Όχι παζάρια με τους θεσμούς

6 Μαρτίου, 2014

του Αβέρωφ Νεοφύτου

Τις τελευταίες ημέρες επανήλθε στο προσκήνιο η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαρφίν για αλλαγή της έδρας της.

Με τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της Βουλής έχουν εξαχθεί δύο βασικά συμπεράσματα:

1. Ο κ. Βγενόπουλος ξεκαθάρισε: «Μένω αν αλλάξετε το θεσμικό πλαίσιο της Κεντρικής Τράπεζας, όπου η ενάσκηση της εποπτείας να μη γίνεται μόνο από τον Διοικητή».

2. Η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών μετά μεγάλης ικανοποιήσεως προσφερόταν να αναλάβει πρωτοβουλία για λύση του προβλήματος. Εξάλλου η σημερινή θέση του κ. Βγενόπουλου συμπίπτει με τον σταθερό στόχο και την από καιρού έκδηλη προτεραιότητα της κυβέρνησης για έλεγχο και της Κεντρικής.

Το θεωρώ απαραίτητο προτού καταγράψω τις απόψεις μου να διευκρινίσω τα πιο κάτω:

1. H παραμονή της έδρας της Marfin Laiki στη Κύπρο είναι βεβαίως επιθυμητή και ορθώς καταβάλλονται προσπάθειες να αποφευχθεί η αποχώρηση της.

2. Αναγνωρίζω ότι ο Όμιλος που εκπροσωπεί ο κ. Βγενόπουλος, είναι ένας σημαντικός επενδυτής στην Κύπρο και πέραν του τραπεζικού τομέα. Όπως στη γαλακτοβιομηχανία (Χαραλαμπίδης, Κρίστης), στον τομέα της υγείας (Αχίλλειον) και στην τουριστική βιομηχανία (Hilton).

3. H κυπριακή πολιτεία με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση σε οποιονδήποτε ξένο, Ευρωπαίο ή Κύπριο επενδυτή. Και βεβαίως και για τον κ. Βγενόπουλο.

Η αλλαγή όμως και ειδικά ΤΩΡΑ του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας δεν με βρίσκει σύμφωνο για τους πιο κάτω λόγους:

1. Δεν μπορείς να στέλνεις το μήνυμα ότι παζαρεύεις την ανεξαρτησία των θεσμών ακόμη και στην καλοπροαίρετη προσπάθεια να κρατήσεις την Μαρφίν στην Κύπρο.

2. Θα στείλουμε το χειρότερο μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι και θα εκλάβουν την πιθανή αλλαγή του πλαισίου, ως κίνηση εκπτώσεων στο εποπτικό μας σύστημα και ως πολιτική παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Κεντρικής.

3. Η κυβέρνηση και ο υπουργός των Οικονομικών παίζουν επικίνδυνα με τους θεσμούς. Βαδίζουν σε πολιτικό και οικονομικό ναρκοπέδιο που θα στοιχίσει στην κυπριακή οικονομία.

Δεν μπορούν να σιωπούν σε θέματα αρχής, και να συνεχίζουν τις παρασκηνιακές κινήσεις για χειραγώγηση της Κεντρικής, εκμεταλλευόμενοι την κοινή γνώμη, που δεν θα ήθελε την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου να φύγει από την Κύπρο.

Γι αυτό και πιστεύω πως για το καλό της κυπριακής οικονομίας και του κύρους της χώρας μας, θα πρέπει η πολιτεία να παραμείνει σταθερή στις θέσεις αρχής.

1. Όχι εκπτώσεις στο εποπτικό μας σύστημα.

2. Η εποπτεία να παραμείνει ως έχει και όχι στο Συμβούλιο.

3. Εντός του σημερινού θεσμικού πλαισίου να αναπτυχθεί και να στηριχθεί ένας σοβαρός διάλογος για παραμονή της Μαρφίν στην Κύπρο. Ένας διάλογος που το εύρος των ορίων του δεν θα παραβιάζει τις βασικές παραμέτρους αρχών που θέσαμε.

 

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.