποίηση θα φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, απομυθοποιώντας τις θεσμικές δομές μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας. Οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από εκλεγμένους πολιτικούς, οι οποίοι υπόκεινται στον αυστηρό έλεγχο των ψηφοφόρων και την κρίση της κάλπης, όχι από μη εκλεγμένους και απρόσωπους γραφειοκράτες”, είπε.
Ο κ. Μαρτένς αναφέρθηκε στα μαθήματα της ιστορίας, σημειώνοντας ότι ”πριν από μερικούς μήνες, γιορτάσαμε την εικοστή επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου”, προσθέτοντας ότι ”καθώς 27 έθνη γιόρτασαν την κοινή μας επιτυχία, είναι σημαντικό να διακόψουμε και να αναλογιστούμε γιατί ένα από αυτά, η Κύπρος, παραμένει διχοτομημένο”.
”Αν και η ΕΕ συμβολίζει την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ευημερία, στην Κύπρο δεν μπορούν να επικρατήσουν πλήρως αυτές οι ευρωπαϊκές αρχές ενόσω παραμένει μερικώς υπό κατοχή από τις στρατιωτικές δυνάμεις μίας χώρας που φιλοδοξεί να καταστεί μέλος της ΕΕ”, επεσήμανε.
Ο κ. Μαρτένς επεσήμανε ότι ”ο Γλαύκος Κληρίδης αντιλήφθηκε αυτές τις αρχές νωρίς στην πολιτική του καριέρα και, ως ένας βαθειά δεδηλωμένος Ευρωπαίος με ισχυρή αίσθηση της ιστορίας, διαπραγματεύθηκε με επιδεξιότητα, αξιοπιστία, αποφασιστικότητα και όραμα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ”.
”Θα πρέπει κανείς να μαθαίνει από την ιστορία, είτε είναι η Κύπρος, το Βέλγιο ή η Ευρώπη. Εάν οι νεότερες γενιές αποτύχουν να πάρουν τα μαθήματα της ιστορίας, διατρέχουν τον κίνδυνο να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. Δεν θα αφιέρωνα τόσο χρόνο και προσπάθεια σε αυτό το βιβλίο εάν δεν ήλπιζα ότι η νέα γενιά μπορεί να μάθει από αυτό και να αντλήσει έμπνευση. Το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στα χέρια σας, παρακαλώ χρησιμοποιήστε το με σοφία”, κατέληξε.
Την κύρια ομιλία για το βιβλίο του κ. Μαρτένς έκαμε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Σταύρος Ζένιος. Χαιρεισμό απηύθυνε η Καίτη Κληρίδου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, που ήταν ο διοργανωτής της εκδήλωσης.
Επίσημο δείπνο
Μετά την εκδήλωση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Μαρτένς σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, στο οποίο παρακάθησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πολλοί άλλοι επίσημοι.
· Τα κείμενα των ομιλιών Αναστασιάδη, Μαρτένς και Ζένιου .