Προτάσεις ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο

13 Φεβρουαρίου, 2014

Σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι ο ΔΗΣΥ κατέθεσε σειρά προτάσεων για την αποφυγή του κινδύνου αδιεξόδου και επίρριψης ευθυνών στην ε/κ πλευρά.

Όπως δήλωσε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, στη συνεδρία επεσήμαναν τις ανακολουθίες μεταξύ των δηλώσεων και των ανακοινώσεων του ΓΓ του ΟΗΕ και τα θέματα που έπρεπε – αλλά δεν απασχόλησαν τη σύνοδο – καθώς και τους υπαρκτούς κινδύνους μέσα από τα χρονοδιαγράμματα, όπως αυτά καταγράφονται, αλλά και να αντιμετωπίσουμε διλήμματα που μπορεί να μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Σε αυτούς τους κινδύνους των αδιεξόδων και της ενδεχόμενης επίρριψης ευθυνών, ο ΔΗΣΥ κατέθεσε σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων είναι ο διορισμός διαπραγματευτή που να τυγχάνει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής από το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να συνεχίσουν οι συνομιλίες και μετά την 1η Ιουλίου, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, αφού, όπως είπε, τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρούσαν ότι αποτελεί ένα ορόσημο τερματισμού των διαπραγματεύσεων και εξεύρεσης λύσης.

Το επιχείρημα ότι πρέπει να βρεθεί λύση πριν την 1η Ιουλίου και να ασκηθεί η Προεδρία της ΕΕ από το νέο καθεστώς δεν είναι δυνατόν να ευσταθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, διότι δεν βρισκόμαστε ”προ του ορίζοντος μιας λύσης”, ενώ το πιο σημαντικό είναι – πρόσθεσε – ακόμα και αν βρισκόταν εκείνη ”η ωραία λύση που θα γινόταν αποδεκτή και από τους Ε/κ, μέχρι να εφαρμοστεί θα τέλειωνε και η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Συνεπώς, είπε, υπάρχει λόγος γιατί θα πρέπει να αντισταθούμε σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα αλλά και πρέπει να αντιδράσουμε ώστε να μην θεωρηθεί πως η δική μας πλευρά, μέσα από διάφορα προσχήματα, μπορεί τάχα να μην θέλει τη λύση. ”Δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να επιτρέψουμε στον οποιονδήποτε σχεδιάζει να επιρρίψει τις ευθύνες σε βάρος της ε/κ πλευράς, όταν την ευθύνη φέρει η τουρκική αδιαλλαξία. Συνεπώς θα πρέπει να ακολουθηθούν στρατηγικές που να υποβοηθούν την αποτροπή αδιεξόδων με ευθύνη της ε/κ πλευράς”.

Είναι γνωστό, είπε, ότι η τουρκική πλευρά αποδέχεται και τα χρονοδιαγράμματα και τις επιδιαιτησίες και τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Θα πρέπει, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, να δούμε πώς με τη σύνεση όλων και μέσα από τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου στις 15 και 17 Φεβρουαρίου, ”επιτέλους επιτύχουμε κάτι το οποίο θα είναι πέρα και πάνω από τις προσωπικές ευαισθησίες του οποιουδήποτε από εμάς”.

Ερωτηθείς εάν έχουν λάβει το περίγραμμα λύσης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι ούτε το περίγραμμα έλαβαν, ούτε τα σημεία σύγκλισης.

Σε ερώτηση εάν ο διαπραγματευτής θα είναι υπόλογος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε ότι ”εάν θέλουμε πραγματική ενότητα και συνειδητοποιούμε ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι κάτι που πρέπει να είναι μια συλλογική συνδιαβούλευση και συνδιαχείριση, εγώ λεω ότι τουλάχιστον η δική μου θέση είναι ότι θα πρέπει να είναι υπόλογος και στον Πρόεδρο και στο Συμβούλιο Αρχηγών και στο Εθνικό Συμβούλιο. Ανάλογα με το τι θα εισηγηθεί ο Πρόεδρος. Τι είναι το κακό;”.

Ερωτηθείς ποια ήταν η θέση του Προέδρου Χριστόφια, ο κ. Αναστασιάδης είπε ”δεν νομίζω να συνάδει με τις θέσεις μας”.

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.