Πρωτιά στον Δημοκρατικό Συναγερμό σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών, άνοδο της δημοτικότητας του Νίκου Αναστασιάδη και μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο δείχνει νέα μεγάλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Metron Analysis για λογαριασμό της Γνώρα-Σύμβουλοι Επικοινωνίας.
Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε στην τελευταία έκδοση της εφημερίδας Φιλελεύθερος της Κυριακής στις 27 Ιουνίου και την παραθέτουμε πιο κάτω:
Σε διάστημα δύο χρόνων εξανεμίστηκαν οι προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η ανάδειξη του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό αλλά και για δικαιότερη κοινωνία. Σε μια συγκυρία με διαφαινόμενο το αδιέξοδο στο Κυπριακό, μετά και την «εκλογή» Έρογλου στα κατεχόμενα, την σκλήρυνση της τουρκικής στάσης στις διαπραγματεύσεις, τις έξωθεν πιέσεις με την προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, τα πράγματα γίνονται πραγματικά δύσκολα για τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση.
Πιο δύσκολα όμως γίνονται και λόγω της οικονομικής κρίσης που αγγίζει ένα έκαστο των πολιτών με αυξημένες τις απαιτήσεις για τη διαχείριση που γίνεται.
Τα ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis για λογαριασμό της Γνώρα-Σύμβουλοι Επικοινωνίας, παραπέμπουν σε μια περίοδο που άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πλέον αρνητική τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο τον πρόεδρο Χριστόφια, αφού καταγράφονται σε όλα τα επίπεδα αξιολόγησης οι πιο χαμηλές βαθμολογίες από τον Φεβρουάριο του 2008.
Οι δυσαρεστημένοι υπερτερούν αισθητά των όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι τόσο με τη διακυβέρνηση Χριστόφια όσο και με τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος απώλεσε το πλεονέκτημα που είχε τον πρώτο χρόνο με πολύ ψηλό τον δείκτη ικανοποίησης για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, πράγμα που διέσωζε και την κυβέρνησή του που ακολουθούσε με συνήθως πιο χαμηλές βαθμολογίες. Οι ικανοποιημένοι σήμερα μετρούνται σε 37,2% – ποσοστά πολύ κοντά σε αυτά που το ΑΚΕΛ συγκέντρωσε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Οι δυσαρεστημένοι σήμερα ξεπερνούν το ήμισυ του πληθυσμού (ποσοστό 53,1%) ενώ διαμορφώνεται και μια τάση που παρουσιάζεται παγερά αδιάφορη για τα τεκταινόμενα.
Η κατιούσα για τους ικανοποιημένους είναι αξιοσήμειωτη, αφού σε δύο χρόνια ο Πρόεδρος έχασε τους σχεδόν μισούς από τους πολίτες που έμεναν ικανοποιημένοι από τη διαχείρισή του στο Κυπριακό. Τον Οκτώβριο του 2008 δήλωνε ικανοποιημένο το 69,8% των πολιτών. Αντίστροφη ήταν η πορεία των δυσαρεστημένων. Σε δύο χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν και από 22% το 2008, εκτοξεύθηκαν στο 53,1% στην παρούσα έρευνα.
Τα ποσοστά δυσαρέσκειας για την πολιτική του Προέδρου στο Κυπριακό, ανέρχονται στο 68,8% στο ΔΗΚΟ, ενώ και των άλλων κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ) κυμαίνονται γύρω στο 70%. Η πλέον αρνητική εικόνα καταγράφεται στο ΕΥΡΩΚΟ όπου οι δυσαρεστημένοι υπερβαίνουν το 80%.
Όσον αφορά τη διακυβέρνηση Χριστόφια τα πράγματα, αν και αρνητικά, είναι ελαφρώς καλύτερα αφού οι δυσαρεστημένοι ανέρχονται στο 49% και οι ικανοποιημένοι στο 38,7% (και πάλι όμως καταγράφονται σημαντικές απώλειες σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009).
Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η κυβέρνηση, με τους ικανοποιημένους να ανέρχονται μόλις στο 34,5% (46,8% τον Απρίλιο του 2009) έναντι 52,1% δυσαρεστημένων και 11,3% που δηλώνουν ότι δεν είναι ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.
Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ υπάρχει ένα 15,6% που δηλώνει δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στο συγκυβερνών ΔΗΚΟ όπου οι δυσαρεστημένοι ανέρχονται στο 60%.
Απογοητευμένοι οι πολίτες
Η δυσφορία των πολιτών αγγίζει και κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Πρόκειται για ένα μήνυμα που βγαίνει σταθερά τον τελευταίο καιρό σε όλες τις έρευνες και αφορά όλους όσοι ασχολούνται με την πολιτική.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένη από την κυβέρνηση (52%) , σε μικρή απόσταση την ακολουθεί η αντιπολίτευση (48%).
Ικανοποιημένοι παρουσιάζονται οι πολίτες σε ποσοστά που είναι πολύ κοντά στα εκλογικά ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων.
Παγερά αδιάφορους αφήνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση έναν στους δέκα πολίτες.
Στήθος με στήθος Χριστόφιας – Αναστασιάδης
Eίναι ίσως η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, όχι μόνο φεύγει μπροστά από τους άλλους αρχηγούς κομμάτων, αλλά κυριολεκτικά αγγίζει τα επίπεδα δημοτικότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.
Η απόσταση που χωρίζει τους δύο σε επίπεδο θετικών γνωμών περιορίζεται στο 0,4% ενώ σε επίπεδο αρνητικών αυξάνεται στο 1,1%.
Η ψαλίδα που παραδοσιακά ήταν ανοιχτή υπέρ του Δ.Χριστόφια φαίνεται να κλείνει υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, που όμως εξακολουθεί να καταγράφει ψηλότερα ποσοστά αρνητικής ψήφου από τον Πρόεδρο.
Στην τρίτη θέση οι πολίτες κατατάσσουν τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, τον οποίο ακολουθεί από κοντά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν. Οι δύο κομματικοί ηγέτες, όπως και ο πρόεδρος Χριστόφιας, καταγράφουν μεγάλες απώλειες σε σύγκριση με έρευνα που διενήργησε η ίδια εταιρεία τον Απρίλιο του 2009, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης καταγράφει μικρά κέρδη.
Φυσικά, εάν από τις θετικές γνώμες αφαιρέσουμε τις αρνητικές, η διαφορά που χωρίζει τον Νίκο Αναστασιάδη από τον Άντρο Κυπριανού εξανεμίζεται.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, με μικρές απώλειες έναντι της προηγούμενης δημοσκόπησης και στην έκτη ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος καταγράφει μεν τα σημαντικότερα κέρδη, αλλά παραμένει ο μόνος πολιτικός αρχηγός ο οποίος συγκεντρώνει λιγότερες θετικές γνώμες απ’ ό,τι αρνητικές.
Πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα καταγράφονται και στην αξιολόγηση των κομματικών ηγετών σε επιμέρους πεδία.
Ο Νίκος Αναστασιάδης επικρατεί σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, συγκεντρώνοντας τα ψηλότερα ποσοστά για το δυναμισμό του, το κύρος που διαθέτει στο εξωτερικό και στις θέσεις και την ικανότητά του να χειριστεί τα θέματα οικονομίας και τα θέματα Ευρώπης. Επίσης με αρκετή διαφορά από τον δεύτερο Άντρο Κυπριανού εμφανίζεται να είναι ο πολιτικός με τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ συγκεντρώνει τα ψηλότερά του ποσοστά για το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα των ανθρώπων και για την ειλικρίνειά του και τα χαμηλότερα για τις θέσεις του για την Ευρώπη και για τον δυναμισμό του.
Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται γενικά τα ποσοστά του προέδρου του ΔΗΚΟ, ο οποίος συγκεντρώνει το ψηλότερό του ποσοστό για τις προοπτικές που έχει για το μέλλον και για την εμπιστοσύνη που εμπνέει και τα χαμηλότερα για το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα των ανθρώπων και για το δυναμισμό του.
Στα επίπεδα του δυναμισμού και του κύρους στο εξωτερικό, εντοπίζονται οι κύριες
αδυναμίες του προέδρου της ΕΔΕΚ, ο οποίος συγκεντρώνει το ψηλότερό του ποσοστό για τη σταθερότητα και τη συνέπεια που διακρίνει τις θέσεις του.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ συγκεντρώνει ψηλό ποσοστό για τις θέσεις του στο Κυπριακό και πολύ χαμηλό για το κύρος στο εξωτερικό.
Ανοικτή υπόθεση η πρωτιά
Στις λεπτομέρειες φαίνεται ότι θα κριθεί η μάχη των βουλευτικών εκλογών, αφού η διαφορά που χωρίζει τα δύο πρώτα κόμματα δεν λέει να ξεκολλήσει από τα περιθώρια του στατιστικού λάθους, ενώ σε ψηλά ποσοστά κυμαίνεται ακόμη η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Η δημοσκόπηση δίνει ένα όχι και τόσο οριακό προβάδισμα στο ΔΗΣΥ (24,8%), ως αποτέλεσμα και των απωλειών που φαίνεται να καταγράφει το ΑΚΕΛ (23,6%).
Η πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές του 2011 θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα κριθεί κατά πόσο θα εδραιωθεί ο διπολισμός και τι ρόλο θα παίξει ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος, με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ εσχάτως να διεκδικούν ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών πραγμάτων στον τόπο μας.
Συγκλονιστικές ανατροπές στον κομματικό χάρτη δεν αποκαλύπτει αυτή η έρευνα. Μεγάλες απώλειες, μάλιστα προς όλες τις κατευθύνσεις, φέρεται να καταγράφει το ΔΗΚΟ, όμως η απόσταση που το χωρίζει από την 4η ΕΔΕΚ (10,1% έναντι 6,6%) μάλλον περιορίζει τα περιθώρια για ανατροπές. Στην 5η θέση βρίσκεται το ΕΥΡΩΚΟ (4,6%) και ακολουθούν οι Οικολόγοι (3,1%).
Αρκετά ψηλό ποσοστό συγκεντρώνει η επιλογή λευκό/άκυρο (10,9%) αλλά και όσοι δηλώνουν ότι δεν αποφάσισαν ή ότι δεν θα ψηφίσουν και όσοι αρνούνται να απαντήσουν (14,4%).
Σε σύγκριση με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας η οποία διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2008, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το ΑΚΕΛ (-4,8%) και ακολουθεί το ΔΗΚΟ (-3,3%), ενώ όλα τα άλλα κόμματα καταγράφουν από οριακά μέχρι και σημαντικά κέρδη.
Το πολιτικό σκηνικό δέκα μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές χαρακτηρίζει η ρευστότητα, αφού σχεδόν τέσσερις στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ή δεν είναι και τόσο βέβαιοι για την ψήφο τους.
Σε επίπεδο ιδεολογικοπολιτικής αυτοτοποθέτησης ψηλότερα ποσοστά βεβαιότητας καταγράφονται στα δύο άκρα (Αριστερά – Δεξιά) με τη ρευστότητα.