Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου είχε χθες συνάντηση στο γραφείο του με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ) των Κυπριακών Αερογραμμών και με δηλώσεις του ζήτησε την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, σημειώνοντας πως δεν μπορεί το συμβούλιο αυτό να διαχειριστεί πολιτική ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Δεν υπάρχει κανείς στρατηγικός επενδυτής που να ρισκάρει τα λεφτά του για να κάνουν κουμάντο οι διορισμένοι της αριστερής κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, είπε.
Ανέφερε πως σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαχειριστικές ζημιές στις Κυπριακές Αερογραμμές μπορεί να αγγίζουν τα 40-50 εκατομμύρια. «Κάποιοι στο ΔΣ της εταιρείας έχουν ευθύνη και δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν την πορεία εξυγίανσης. Εχουν βαρύτατες ευθύνες και θέλουμε να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα να μην αναμένει η κυβέρνηση πως με τη δική μας υπογραφή θα πάρουμε άλλες δεκάδες εκατομμύρια από τα καταχρεωμένα νοικοκυριά, από τους ανυποψίαστους πολίτες και τους βαριά φορολογούμενους για να τα δώσουμε σε μια διοίκηση αποτυχημένη που έφερε τις Κυπριακές Αερογραμμές προ του κλεισίματος», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως «το πρώτο πράγμα που πρέπει να πράξουν είναι η παραίτηση αυτού του συμβουλίου και δεν μπορεί αυτό το συμβούλιο να διαχειριστεί πολιτική ιδιωτικοποίησης. Ένα συμβούλιο που δεν πιστεύει στην ιδιωτικοποίηση».
Ερωτηθείς εάν εκτιμά πως θα εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής για τις Κυπριακές Αερογραμμές ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στη Eurocypria, σημειώνοντας πως «μετά που την έκλεισαν οι κυβερνώντες έβγαιναν οι αρμόδιοι τότε υπουργοί αλλά και ο εκκαθαριστής και παίζατε στις ειδήσεις για πορεία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή». «Τότε που οδήγησαν τη Eurocypria στο οικονομικό νεκροταφείο, της έκαναν και το μνημόσυνο πωλούσαν φρούδες ελπίδες στο λαό και στους εργαζόμενους ότι θα εξεύρουν στρατηγικό επενδυτή», ανέφερε.
«Δεν λέω ότι είναι στο ίδιο σημείο οι Κυπριακές Αερογραμμές», είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σημειώνοντας πως «υπάρχουν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχουν καλό όνομα στο θέμα της ασφάλειας οι Κυπριακές Αερογραμμές. Αποτέλεσμα του επαγγελματισμού των εργαζομένων. Είπε πως είναι σε ένα κομβικό σημείο και σε μια χώρα με σύγχρονα αεροδρόμια και ως ευρωπαϊκή εταιρεία έχει κάποια πλεονεκτήματα για κάποιους στρατηγικούς επενδυτές. Αλλά δεν υπάρχει κανείς στρατηγικός επενδυτής να ρισκάρει τα λεφτά του για να κάνουν κουμάντο οι διορισμένοι της αριστερής κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια», πρόσθεσε.
Επεσήμανε πως «θυμήθηκε η αριστερή κυβέρνηση μετά από δεκαετίες με δογματισμούς και συνθήματα τώρα που είναι στα πρόθυρα της οριστικής χρεοκοπίας οι Κυπριακές Αερογραμμές την ιδιωτικοποίηση και τους στρατηγικούς επενδυτές. Πολύ αργά».
Είπε πως άμοιρη ευθυνών δεν είναι ούτε η συντεχνία των πιλότων. «Σήμερα έχουν πολύ σωστές θέσεις. Πολύ αργά. Γιατί τις κρίσιμες περιόδους που έπρεπε όλοι να είχαν τις σωστές θέσεις επικρατούσαν τα συνθήματα. Ο ομιλών και κάποιοι που είχαμε το πολιτικό θάρρος, χρόνια πριν, και μιλούσαμε για ιδιωτικοποιήσεις είμαστε τόσο «εχθροί των εργαζομένων», όσο και οι άνθρωποι «που θέλαμε να ξεπουλήσουμε τον εθνικό πλούτο», είπε ο κ. Νεοφύτου. «Τώρα που τον εθνικό πλούτο τον έχουν μετατρέψει σε εθνική ζημιά, προσπαθούν να βρουν στρατηγικούς επενδυτές. Μακάρι. Για το καλό της Κύπρου, της κυπριακής οικονομίας, των εργαζομένων», πρόσθεσε.
Είπε πως, ενώ το 2011 υπήρχε μόνο ένας κρατικός αερομεταφορέας και ο τουρισμός στην Κύπρο κατέγραψε αύξηση του 10%, υπήρξε 10% περαιτέρω μείωση στην αεροπορική κίνηση των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία χαρακτηρίστηκαν από διεθνή περιοδικά και οργανισμούς ως η χειρότερη εταιρεία όσον αφορά το performance.
«Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας αριστερής κυβέρνησης και ενός συμβουλίου διορισμένου από την κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια», είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως μέχρι το 2003 το συγκρότημα των Κυπριακών Αερογραμμών δεν είχε ποτέ ζημιές, δεν επιβάρυνε τους Κύπριους φορολογούμενους ούτε ένα σεντ, όχι γιατί ως κρατική εταιρεία δεν είχε προβλήματα, αλλά γιατί λειτουργούσε σε ένα μονοπωλιακό καθεστώς. Για αυτό τότε ο υπουργός Συγκοινωνιών μιλούσε για ιδιωτικοποιήσεις από το 2000, για να προλάβουμε τον ανταγωνισμό, τη φιλελευθεροποίηση του τομέα των αερομεταφορών, είπε.
Ερωτηθείς εάν στο τέλος του μήνα η εταιρεία μπορεί να πάρει πιστοποιητικό βιωσιμότητας, ο κ. Νεοφύτου απάντησε: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το ΧΑΚ και ο ΑΤΛΑΣ θα πρέπει να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ενώ στις Κυπριακές Αερογραμμές το προσωπικό κατά αεροπλάνο είναι περίπου 100 άτομα, στην Aegean είναι 60 περίπου άτομα και στις εταιρείες χαμηλού κόστους περίπου 29 άτομα.
Σημείωσε εξάλλου πως στην Aegean ο μέσος μισθός των πιλότων είναι κατά 50% πιο χαμηλός από τον μέσο όρο του μισθού των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών και ο μέσος μισθός των αεροσυνοδών είναι κατά 65% πιο φθηνός από τον μέσο όρο του κόστους των Κυπριακών Αερογραμμών, σύμφωνα με στοιχεία που συζητούνται στο συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ Χαράλαμπος Τάππας είπε πως κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του κύκλου επαφών της συντεχνίας με τα πολιτικά κόμματα, αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΠΙ εξέθεσε τις απόψεις της για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών και αντάλλαξαν απόψεις με τον κ. Νεοφύτου. Ερωτηθείς, ο κ. Τάππας ανέφερε πως η κατάσταση της εταιρείας αυτή την περίοδο είναι στο σημείο μηδέν. «Είναι σε πολύ κομβικό σημείο. Δεν είμαστε στο παρά πέντε. Είμαστε στο μηδέν», ανέφερε.
Σε ερώτηση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης, ο κ. Τάππας είπε πως κάτω από τις περιστάσεις φαίνεται ότι είναι η μοναδική λύση σήμερα. Ανέφερε πως η συντεχνία έχει ολοκληρωμένες απόψεις τις οποίες έχει κοινοποιήσει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τους αρμοδίους για το θέμα.
Ερωτηθείς, εξέφρασε άγνοια για το ύψος των ζημιών της εταιρείας, καθώς και για το πόσα χρειάζεται για να ορθοποδήσει. Ο κ. Τάππας είπε επίσης πως με τα κόμματα ανταλλάσσουν απόψεις σε σχέση με την κατάσταση και τις επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι.