Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής και Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αννίτας Δημητρίου με τον Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών

August 31, 2023

Συνάντηση με τον Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών είχε σήμερα η Πρόεδρος κ. Αννίτα Δημητρίου στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, πλαισιωμένη από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Ευθύμιο Δίπλαρο, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Τορναρίτη, τους Αντιπροέδρους κ. Σάβια Ορφανίδου, κ. Μάριο Πελεκάνο και κ. Γιώργο Κάρουλλα, τον Εκπρόσωπο Τύπου κ. Ονούφριο Κουλλά, τον Βουλευτή κ. Μάριο Μαυρίδη και τον κ. Μάρκο Κληρίδη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι σε αυτή την οικονομικά δύσκολη και ρευστή εποχή που διανύουμε, λόγω και των διεθνών συγκυριών, με την ακρίβεια και τη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων, οι τράπεζες πρέπει να συνεισφέρουν.

Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι σήμερα οι τράπεζες, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μελετήσει, έχουν τη δυνατότητα και οφείλουν να στηρίξουν με στοχευμένα μέτρα την οικονομία, δίνοντας ανάσα ειδικά σε φερέγγυους δανειολήπτες. Με μέτρα που δεν θα εκτροχιάσουν την οικονομία και θα ωφελήσουν άμεσα τόσο τους καταθέτες όσο και τους δανειολήπτες.

Αυτό, όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν θα γίνει με λαϊκίστικες και αστόχευτες προτάσεις που όχι μόνο δεν θα ευνοήσουν τους πολίτες και την οικονομία αλλά πιθανότατα θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, τόνισε, λέμε όχι σε οριζόντιες, λαϊκίστικες και αστόχευτες προτάσεις. «Πιστεύουμε στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων στοχευμένα, κυρίως για στεγαστικά και δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, στην αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων, στις προληπτικές αναδιαρθρώσεις στους φερέγγυους και συνεπείς δανειολήπτες και στη μείωση των χρεώσεων των πελατών».

Η κ. Δημητρίου υπενθύμισε παράλληλα ότι ο ΔΗΣΥ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για μείωση του φόρου από 30% σε 17% που καταβάλλουν οι καταθέτες για εισπρακτέους τόκους. Μπορούμε πρόσθεσε με απτά βήματα και σοβαρές προτάσεις, να στηρίξουμε και τους δανειολήπτες και τους καταθέτες και το σύνολο της οικονομίας.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις σημείωσε πως εκεί και όπου χρειάζεται, ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να βοηθήσει μέσα από τον κοινοβουλευτικό και νομοθετικό του ρόλο.

Υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη να υπάρξει ανταπόκριση και από τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα. Είναι γι’ αυτό το λόγο σημείωσε που πήραμε την πρωτοβουλία σήμερα, γιατί θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε ανάγκη από εφαρμόσιμες πολιτικές. Όχι από πολιτικές που θα εκτροχιάσουν την οικονομία και θα μετακυλήσουν το κόστος στο τέλος στον ίδιο τον δανειολήπτη ή τον Κύπριο πολίτη. Και αυτό είναι που επιδιώκουμε μέσα από στοχευμένα και εφαρμόσιμα μέτρα, να στηρίξουμε πραγματικά ειδικά τους συνεπείς δανειολήπτες.

Σε ερώτηση για το αν οι τράπεζες μέσα από τη σημερινή συνάντηση διαφαίνεται να έχουν καλή διάθεση και πρόθεση, η κ. Δημητρίου απάντησε ότι αυτό θα το κρίνουμε στη συνέχεια με βάση αυτά που θα ανακοινωθούν και ελπίζουμε αυτό να γίνει άμεσα.

31.8.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.