Πρόγραμμα Σταθερότητας

10 Φεβρουαρίου, 2014

 

 

Σε σημερινές δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και την κατάσταση των δεικτών της οικονομίας:

Πρόγραμμα Σταθερότητας

Χθες Τετάρτη εκδόθηκε η πρόταση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο για αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2010. Είναι φανερό από την πρόταση της Κομισιόν, πέραν του ότι χαιρετίζουν τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος, πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε από την χώρα μας, δεν έπεισε τους Ευρωπαίους για τις πιθανότητες υλοποίησης του.

Η Κομισιόν ασκεί κριτική στη χώρα μας γιατί τα προτεινόμενα μέτρα για οικονομική εξυγίανση βασίζονται στο σκέλος των κρατικών εσόδων και όχι όσο θα έπρεπε στο σκέλος των δαπανών. Αυτό είναι κάτι που εμείς τονίζαμε από την πρώτη στιγμή. Δεν νοείται οικονομική εξυγίανση χωρίς περιορισμό του σπάταλου κράτους και των δαπανών του.

Τα κυβερνητικά μέτρα χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκή γιατί στηρίζονται στην τόνωση των κρατικών εσόδων. Τα ουσιαστικά μέτρα που έχουν ως στόχο την μείωση των δαπανών του κράτους βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της συζήτησης με τους κοινωνικούς εταίρους, και αναμφίβολα υπόκεινται σε σημαντικά ρίσκα όσον αφορά τον τρόπο και χρόνο υλοποίησης τους.

Η Κομισιόν αναφέρει ακόμα πως οι βασικές προϋποθέσεις, στις οποίες βασίζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι αισιόδοξες γιατί στηρίζονται σε εκτιμήσεις πως θα υπάρξει ανάκαμψη στην ιδιωτική κατανάλωση στο επόμενο διάστημα, βάσει αισιόδοξων υποθέσεων για αύξηση των μισθών και της απασχόλησης. Επίσης, οι υποθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών γίνονται αντικείμενο κριτικής από την Κομισιόν.

Η διαδικασία επιτήρησης δυστυχώς έχει αρχίσει. Και η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις της Κομισιόν πριν αυτές να μας επιβληθούν από το Συμβούλιο.

 

  • Ουσιαστικά μέτρα για μείωση των κρατικών δαπανών και εστίαση στο σκέλος των εξόδων για μείωση του ελλείμματος, όπως άλλωστε είναι και ο ορθολογιστικός τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.

 

  • Υιοθέτηση ενός πολυετούς πλαισίου προϋπολογισμού με σκοπό τον καλύτερο προγραμματισμό και την μεσοπρόθεσμη μείωση των κρατικών δαπανών.

 

  • Μειώσεις στις δαπάνες που σχετίζονται με τις συντάξεις του δημοσίου και στις δαπάνες για θέματα υγείας, ένα πρόβλημα που θα διογκώνεται με την πάροδο του χρόνου λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Αυτό βάζει και ένα τέλος στις διακηρύξεις αυτής της κυβέρνησης πως έχουμε λύσει το συνταξιοδοτικό. Πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα πριν να είναι αργά. Το 2009 οι δαπάνες για συντάξεις αποτελούσαν το 4,8% του συνόλου των κρατικών δαπανών. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 5,9% στον προϋπολογισμό του 2010. Με τον ρυθμό αύξησης των συντάξεων, αυτές αναμένονται να φτάσουν το κρατικό μισθολόγιο μέχρι το 2036.

 Δείκτες της Οικονομίας

Η επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας θα πρέπει να μας προβληματίσει. Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 καταγράφουν άνοδο στο ΑΕΠ τους για το πρώτο τρίμηνο του 2010 με ποσοστά 0,5% και 0,3% αντίστοιχα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009. Την ίδια στιγμή για το πρώτο τρίμηνο του 2010, η Κύπρος παρουσιάζει μείωση στο ΑΕΠ κατά -0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και μείωση -2,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009. Ενδεικτικά είμαστε μία από τις μόλις 2 χώρες της Ευρωζώνης με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η άλλη χώρα είναι η Ελλάδα.

Το γεγονός που πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο είναι το γεγονός που ενώ εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε οικονομική ύφεση με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουμε πολύ ψηλό πληθωρισμό. Ο ρυθμός πληθωρισμού τον Απρίλιο 2010 αυξήθηκε σε 2,5%. Το πρώτο τρίμηνο του 2010 είχαμε σχεδόν τριπλάσιο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι πληθωριστικές αυτές πιέσεις θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα ανταγωνιστικότητας στην κυπριακή οικονομία. Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη οι συνεχιζόμενες αποκλείσεις που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τους εταίρους στη ζώνη του ευρώ δεν μπορούν να συνεχιστούν και θα πρέπει να μειωθούν.

Η ανεργία επίσης παραμένει σε πρωτόγνωρα επίπεδα και τον Μάρτιο 2010 έφτασε το 6,7%. Οι αφίξεις τουριστών επίσης δείχνουν μια ζοφερή εικόνα που πρέπει να προβληματίσει. Τον Απρίλιο 2010, είχαμε μείωση της τάξης του 23% σε σχέση με τον περυσινό Απρίλιο, αλλά κατανοούμε τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούσαν λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

 

 

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.