Δήλωση κ. Αννίτας Δημητρίου για την Πύλα

August 22, 2023

Η χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συζήτησε εκτάκτως τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Πύλα, κρίνεται σε γενικές γραμμές ως θετική. Δύναται να αποτελέσει τη βάση επί της οποίας μπορούμε να εργαστούμε για να κλιμακωθεί η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και να αποτρέψουμε τα νέα τετελεσμένα που έγινε προσπάθεια να δημιουργηθούν.

Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές. Οφείλουμε, και πρωτίστως η κυβέρνηση, να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε κάθε πολιτικό και διπλωματικό μέτρο, έτσι ώστε να εμποδίσουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Είναι για αυτό που ζητούμε την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για πλήρη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό ενεργειών.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσει να ενημερώνει για τις εξελίξεις και να επιδιώκει τη σθεναρή αντίδραση των ηγετών του ΕΛΚ καθώς και θεσμικών αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στενή επαφή και απόλυτος συντονισμός θα πρέπει να υπάρξει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Θετικές είναι και οι αναφορές στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που επαναλαμβάνουν τόσο τη βάση λύσης του εθνικού μας προβλήματος όσο και τις προσπάθειες διορισμού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, με σκοπό την προλείανση του εδάφους για επανέναρξη του διαλόγου.

Συνεπώς, παράλληλα με τις προσπάθειες αποτροπής, οφείλουμε να εκφράζουμε προς κάθε κατεύθυνση την ετοιμότητά μας για την επανεκκίνηση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά. Μόνο έτσι η πίεση της διεθνούς κοινότητας θα στραφεί αποκλειστικά προς την πλευρά της Τουρκίας η οποία, δυστυχώς, κινείται εντελώς εκτός του συμφωνημένου πλαισίου.

22.8.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.