Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για την επίσκεψη Μενέντεζ και το κυπριακό

August 25, 2023

Η επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Κύπρο, αλλά κυρίως οι διαχρονικές πολιτικές του θέσεις, αποδεικνύουν ότι από κοινού Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να οικοδομήσουν σχέσεις φιλίας και ουσιαστικής συνεργασίας με εξέχουσες προσωπικότητες στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, με ιδιαίτερη σημασία για τους εθνικούς μας στόχους. Αποδεικνύεται, επίσης, το ιδιαίτερο βάρος και ο σημαίνων ρόλος της ομογένειας ο οποίος πρέπει να αξιοποιείται και να ενισχύεται.

Οι επισημάνσεις του κ. Μενέντεζ προς την κατεύθυνση του διορισμού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κινούνται ακριβώς προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου και της επανεκκίνησης ενός γόνιμου διαλόγου, όπως πολύ ορθά καταγράφεται και στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πιστεύουμε ότι η επερχόμενη επίσκεψη του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γιέτζια, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τερματισμό των προκλήσεων καθώς και άρση του παρατεταμένου αδιεξόδου στο κυπριακό. Τα πρόσφατα θλιβερά και καταδικαστέα γεγονότα στην Πύλα καταδεικνύουν ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και μόνο η λύση του κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή η συγκυρία που προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή για τις τουρκικές προκλήσεις, μπορεί να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να πιεστεί η Τουρκία για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά.

25.8.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.