Σημερινή δήλωση του επιτρόπου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσου Μητσόπουλου αναφέρει:
Πριν από δέκα χρόνια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θέσπισαν τη γνωστή «Στρατηγική της Λισσαβόνας» με σκοπό τη μετεξέλιξη της Ε.Ε. «στην πιο ανταγωνιστική και δυναμικά βασιζόμενη στη γνώση, οικονομία του κόσμου». Σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής, το World Economic Forum, προβαίνει τακτικά στην αξιολόγηση των κρατών – μελών σε επιμέρους τομείς και παραμέτρους. Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η τελευταία έκθεση υπό τον τίτλο «Επισκόπηση της Λισσαβόνας» στην οποία αποτυπώνονται τα σχετικά επιτεύγματα των 27 κρατών – μελών.
Η Κύπρος στην αξιολόγηση αυτή καταλαμβάνει τη 13η θέση στην κατάταξη των 27, με καλές γενικά επιδόσεις στους τομείς που αναφέρονται στην ποιότητα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, στις βιομηχανίες δικτύων – όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, το σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και οι μεταφορές – καθώς επίσης και στον τομέα προώθησης της κοινωνικής συνοχής.
Αντίθετα σοβαρά μειονεκτήματα και υστερήσεις, με επιδόσεις πολύ χαμηλότερες του μέσου όρου, εντοπίζονται στον τομέα των καινοτομιών, των τεχνολογιών αιχμής και των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης και στο βαθμό ανάπτυξης της κοινωνίας της πληροφορίας. Τομείς στους οποίους συγκρινόμαστε ευνοϊκά δυστυχώς μόνο με χώρες του τρίτου κόσμου. Οι διαπιστώσεις αυτές είναι ανησυχητικές αφού αφορούν τους τομείς εκείνους που έχουν να κάνουν με τις τεχνολογίες του μέλλοντος. Δυστυχώς η πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια, για δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, έχει ως αποτέλεσμα τις χαμηλές επιδόσεις της Κύπρου, εκεί όπου η πατρίδα μας θα έπρεπε να διεκδικεί συγκριτικό πλεονέκτημα.
Το γεγονός της υποχρηματοδότησης του τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις σχετικά χαμηλές επιδόσεις στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην προώθηση των αναγκαίων όρων για τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης, έχει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Γι αυτό και έχουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η απόφαση της κυβέρνησης για δραστικές περικοπές των χρηματοδοτήσεων των ερευνητικών ιδρυμάτων και προγραμμάτων της χώρας, οδηγεί τον συγκεκριμένο τομέα στην ασφυξία και υπονομεύει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κύπρου.