Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στη Βέρνη επικεφαλής κυπριακής αντιπροσωπίας της βουλής στην 125η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση, όπου συμμετείχε στη συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια με θέμα «Άσκηση και ανάπτυξη χρηστής διακυβέρνησης με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, σε συνάρτηση με τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική».
Στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των λαών αυτών οι οποίοι, παρά τη βία και την καταπίεση, κατάφεραν να θέσουν τέλος σε απολυταρχικά καθεστώτα και να μεταμορφώσουν τις χώρες τους.
Όσον αφορά στη διαδικασία της δημοκρατικοποίησης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ουδέποτε υπήρξε εύκολη υπόθεση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί την πιο βιώσιμη επιλογή και ταυτόχρονα το καλύτερο μέσο για την επίτευξη συνθηκών μακροχρόνιας ειρήνης και ασφάλειας. Η διάλυση της δομής προηγούμενων καθεστώτων, υποστήριξε, η εισαγωγή και ένταξη στο πολιτικό σύστημα βασικών στοιχείων δημοκρατίας και πλουραλισμού και η καθιέρωση νέων και ανοικτών θεσμών απαιτούν θάρρος, αποφασιστικότητα και ικανότητες. Προς μια τέτοια κατεύθυνση, σημείωσε, η αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας προς τους πολίτες αλλά και τις νεοσύστατες αρμόδιες αρχές είναι καθοριστικής σημασίας και δεν θα έπρεπε να συνοδεύεται από την επιβολή «μοντέλων» διακυβέρνησης, αλλά πρωτίστως από τον σεβασμό των κυριαρχικών επιλογών των πολιτών.
Εξίσου σημαντικό στοιχείο στην προώθηση και άσκηση χρηστής διακυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, αποτελεί η οικονομική δραστηριότητα και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς στην απουσία απτής οικονομικής ανάκαμψης οποιαδήποτε υποστήριξη για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις μπορεί πολύ γρήγορα να εξαφανιστεί και να οδηγήσει τον λαό σε αισθήματα απογοήτευσης.
Καταλήγοντας, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε τη σημασία της προσήλωσης σε καθολικές αρχές και αξίες, όπως αυτές καθορίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αναφέροντας το παράδειγμα της Κύπρου. Η ειρηνική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, είπε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού.