Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης μίλησε προχθές βράδυ στο Παγκύπριο Συνέδριο της Φοιτητικής Παράταξης Πρωτοπορία, που έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με αναφορές τόσο στο Κυπριακό όσο και στην εσωτερική κατάσταση.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό και την ενότητα ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι όπως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα οικονομικά προβλήματα έτσι ανάλογα αντιμετωπίζει και το μέγα εθνικό πρόβλημα. ”Δεν μπορείς, είπε, με συνθήματα να λύσεις και να δώσεις απαντήσεις σε προβλήματα που χρειάζονται στρατηγικές κινήσεις, μεθοδευμένες συλλογικές αποφάσεις, οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις της ενότητας” .
Ανέφερε ότι για σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια ο ΔΗΣΥ πλήρωνε το πολιτικό κόστος λόγω του αισθήματος ευθύνης απέναντι σε αυτό τον τόπο, και έδιδε στήριξη ακόμη και σε θέσεις που κάθετα διαφωνούσε προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, η κινητικότητα, η προοπτική να ξεπεράσει ο κυπριακός ελληνισμός τα προβλήματα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον κατοχικό στρατό, επανένωσης και ενός ισχυρού λειτουργικού κράτους”.
Ανέφερε ότι ”όχι μόνο δεν υπήρξε ο διάλογος, αλλά υπήρξε σωρεία σφαλμάτων στους χειρισμούς” και πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει την στάση του. Το μόνο, συνέχισε, που τους ενδιαφέρει, μόλις ακούσουν κριτική ακόμη και από τους εταίρους τους στην κυβέρνηση, είναι να εξαπολύουν όχι απάντηση με επιχειρήματα αλλά ύβρεις”.
Αναφέροντας ότι άκουσε το πρωτάκουστο, να αποκαλείται ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης ως ‘πλασιέ του Νταβούτογλου, ως πλασιέ των τουρκικών θέσεων’, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη με πρώτο θέμα αυτό της ενότητας και δεύτερο των εξελίξεων στο Κυπριακό.
”Θα έβλεπα να επιτυγχάναμε το πρώτο, εάν η πρώτιστη των προτεραιοτήτων ήταν πώς αντιμετωπίζουμε τις κρίσιμες ώρες που θα έρθουν μπροστά μας και τις κρισιμότερες αποφάσεις που ενδεχόμενα κάποιοι άλλοι θα πάρουν περί το τέλος αυτού του χρόνου”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι είναι αυτοί οι κίνδυνοι που θα έπρεπε να μας προβληματίζουν όλους και να δούμε πώς μέσα από τη συλλογικότητα ενεργούμε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους”.
Ανέφερε, επίσης, ότι ή θα αντιμετωπίσουμε το εθνικό θέμα με σοβαρότητα ή θα επιτύχουμε την ενότητα μέσα από την διαβούλευση όλων, διαφορετικά εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος είναι ο κυπριακός ελληνισμός”.
Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτές τις ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης όπου κάποιοι θέλουν να σκοτώσουν την ελπίδα και την προσδοκία των νέων, όπου ιδεολογικά και αν ανήκουν.
Πρόσθεσε ότι εκείνο που κακίζει ο ΔΗΣΥ είναι ”το επιλεκτικό βόλεμα που γίνεται για όσους είναι πιο κοντά” στο ΑΚΕΛ και στην εξουσία και ”σε όσους ανήκουν σε εκείνους που φέρονται ως ηγετικοί κύκλοι της αριστεράς ή πρόσκεινται προς την κυβέρνηση”.
Ταυτόχρονα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ”δεν μπορεί να πιστεύεις, όταν αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά θέματα, όπως του εθνικού προβλήματος και της οικονομίας, ότι μπορεί να αποφασίζεις εσύ και οι άλλοι να χειροκροτούν για να αποτελούν τάχα συνεργούς στην ενότητα”.
”Κάποιοι, συνέχισε, που σήμερα θέλουν να μηδενίσουν εκείνους που πραγματικά συνεισέφεραν στο να δημιουργηθούν τα στοιχεία και τα κριτήρια της αξιοκρατίας καλό είναι να δουν πώς επιτέλους αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει πάρει εκτάσεις επιδημίας”. Ας μη ξεχνούμε, συνέχισε, πως από το 1962 ενδεχόμενα, η αριστερά ποτέ δεν παρέλειψε να είναι το δεκανίκι της εκάστοτε εξουσίας, με εξαίρεση τη δεκαετία της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ”επιτέλους κάποιοι πρέπει να συνέλθουν ύστερα από τα γεγονότα που γινόμαστε μάρτυρες”, προσθέτοντας ότι ”δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υψηλόβαθμες θέσεις σήμερα, οι μόνοι που τις καταλαμβάνουν είναι προερχόμενοι εξ αριστεράς”.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε ”αν δεν είχε συμμετοχή η αριστερά στη δημόσια υπηρεσία και ήσαν αδικημένοι, πώς προάγονται σε θέσεις Γενικών Διευθυντών, Τμηματαρχών” και πρόσθεσε ότι αν αυτό γίνεται αξιοκρατικά ”χαλάλι τους”.
Δυστυχώς, συνέχισε, ”υπάρχουν και οι άλλες μεθοδεύσεις, υπάρχουν τα email που μαρτυρούν τους τρόπους κατάληψης των θέσεων, υπάρχουν οι ξεκάθαρες μεθοδεύσεις και γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως αν εξαιρέσουμε το ΑΚΕΛ, όλα τα άλλα κόμματα έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια τους γι’ αυτό το φαινόμενο”.
Ανέφερε ότι ”είναι η ώρα αντί να λέμε για άλλους ‘απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του’, ας επιτέλους μέσα από την αυτοκριτική” αισθανθούν και το αίσθημα της ντροπής για όσα κάνουν. ”Τί άλλο έμεινε να γίνει μέσα από όσα παρακολουθούμε;”, διερωτήθηκε.
Ανέφερε, επίσης, ότι ”από την πρώτη ημέρα εκλογής του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας, για χάρη του εθνικού καλού, είχαμε πει ότι θα σταθούμε στο πλευρό του Δημήτρη Χριστόφια, θα βοηθήσουμε έτσι ώστε μέσα από πρωτοβουλίες να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανένωσης, απελευθέρωσης, απαλλαγής από τα κατοχικά στρατεύματα αυτού του τόπου, κάτω από κάποιους όρους ότι θα έπρεπε να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες ενότητας, η προδιαβούλευση όσον αφορά το εθνικό θέμα, αλλά και ο αλληλοσεβασμός και ιδιαίτερα η μη παραβίαση κανόνων αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης”.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη λύπη του γι’ αυτό που διαπιστώνουν όλοι, όπως είπε, ”είτε υπηρετούν στη δημόσια υπηρεσία είτε στον ημιδημόσιο τομέα είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου ελέγχεται ή ελέγχουν είτε δημοτικά συμβούλια είτε κοινοτικά συμβούλια”.
”Δεν είναι μόνο η αναξιοκρατία και η έλλειψη σεβασμού στους κανόνες χρηστής διοίκησης που απασχολούν τον τόπο, αλλά είναι η ανεργία μέσα από μια κολοβή οικονομική πολιτική που διαπνέεται από ένα συντηρητισμό απαράδεκτο για μια ευρωπαϊκή χώρα”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ”δεν είναι δυνατό με συνταγές τους παρελθόντος να δίδουμε λύσεις του παρόντος ή του μέλλοντος ιδιαίτερα σε μια ευρωπαϊκή χώρα”.
Ανέφερε ότι ”δεν είναι δυνατό να ψηλαφούμε την κρίση και να σφυρίζουμε αδιάφορα” και ότι ”είναι αδιανόητο για μια σύγχρονη χώρα να παρακολουθεί τα μέτρα που λαμβάνονται από το σύνολο των κρατών και οι μόνοι που αδιαφορούν να είναι οι κυβερνώντες”.
Είπε, επίσης, ότι ”είναι αδιανόητο να υποβάλλεται υπόμνημα με σειρά προτάσεων για λήψη μέτρων από πλευράς του υπουργού Οικονομικών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος με μια μονοκοντυλιά σε δημοσιογραφική διάσκεψη να τα διαγράφει και να λέει ότι ενόσω είναι Πρόεδρος δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ τα μέτρα που του εισηγείτο ο υπουργός Οικονομικών για να τον χαρακτηρίσει το ελάχιστο ως τεχνοκράτη”.
”Κανένας δεν λέει ότι οι γνώσεις των τεχνοκρατών πρέπει να παραγνωρίζονται. Μόνο στην Κύπρο μπορεί να συμβεί, μόνο στην Κύπρο μπορεί να παραγνωρίζεται ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο να επιδιώκει τη σύγκρουση αντί να επιδιώκει τη συνεργασία”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πολύ έγκαιρα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για αντιμετώπισης της κρίσης και προειδοποίησε για τους κινδύνους.
Είπε πως ο ΔΗΣΥ δεν εισακούστηκε αλλά αντίθετα άκουε ότι ”θα μείνουμε αλώβητοι, ότι θα μας ξεπεράσει η κρίση, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα και όλως αιφνιδίως να ακούω προχθές τον υπουργό Οικονομικών – νόμιζα ότι μιλούσε ο Αβέρωφ – ο οποίος προειδοποιούσε για τα μέτρα που ενδεχόμενα λόγω επιτήρησης να ληφθούν και να υποχρεωθεί η κυπριακή κυβέρνηση να λάβει εις βάρος των εργαζόμενων και δεν αισθάνθηκε ο φίλος μου ο Χαρίλαος Σταυράκης να κάνει μιαν αυτοκριτική”.
Ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε ”τι έκανε ο υπουργός Οικονομικών για να αποτρέψει τη λήψη επώδυνων μέτρων και τι από όσα εισηγήθηκε ο ΔΗΣΥ έχει υιοθετήσει και πρόσθεσε πως περιορίστηκαν να συνθηματολογούν, επικαλούμενοι ότι επιδιώκουν την επιβολή φορολογίας σε αυτό το ωραίο σύνθημα στους έχοντες και κατέχοντες”.
Ανέφερε ότι ζήτησαν την αύξηση 1% στον εταιρικό φόρο, από την οποία θα εισέπρατταν 70 εκ. ευρώ και την αύξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας από την οποία θα εισέπρατταν άλλα 10 εκ. ευρώ, ”να αντιμετωπίσουν ανάγκες που ξεπερνούν τα 300 εκ. ευρώ” και διερωτήθηκε ”αν αυτό θα έφερνε τη λύση για να αντιμετωπίσουμε την κρίση” και ”αν είναι τόσα τα μαθηματικά τους”.
Σχολιάζοντας αναφορές ότι επί διακυβέρνησης Κληρίδη αυξήθηκε η δημόσια υπηρεσία κατά 10.000 άτομα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τότε η προσπάθεια της κυβέρνησης και ο στόχος ήταν η ένταξη στην ΕΕ, οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν πολλαπλασιαστεί προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνούν τις χιλιάδες των εκτάκτων υπαλλήλων που ”ως Βουλή και όλα τα κόμματα αξιώναμε να μονιμοποιηθούν”.
”Να μην ξεχνούν ακόμη ότι για πρώτη φορά είχαν θεσπιστεί είτε τα μόρια είτε οι εξετάσεις είτε οι αυστηροί κανόνες που αφορούν την επιλογή των βαθμοφόρων” και την όλη ανέλιξη μέσα στο στρατό των φαντάρων, είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Πρόσθεσε ότι ”ήταν επί διακυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη που μπήκαν τα αυστηρότατα κριτήρια, ποιοι από τα γραφεία εργασίας μπορεί να έχουν προτεραιότητα όσον αφορά την εργοδότηση” και ”ήταν επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ που τέθηκαν για πρώτη φορά οι εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονταν από το Πανεπιστήμιο, είτε για την κατάταξη στη σειρά πρόσληψης είτε για την εισδοχή οπουδήποτε”.
”Αν κατηγορούν τον Γλαύκο Κληρίδη για μια δεκαετία με τους εκτάκτους που είχαν μονιμοποιηθεί, πως αύξησε τάχα τη δημόσια υπηρεσία κατά 10.000, ας σημειωθεί πως οι θέσεις εγκρίνονται από τη Βουλή και καλό είναι να προβληματιστούν και γι’ αυτό και ποιοι ήταν εκείνοι που ενέκριναν τις θέσεις”, είπε ο κ. Αναστασιάδης και διερωτήθηκε ”αν ο Γλαύκος Κληρίδης για μια δεκαετία με τα δεδομένα και τις ανάγκες μιας χώρας που ενώνετο τότε με την ΕΕ, τι να πούμε που στους 18 μήνες ζήτησαν και πέτυχαν αύξηση κατά 1.200 στη δημόσια υπηρεσία;”.
Αν αφεθούν, συνέχισε, ”δεν έχω αμφιβολία πως στην πενταετία θα ξεπεράσουν κατά πολύ – και αν δεν ήταν η οικονομική κρίση – τους όποιους επικρίνουν”.
Σε σχέση με τη φοιτητική χορηγία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η πρώτη διακυβέρνηση που παραχώρησε τη φοιτητική χορηγία ήταν αυτή του Γλαύκου Κληρίδη και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπενθυμίσει σε ”κάποιους που σήμερα νομίζουν ότι μπορεί να καπηλεύονται τις επιτυχίες άλλων ότι δεν είναι ωραίο να μηδενίζουν τα έργα άλλων όταν μάλιστα διαμαρτύρονται πως κάποιοι τους μηδενίζουν”.