ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ, ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
• Ο κυρίαρχος λαός στις τελευταίες προεδρικές εκλογές είχε υπ’ όψιν του και τις θέσεις του ΑΚΕΛ, είχε και τις θέσεις του ΠτΔ.
• Όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ λέει στους ε/κ, στους τ/κ, στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ‘θέλω να στείλω ένα δικό μου άνθρωπο από την έδρα των Η.Ε να διερευνήσει τις προθέσεις’, και λέει ο ΠτΔ ‘εγκρίνεται και να έρθει και σήμερα να κουβεντιάσουμε’, και έχεις την Τουρκία να λέει ‘μα τώρα έχω εκλογές και πρέπει να περιμένετε να τελειώσουμε τις εκλογές’, πως μπορεί να ευθυνόμαστε εμείς γιατί δεν επαναρχίζει ο διάλογος;
• Θα μπορούσα να μιλώ για ώρες για τις αντιφάσεις του κ. Ακκινζί. Για ώρες… εν πάση περιπτώσει δεν είμαι όμως εξ εκείνων που θα μπω σε αυτό το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.
Ακούμε τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες κριτική από το κόμμα της αριστεράς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (κατά τρόπο) που δημιουργούνται οι αντιλήψεις ότι ευθύνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί δεν επαναρχίζει ο διάλογος. Θεωρώ, πολύ ταπεινά και με πλήρη σεβασμό προς το κόμμα της αριστεράς, ότι αυτή η προσέγγιση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά την θέληση του Προέδρου να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσει ο διάλογος.
Γνωρίζω και γνωρίζει η κυπριακή κοινωνία ότι στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα να εγκρίνει η δική μας πλευρά την κυρία Λούτε ως ειδική του απεσταλμένο για διερεύνηση των προθέσεων των πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων για επανέναρξη ενδεχομένως του διαλόγου, ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε αμέσως και έδωσε την συγκατάθεσή του.
Η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχουν δώσει ακόμη την συγκατάθεσή τους στο να στείλει ο Γ.Γ. ένα αντιπρόσωπό του να διερευνήσει το έδαφος και τα πολιτικά δεδομένα και θέσεις των διαφόρων πλευρών.
Μόνο αυτό να αναφέρω αποδεικνύεται πως η μη επανέναρξη του διαλόγου για το κυπριακό δεν έχει να κάνει με τη δική μας πλευρά η οποία είναι πανέτοιμη να επαναρχίσει ο διάλογος.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ερώτηση: Είμαστε πανέτοιμοι, αλλά πάνω σε ποιο έγγραφο;
Απάντηση: Είναι τόσο απλά τα πράγματα και τα κάνουμε πάντα σύνθετα. Χανόμαστε στην μετάφραση. Το πλαίσιο του κ. Γκιουτέρες εξηγήθηκε στους ηγέτες των δύο πλευρών και στις εγγυήτριες δυνάμεις στο δείπνο την 30η Ιουνίου 2017 όταν ήρθε για πρώτη φορά στο Κράνς Μοντανά ο Γενικός Γραμματέας. Όντως υπήρχαν διαφορετικές ερμηνείες, αμφοτέρων πλευρών για το τι ακριβώς είχε πει ο κ. Γκιουτέρες γιατί δεν ήταν από γραπτό κείμενο στο δείπνο της 30ης Ιουνίου του 2017. Μετά από αρκετές συζητήσεις με τον τότε ειδικό απεσταλμένο κ. Άϊντα, το πρωί της 4ης Ιουλίου και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γκιουτέρες με τον Άϊντα στην παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ξεκαθαρίστηκε το τι είπε ο κ. Γκιουτέρες στο δείπνο της 30ης Ιουνίου. Αυτά είναι τα γεγονότα και όλοι τα γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε γεγονότα. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές θέσεις αλλά τα γεγονότα είναι εκεί.
Ερώτηση: Ένα κομμάτι της κριτικής που γίνεται προς τον Πρόεδρο είναι στο ότι δεν άρπαξε την ευκαιρία από την δήλωση του κ. Ακκινζί ότι θα πρέπει να επανέλθουμε στον διάλογο στη βάση του πλαισίου Γκιουτέρες και να υπογράψουμε και στρατιωτική συμφωνία. Η θέση του ΔΗΣΥ σε αυτό το θέμα ποια είναι;
Απάντηση: Νομίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτή τη θέση νοουμένου ότι μιλούσαμε για το ίδιο πλαίσιο. Το πλαίσιο που ο κ. Γκιουτέρες έθεσε στο δείπνο της 30ης Ιουνίου και ξεκαθαρίστηκε επακριβώς την 4η Ιουλίου.
Ερώτηση: Επίσης το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική ότι ο ΠτΔ στο ΓκράνςΜοντανά δεν άδραξε την ευκαιρία, είτε από τη μια να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των εγγυήσεων και την κατάργησή τους είτε από την άλλη να εκθέσει την άλλη πλευρά.
Απάντηση: Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις συζητήσεις. Μια ζωή σε αυτό τον τόπο κουβαλούμε μια κατάρα όλοι μας: Να διυλίζουμε το χτες αντί να προγραμματίζουμε για το αύριο. Και καμιά φορά όταν ένας πολιτικός τολμήσει να μιλήσει για το αύριο, για το σύστημα είναι και εκτός μόδας, προσπαθούμε να τον γελοιοποιήσουμε και να τον εξευτελίσουμε. Αυτοί είμαστε. Κατατρεγμένοι από σύνδρομα του παρελθόντος. Έγινε ό,τι έγινε στο Κρανς Μοντανά. Και έχουμε και μια σφραγίδα: Του κυρίαρχου λαού. Ο κυρίαρχος λαός στις τελευταίες προεδρικές εκλογές είχε υπ’ όψιν του και τις θέσεις του ΑΚΕΛ, είχε και τις θέσεις του ΠτΔ. Πέρασαν πέραν από θέσεις υποψηφίων και κομμάτων και από τη λαϊκή ετυμηγορία. Απεφάνθη ο κυρίαρχος λαός. Από εδώ και μπρος χρειάζεται να κοιτάξουμε μπροστά, πως μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο. Δεν δέχτηκα ποτέ και δεν θα δεχτώ ούτε σήμερα ότι η μη λύση του κυπριακού είναι εξαιτίας της δικής μας πλευράς. Όμως δεν δέχτηκα και δεν θα δεχτώ ποτέ ότι επειδή υπάρχει τουρκική αδιαλλαξία πρέπει να κλαίμε τη μοίρα μας και να μην προσπαθούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο. Είναι εθνική υποχρέωση μας να προσπαθούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο.
Ερώτηση: Πώς θα γίνει αυτό;
Απάντηση: Τι άλλο παρά να δηλώνουμε την θέλησή μας για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατόν. Αλλά όταν ο Γ.Γ. λέει στους ε/κ, στους τ/κ, στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ‘θέλω να στείλω ένα δικό μου άνθρωπο από την έδρα των Η.Ε να διερευνήσει τις προθέσεις’, και λέει ο ΠτΔ ‘εγκρίνεται και να έρθει και σήμερα να κουβεντιάσουμε’, και έχεις την Τουρκία να λέει ‘μα τώρα έχω εκλογές και πρέπει να περιμένετε να τελειώσουμε τις εκλογές’, πως μπορεί να ευθυνόμαστε εμείς γιατί δεν επαναρχίζει ο διάλογος;
Ερώτηση: Το ότι θα έρθει η απεσταλμένος του Γ.Γ δεν σημαίνει ότι θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Θα διερευνήσει το έδαφος για να, πρώτο, και δεύτερο, θέση από μια δήλωση του κ. Ακκινζί ο οποίος εκλαμβάνει την συνέντευξη του ΠτΔ στον Φιλελεύθερο ως ξεκάθαρη αρνητική απάντηση στην έκκληση ή στην πρόταση του στις 30 του Ιούνη. Εσείς τα λέτε τα γεγονότα όπως είπατε ότι έγιναν, αλλά είπατε ότι ο Πρόεδρος απάντησε θετικά. Μια απάντηση, δύο εξηγήσεις;
Απάντηση: Το πιο εύκολο πράγμα για μένα είναι να απαντώ με τον τρόπο που πολιτεύεται σχεδόν το σύνολο της ηγεσίας και στην ε/κ και στην τ/κ πλευρά. Το πιο εύκολο πράγμα είναι η οδός της επίρριψης ευθυνών. Θα μπορούσα να μιλώ για ώρες για τις αντιφάσεις του κ. Ακκινζί. Για ώρες. Από τη μια δέχτηκε το πλαίσιο Γκιουτέρες και από την επόμενη μέρα να λέει ‘δεν δέχομαι λύση χωρίς εγγυήσεις τουρκικές’. Εν πάση περιπτώσει δεν είμαι όμως εξ εκείνων που θα μπω σε αυτό το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Το ερώτημά μου είναι απλό: Πως θα ανοίξει το παράθυρο ελπίδας για επανέναρξη του διαλόγου όταν η Τουρκία και η τ/κ πλευρά αρνούνται να εγκρίνούν την ειδική απεσταλμένο του Γ.Γ. Δεν είπα και είμαι πολύ προσεχτικός για κάθε λέξη που λέω, με το να έλθει η κα Λούτε, την επαύριον θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά εάν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα επανέναρξης του διαλόγου, είναι προϋπόθεση το να έλθει η ειδική απεσταλμένος του Γ.Γ. Χωρίς να έλθει να καταγράψει απόψεις και το πώς σκέφτεται η κάθε πλευρά, το αδιέξοδο θα μείνει εκεί.
Ερώτηση: Η άλλη πλευρά λέει ότι έχουμε απορρίψει την πρόταση…
Απάντηση: Ποια πρόταση; Ο ΠτΔ προέβηκε σε γραπτή δήλωση την επομένη των δηλώσεων του κ. Ακκινζί και δεν είναι αυτά που λέει ο κ. Ακκινζί που είπε. Είπε είμαι πανέτοιμος να ξεκινήσω στο πλαίσιο Γκιουτέρες και διευκρίνισε τις παραμέτρους του πλαισίου Γκιουτέρες όπως αυτές διευκρινίστηκαν το πρωί της 4ης Ιουλίου.
Ερώτηση: Άρα δεν υπάρχουν δύο έγγραφα;
Απάντηση: Θα το ξαναπώ. Ο Γκιουτέρες ένας είναι. Και το δείπνο της 30ης Ιουνίου, ένα δείπνο είναι. Απλά μετά το δείπνο, τόσο το σημείωμα του Έσπεν όσο και οι ερμηνείες των δύο πλευρών ήταν διαφορετικές. Με αποτέλεσμα για τέσσερεις μέρες να γίνεται συζήτηση ως προς το τι είπε ο κ. Γκιουτέρες και τι είναι το πλαίσιο του. Διευκρινίστηκε το τι είπε ο κ. Γκιουτέρες την 4η του Ιούλη.
Ερώτηση: Ήταν σωστό για τον Πρόεδρο να πάει να συναντήσει τον κ. Ακκινζί χωρίς να διευκρινιστεί εάν τελικά αυτό το πλαίσιο Γκιουτέρες καταργεί τις εγγυήσεις, κα τα επεμβατικά δικαιώματα;
Απάντηση: Δυστυχώς οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο της Τουρκίας όσο και από την τ/κ πλευρά δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές. Και δυστυχώς δεν είναι αυτό που εγώ διαβάζω μέσα από τις δηλώσεις τους ότι είναι έτοιμη η Τουρκία και οι τ/κ να δεχτούν την κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων.
Λευκωσία, 31 Μαΐου 2018