Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,
αγαπητοί συνάδελφοι,
Από το βήμα αυτό έχουν ακουστεί πολλά και είμαι σίγουρος ότι θα ακουστούν ακόμη περισσότερα… αυτό όμως που με στεναχωρεί είναι ο ξύλινος αντιπολιτευτικός λόγος που δεν αποσκοπεί σε τίποτα άλλο από το να χαϊδέψει τα αυτιά των πολιτών. Όταν αυτός, ο ξύλινος λόγος, συνδέεται με τον λαϊκισμό αλλά και με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τα ηχηρά συνθήματα, τότε σίγουρα έχουμε χάσει το στοίχημα της κοινωνίας και δεν θα πρέπει σε κανένα από εμάς να αποτελεί έκπληξη η απαξίωση των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα του τόπου, στην πιο κρίσιμη καμπή για την πατρίδα μας.
Ξέρετε, και είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι, οι δραματικές εξελίξεις του 2013 ήταν απότοκο μιας διαδικασίας που τα προηγούμενα μερικά χρόνια είχαν φέρει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κατάσταση πτώχευσης με όλα τα συνεπακόλουθα.
Για του λόγου το αληθές και σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της αλήθειας, απλά για να μην αιωρούνται εντυπώσεις, σημειώνω ότι από τον Ιούνιο 2012, η χώρα μας επέλεξε να αντιμετωπίσει το πλήρες χρηματοδοτικό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε, με πρόγραμμα βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η απόφαση αυτή, χωρίς να ήταν επιλογή του κυπριακού λαού ή του εκλογικού σώματος, δεσμεύει έκτοτε τη Δημοκρατία.
Στις 25 Ιουνίου 2012, η χώρα μας υπέβαλε στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ αίτημα για χρηματοοικονομική στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αυτό το αίτημα οδήγησε, μετά από διαπραγματεύσεις, στην προκαταρκτική συμφωνία και στο «Μνημόνιο Συναντίληψης» του Νοεμβρίου 2012. Εδώ να σας θυμίσω ότι η Κυπριακή οικονομία έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές ήδη από το καλοκαίρι του 2011.
Στη βάση εκείνου του «Μνημονίου» εφαρμόζεται και σήμερα ένα πρόγραμμα διόρθωσης και αποκατάστασης, με αναπόφευκτο «επιτίμιο» αυτής της προσπάθειας τον υποχρεωτικό περιορισμό των δαπανών του κράτους, με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει στη γενικότερη κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα.
Λάθη και παραλήψεις ετών, η αναβλητικότητα, οι δογματισμοί, έφεραν τη χώρα προ της χρεοκοπίας τον περασμένο Μάρτιο. Προς αποφυγή της πτώχευσης, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ανέλαβε αποδεχόμενη το βαρύ φορτίο μιας δραστικής και εντατικής διόρθωσης. Υπολογίζαμε πως θα παραλαμβάναμε καμένη γη αλλά τελικά μας προέκυψε στάχτη.
Εμείς δεν κλείνουμε τα μάτια και δεν κωφεύουμε τα αυτιά, ομολογούμε ότι οι δυσβάστακτες συνέπειες αυτής της διόρθωσης που γίνεται τόσο στα οικονομικά του κράτους όσο και στη λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και στο τραπεζικό σύστημα, βαραίνουν τον κυπριακό λαό, που έχει ήδη υποστεί θυσίες αλλά ελπίζει και δικαίως θα έλεγα γιατί πλέον γνωρίζει πως καραβοκύρης είναι ο άξιος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης.
Οπότε, οποιαδήποτε υπερφίαλη μεγαλοστομία και ειδικότερα από όσους είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας τα τελευταία χρόνια, θα έπρεπε το λιγότερο να αποφεύγεται, ως ένδειξη σεβασμού και απολογίας προς όλους αυτούς που σήμερα στρέφονται στα μαζικά συσσίτια και αναζητούν βοηθήματα και ελεημοσύνες προκειμένου να εξασφαλίσουν τον επιούσιο. Προς τις χιλιάδες των άπορων πολιτών, αλλά και σε όσους δυσκολεύονται για τα ελάχιστα.
Οποιαδήποτε πολιτική τοποθέτηση ή αντίθεση ή κριτική… θα έπρεπε να είναι επαρκώς εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη, και αυτό όχι μόνο ως ένδειξη σωστού πολιτικού λόγου, αλλά και ως ένδειξη σεβασμού προς τους εργαζόμενους οι οποίοι υπό την απειλή της απόλυσης και της συμπερίληψης τους στους καταλόγους των ανέργων, τυγχάνουν εκμετάλλευσης και άδικης μεταχείρισης… επί δικής τους διακυβέρνησης η ανεργία πολλαπλασιάστηκε, ενώ τους δυο τελευταίους μήνες της παρούσας διακυβέρνησης έχει μειωθεί. Ζητούν κάποιοι και τα ρέστα και εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος. Μα αλήθεια από ποιους?
Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Δεν ωφελεί πλέον μια αχρείαστη αντιπαράθεση για τις ευθύνες. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τις ευθύνες του καθενός μας. Εκείνο που χρειάζεται είναι όραμα, πίστη, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα κάτι το οποίο αυτή η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος αλλά και τα συγκυβερνώντα κόμματα διαθέτουν. Άλλωστε τα πρώτα μηνύματα από σειρά ενεργειών της κυβέρνησης αποδίδουν καρπούς. Η πρόσφατη αναβάθμιση από το διεθνή οίκο Standard and Poors, οι θετικές αξιολογήσεις των δανειστών μας, η μείωση των εκροών από τις τράπεζες αλλά και το πλεόνασμα στα ταμεία του κράτους για το μήνα Νοέμβριο, όπως επίσης και τα καλύτερα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα του τελευταίου εξαμήνου, μαρτυρούν του λόγου το αληθές.
Δεν εφησυχάζουμε και δεν ωραιοποιούμε τα γεγονότα. Παίρνουμε δύναμη ως κυβέρνηση από τον πατριωτισμό της κοινωνίας, από το πείσμα του λαού μας, για ένα ακόμη οικονομικό θαύμα και συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά, ενώνοντας δυνάμεις όπου μπορούμε στηρίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση του.
Σημαντικό ρόλο, για την αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας θα παίξει τόσο η μεταρρύθμιση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όσο και η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας στην ευρύτερη οικονομία. Η εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, όπως συμπεριλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη θα είναι μεγάλης σημασίας για την έξοδο από την ύφεση και την άρση του αδιεξόδου. Η Κύπρος σήμερα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, τομές και αλλαγές που θα δώσουν ένα πραγματικό πρότυπο ανάπτυξης και δημιουργίας.
Καλούμαστε να πράξουμε μέσα σε μερικούς μήνες όλα όσα δεν έγιναν δεκαετίες πριν. Να πατάξουμε τη γραφειοκρατία και να μη χαριστούμε στη διαφθορά.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, βάση και προϋπόθεση για ένα στέρεο και υγιές αύριο είναι ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος. Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει με κορωνίδα την αναβάθμιση του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών. Μια προσπάθεια η οποία έχει προκαλέσει, ως αναμενόταν άλλωστε, σωρία αντιπαραθέσεων και συζητήσεων ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. Αυτό είναι όμως και το ζητούμενο σε κάθε διαδικασία μεταρρύθμισης, προκειμένου αμφότερες πλευρές να καταλήξουν στο αποτέλεσμα το οποίο θα είναι προς όφελος, όχι των οποιοδήποτε κατεστημένων αλλά προς όφελος της ίδιας της εκπαίδευσης.
Επαναλαμβάνω με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι: σωστό και επιβεβλημένο πρέπει να είναι η εξαίρεση, όλων των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν το πρόγραμμα προ-υπηρεσιακής κατάρτισης και όταν μονιμοποιηθούν, κατά βαθμίδα και κατά ειδικότητα, όσοι υπηρετούν επί σύμβαση, τότε να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι τροποποιήσεις του νέου σχεδίου. Κανείς απ´ όσους ήδη εργάζονται δεν θα πρέπει να θυματοποιηθεί.
Κοινή θέση όλων αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του καταλόγου διοριστέων. Αυτή η θέση ας αποτελέσει οδοδείκτη σε ένα κράτος όπου θα έχουν ευκαιρίες οι νέοι χωρίς να αδικούνται οι παλιοί.
Χαιρετίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη με οδηγίες του οποίου θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες ο διάλογος του Υπουργού Παιδείας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να καταλήξουμε σε ένα νέο σχέδιο διορισμού, στόχος του οποίου δε θα είναι μόνο η επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και η ουσιαστική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αυτό άλλωστε είναι το χρέος όλων μας προς τις επόμενες γενιές.
Αν όλοι μαζί, κάνουμε πράξη όλα όσα δηλώνουμε, τότε σίγουρα τα γεγονότα δε θα μας προλάβουν όπως έγινε άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν. Ο χώρος της Παιδείας πρέπει να μείνει μακριά από τις οποιεσδήποτε αχρείαστες αντιπαραθέσεις και όλοι ενώνοντας δυνάμεις να συμβάλουμε για τα καλύτερα αποτελέσματα.
Θα έρθουν καλύτερες μέρες αν όλοι κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αν αφήσουμε για λίγο στην άκρη, όλα όσα μας χωρίζουν γιατί σίγουρα αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα. Αν παραδεχτούμε τα λάθη μας και αν αποφασίσουμε να πάρουμε αυτό τον τόπο πιο μπροστά. Η κοινωνία των Πολιτών ας δείχνει τον δρόμο ας μη φανούμε κατώτεροι ακολουθώντας μονοπάτια δύσβατα. Μονοπάτια λαϊκισμού και αδιεξόδου. Να είστε σίγουροι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πως με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους
Ευχαριστώ.