του Ιωνά Νικολάου
Εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση είναι το άθλημα στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση Χριστόφια αφού απέτυχε παταγωδώς, προς το παρόν τουλάχιστο, να αξιοποιήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και να χαράξει μια στρατηγική, που θα ξεπερνά τις συντροφικές σχέσεις του με τον κ. Ταλάτ και την λεγόμενη χημεία και θα μας βγάλει από το τέλμα της κατοχής, τώρα που η Κύπρος επιδεικνύει την κάρτα-μέλους, στο ισχυρότατο «ευρωπαϊκό κλαμπ».
ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ την πιο κρίσιμη περίοδο στην πορεία επίλυσης του κυπριακού. Η προγραμματιζόμενη έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας είναι σημαντική όχι μόνο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και για την Κύπρο, αφού συνιστά ορόσημο για την αξιοποίηση στρατηγικών επιλογών που θα αναγκάσουν την Τουρκία να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.
Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ «εν εύθετο χρόνο» της σύνδεσης των ευρωτουρκικών σχέσεων με την ουσία του κυπριακού, αποκαλύπτει την ανικανότητά τους να αξιοποιήσουν την ΕΕ και να συγχρονιστούν με τους εταίρους, μας που θέλουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου. Παραγνωρίζουν όμως και τις νέες τάσεις που εκφράζει ο Γάλλο-γερμανικός άξονας και τις δυνατότητες που προσφέρονται για να πιεστεί η Τουρκία.
ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ, την περίοδο που διανύουμε μέχρι τον προσεχή Δεκέμβρη, αναμένεται ότι θα εντατικοποιηθούν οι πρωτοβουλίες και η κινητικότητα στο κυπριακό, με στόχο να διευκολυνθεί η αξιολόγηση της Τουρκίας. Αλήθεια, πόσο έτοιμος είναι ο Πρόεδρος Χριστόφιας για να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα και να θέσει στο επίκεντρο των ευρωτουρκικών σχέσεων την ουσία του κυπριακού; Πότε θα εναρμονιστεί με την πολιτική γραμμή που υιοθετεί η ηπειρωτική Ευρώπη, προς όφελος της Κύπρου; Η εγκατάλειψη του βέτο, που …άφησαν να νοηθεί στα ΜΜΕ, αποδυναμώνει τις στρατηγικές επιλογές μας. Πρόκειται για προσπάθεια να «παρασημοφορηθεί» η «λεγόμενη χημεία» του Προέδρου Χριστόφια, έστω και αν μετά από 15 μήνες διακυβέρνησης δεν απαίτησε την επανασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την επίλυση του κυπριακού.
ΣΟΒΑΡΗ διαχείριση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στα πλαίσια μιας συστηματικής μελέτης και σχεδιασμού. Προϋποθέτει εθνική συναίνεση και συνεννόηση με όλες τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Σε αυτό το επίπεδο θα αναμέναμε το Προεδρικό να επιδιώξει την συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την μεθοδική υλοποίηση των στόχων που θα καθοριστούν και ειδικότερα να αξιοποιήσει, με τον καλύτερα δυνατό τρόπο τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ωστόσο, της πολιτικής γενναιότητας που διαθέτουν θα πρέπει να δώσουν μέχρι και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Μέσα, στις προσεχείς εβδομάδες θα πρέπει να αποφασίσει το Προεδρικό εάν θα επιδιώξει την επανασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την επίλυση του κυπριακού ή κατά πόσον θα επαναληφθεί το φιάσκο των προηγούμενων Συνόδων Κορυφής. Πρέπει να παραδεχτεί ότι η συντροφική χημεία δεν έχει αποδώσει την αναμενόμενη «χημική ένωση» και ότι ο διάλογος για τους «κυπρίους από τους κυπρίους», χωρίς να επιδιωχθεί η παράλληλη άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία, δεν θα επιφέρει από μόνο του κανένα αποτέλεσμα, παρά μόνο θα συνεχίσει να διευκολύνει την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αδυσώπητο: Θα τολμήσει ο Χριστόφιας;