Ο υποψήφιος πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης ήταν χθες επίσημος προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου LSE, όπου μίλησε με θέμα «Μεταρρύθμιση και ηγεσία σε εποχές κρίσης». Την ομιλία, η οποία έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στο Λονδίνο, παρακολούθησαν Βρετανοί βουλευτές και διπλωμάτες καθώς και ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι δεξαμενών σκέψης και ερευνητικών κέντρων.
Στην ομιλία του ο κ.Αναστασιάδης, αφού έκανε εκτενή αναφορά για το πώς η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιούργησε νέες προκλήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε πως απαιτούνται άμεσες και τολμηρές αποφάσεις, μακριά από εθνικές ατζέντες. Η μη ανάληψη ευθυνών και η καταφυγή στον λαϊκισμό, είπε ο κ. Αναστασιάδης, δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση αλλά σε διαιώνιση της κρίσης. Γι’ αυτό και χρειάζονται ηγεσίες που να είναι ειλικρινείς με το λαό και να μη δειλιάζουν να παίρνουν αποφάσεις. Χρειάζονται στρατηγική και σχέδιο που να πείθουν και να κινητοποιούν το λαό σε μια πορεία γρήγορης εξόδου από την κρίση και δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης, απασχόλησης και ευημερίας.
Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισε ο υποψήφιος Πρόεδρος, χρειαζόμαστε μια «Νέα Συμφωνία» για την Ευρώπη, που θα αποκαθιστά την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της αλλά και θα προωθεί τη θεσμική μεταρρύθμιση της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό τονίζοντας πως θα πρέπει να αναζητήσουμε νέες μεθόδους και πρωτοβουλίες μέσα στο ευρωπαικό πλαίσιο. Να θέσουμε στο επίκεντρο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι το κεκτημένο της σύγκρουσης. Είμαστε έτοιμοι, τόνισε, για ένα εποικοδομητικό διάλογο με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους. Όμως, για να έχει αποτέλεσμα η όποια νέα προσπάθεια, θα πρέπει πρώτα η Τουρκία να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο το κλειδί της λύσης. Μόνο έτσι η οποιαδήποτε διαδικασία μπορεί πραγματικά να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.
Αν το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας για «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονες, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, είναι κάτι περισσότερο από σύνθημα, τότε θα πρέπει η Τουρκία να προχωρήσει στον τερματισμό του μεγαλύτερου ιστορικού και πολιτικού αναχρονισμού που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη. Το Κυπριακό είναι σήμερα ίσως το πιο εύκολο από όλα τα προβλήματα που η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει στη γειτονιά της. Αν η Τουρκία δεν μεταβάλει την μέχρι σήμερα αδιάλλακτη στάση, κινδυνεύει να μείνει με «μηδενικούς γειτόνες».
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αναστασιάδης στις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται μετά την εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Είναι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για τους Τουρκοκύπριους, σημείωσε, για να εργαστούν για λύση. Αλλά και η Τουρκία θα έχει όφελος από μια τέτοια εξέλιξη, όπως και ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που μπορεί να μετατραπεί σε μια λίμνη σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης.
Αν όμως η Τουρκία γυρίσει την πλάτη στη λύση, ξεκαθάρισε, και αν συνεχίσει την πολεμική τακτική των απειλών, είμαστε αποφασισμένοι με κάθε μέσο να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ένωση αλλά και ενισχύοντας τις στρατηγικές μας συμμαχίες, τόσο σε περιφερειακό όσο και διεθνές επίπεδο. «Όσο ειλικρινείς είμαστε, κατέληξε, ως προς την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της λύσης και της συνεργασίας, άλλο τόσο ειλικρινείς και αποφασισμένοι είμαστε να υπερασπιστούμε το κυριαρχικά μας δικαιώματα ως Κυπριακή Δημοκρατία».