Δήλωση Κασουλίδη για το απ’ ευθείας εμπόριο

10 Φεβρουαρίου, 2014

 Σε σχέση με την επιστολή Κάρογιαν προς βουλευτές για το απευθείας εμπόριο ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωάννης Κασουλίδης εξέδωσε προχθές την πιο  κάτω δήλωση:

Σε σχέση με τις επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ βουλευτών και του προέδρου της Βουλής για το θέμα του χειρισμού από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην προώθηση του κανονισμού για το Απευθείας εμπόριο προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης επιθυμεί να προβεί στην πιο κάτω γραπτή δήλωση:

«Παρακολούθησα από τον Τύπο το θέμα που ήγειραν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ Χρίστος Στυλανίδης και Τάσος Μητσόπουλος για την δυνατότητα που είχε η Βουλή των Αντιπροσώπων να παρέμβει εντός προθεσμίας οκτώ εβδομάδων και εγείρει ένσταση στην νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για το απευθείας Εμπόριο, καθώς και την απάντηση του Προέδρου της Βουλής. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Καρογιάν, στην απάντηση του προς τους δύο βουλευτές, αναφέρει ότι «το περιθώριο των οκτώ εβδομάδων για την υποβολή ένστασης από εθνικό κοινοβούλιο αφορά στη διαδικασία ελέγχου της αρχής της επικουρικότητας και όχι της ουσίας νομοθετικών προτάσεων».

Η έκπληξη μου προέρχεται από το γεγονός ότι η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής παραβιάζει πρώτα απ’ όλα και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αρχή της επικουρικότητας, εφόσον:

1. Καθορίζει αυθαίρετα την κατεχόμενη Κύπρο ως εξωτερική της ενιαίας αγοράς περιοχή. Προτείνει τη σύναψη σχέσεων εξωτερικού εμπορίου με την κατεχόμενη περιοχή, την ώρα που αυτή είναι μέρος της επικράτειας Κράτους- Μέλους στην οποία απλώς ανεστάλη η εφαρμογή του κεκτημένου. Η Κύπρος,  το Κράτος Μέλος στο οποίο υπάγεται η περιοχή, ουδέποτε απεδέχθη κάτι τέτοιο.

2.  Καθορίζει αυθαίρετα σημεία εισόδου και εξόδου από Κράτος Μέλος, εφόσον προωθεί τη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου με την Κοινότητα από εισόδους και εξόδους τις οποίες το κυρίαρχο Κράτος-Μέλος έχει ανακηρύξει, ως κλειστές.

3. Καθορίζει αυθαίρετα διοικητικές αρχές εντός Κράτους Μέλους, εφόσον επιτρέπει σε σώματα όπως το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο να σφραγίζουν τα έγραφα για τον συγκεκριμένο σκοπό, παρακάμπτοντας την συγκατάθεση του Κυρίαρχου Μέλους

4. Επιτρέπει την διακίνηση εμπορευμάτων από λιμάνια και αεροδρόμια που δεν καλύπτονται από τις διεθνείς συμβάσεις, για την τήρηση των οποίων την ευθύνη φέρει το κυρίαρχο Κράτος-Μέλος, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως η διακίνηση όπλων προς τρομοκρατικές οργανώσεις, διεθνές οργανωμένο έγκλημα η συστατικών για παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής κλπ.

Με βάση την αρχή της επικουρικότητας, η ΕΕ μπορεί μεν να παρεμβαίνει εκεί όπου η δράση της εξασφαλίζει καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά σαφώς παραβιάζεται όταν επιχειρείται να εφαρμοστεί σε τομείς που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κοινότητας ή σε εκείνους που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Παρέθεσα πιο πάνω 4 τομείς που αφορούν αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αν λοιπόν κάτι έπρεπε να απασχολήσει το Κυπριακό Κοινοβούλιο θα ήταν η παραβίαση της αρχής της επικουρικότητας και μόνο. Είναι δυστυχώς κρίμα που πήγε τόσος χρόνος χαμένος και φτάσαμε να βρίσκεται το θέμα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι ακόμη πιο κρίμα να δείχνουμε με κάθε ευκαιρία ότι δεν γνωρίζουμε και δεν αξιοποιούμε τις δυνατότητες που έχουμε ως κράτος μέλος.»

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.