Δήλωση Βουλευτή κ. Νίκου Σύκα μετά την Επιτροπή Γεωργίας

August 23, 2023

Στην έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας, στην παρουσία του Υπουργού και μετά από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής, έγινε μια αξιολόγηση συζήτηση μέσα σ’ ένα πνεύμα συναντίληψης και υπευθυνότητας. Για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό η διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων είναι εθνική, πάνω απ’ όλα, ανάγκη. Κι ως εκ τούτου, κι ακούγοντας σήμερα τόσο από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου τις ενέργειες που έχει καταβάλει, σε σχέση με τη νομοθεσία του 2021, αλλά και το διάταγμα του Μαρτίου του 2023, φαίνεται ότι στο κομμάτι των στρατηγικών αποθεμάτων των ζωοτροφών υπάρχει η λελογισμένη πρακτική και της τήρησης των ποσοτήτων, αλλά και της παρακολούθησης και του ελέγχου.

Και είναι με χαρά που διαπιστώσαμε ότι γίνονται έλεγχοι και σε κάποιους έχουν επιβληθεί πρόστιμα λόγω της μη τήρησης των νενομισμένων υποχρεώσεων τους. Από εκεί και πέρα αυτό που απομένει είναι να δούμε τη διαχείριση των στρατηγικών αποθεμάτων ανθρώπινης χρήσης. Εδώ να τονίσω ότι δεν παίζουμε με τις λέξεις. Το γεγονός ότι ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία και σε μια ελεύθερη αγορά, η διατήρηση ποσοτήτων, είτε λέγονται στρατηγικοί είτε μη στρατηγικοί, παραμένει. Και θεωρούμε και σε αυτό το κομμάτι υπάρχει αρκετή παρακαταθήκη και αρκετές ποσότητες ώστε να ικανοποιηθεί η προσωπική χρήση, αλλά θα ήταν καλύτερο και μέσα από μια νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί και αυτό που λέμε, τι σημαίνει να έχεις απόθεμα για προσωπική χρήση.

Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι πάντοτε θα πρέπει να παρακολουθούμε τα στρατηγικά μας αποθέματα και αν λάβουμε υπόψη τις γεωπολιτικές καταστάσεις και το γεγονός ότι η Ουκρανία, αλλά και η Ρωσία, είναι οι βασικοί πυλώνες εισαγωγής των ζωοτροφών και σιτηρών μας, είναι εδώ που θεωρώ ότι πάντα θα πρέπει να έχουμε και τα αυτιά μας ανοιχτά για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε και να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά.

Εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός είμαστε ευχαριστημένοι από τη σημερινή συνάντηση και από τις εξηγήσεις που έχει δώσει  ο αρμόδιος Υπουργός και θα είμαστε εδώ, πάντοτε με υπευθυνότητα, να παρακολουθούμε τις οποιεσδήποτε εξελίξεις.

23.8.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.