Γινόμαστε κοινωνοί της εμπειρίας δυο προσωπικοτήτων από Ν. Αφρική

5 Νοεμβρίου, 2017

Γινόμαστε κοινωνοί της εμπειρίας  δυο προσωπικοτήτων από Ν. Αφρική σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Δήλωση Επικεφαλής Γραμματείας Διακοινοτικής Συνεργασίας ΔΗΣΥ, Ρένας Χόπλαρου:

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε στην Κύπρο τους δύο εκλεκτούς καλεσμένους μας από τη Νότιο Αφρική, τον κ.Roelf Meyer και τον Δρ Mathews Phosa. Μας τιμά που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας και που την αποδέχτηκαν.

Πρόκειται για δυο καταξιωμένες προσωπικότητες, οι οποίοι έχουν τεράστια εμπειρία σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, και είμαστε σίγουροι ότι η παρουσία τους θα αποβεί –μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους- εποικοδομητική και για εμάς.

Τις επόμενες μέρες πέραν βεβαίως των συναντήσεων που θα έχουν με τον Πρόεδρο του κόμματός μας, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, θα συναντηθούν και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Επίσης θα έχουν σειρά επαφών, τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, εκπροσώπους της Ομάδας «Αμμόχωστος η Πόλης μας».

Παράλληλα θα λάβουν μέρος σε θεματικές συζητήσεις αλλά και εκδηλώσεις της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης.

=======================================

Ακολουθεί το βιογραφικό των κκ Roelf Meyer και Mathews Phosa

Ο Roelf Meyer είναι νομικός και υπηρέτησε από τις θέσεις του Υπουργού Άμυνας και Υπουργού Συνταγματικών Θεμάτων στο Υπουργικό Συμβούλιο του πρώην Προέδρου της Νοτίου Αφρικής FW de Klerk. Υπηρέτησε επίσης ως υπεύθυνος της Διαπραγματευτικής Ομάδας εκ μέρους της κυβέρνησης του Εθνικού Κόμματος και χειρίστηκε τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της εμφύλιας διαμάχης στη Νότιο Αφρική. Διαπραγματεύτηκε τον τερματισμό του Απαρτχάιντ μαζί με τον Cyril Ramaphosa, ο οποίος διαπραγματευόταν εκ μέρους του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές της Νοτίου Αφρικής τον Απρίλιο του 1994. Μετά τις εκλογές ο κ.Meyer διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Συνταγματικών Θεμάτων υπό του πρώην Προέδρου Νέλσον Μαντέλα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών δραστηριοποιείται ως Σύμβουλος σε ειρηνευτικές διαδικασίες σε όλον τον κόσμο, στη Β.Ιρλανδία, στη Σρι Λάνκα, στη Ρουάντα, στο Μπουρούντι, στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή, στο Κόσοβο, στην αυτόνομη περιοχή των Βάσκων, στη Γουινέα, τη Βολιβία, την Κένυα, το Σουδάν, την Κολομβία και σε μερικές άλλες. Η εμπειρία του είναι τεράστια και διεθνώς αναγνωρισμένη.

Ο Mathews Phosa είναι νομικός, πολιτικός και πολιτικός ακτιβιστής κατά του καθεστώτος του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Μετά την άρση της απαγόρευσης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου το 1990, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλες τις μεταβατικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης για μια Δημοκρατική Νότια Αφρική. Ήταν ένα από τα πρώτα τέσσερα μέλη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου που επέστρεψε στη Νότιο Αφρική το 1990 μετά από εξορία για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές του 1994, ο κ.Phosa διορίστηκε επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Mpumalanga, θέση που διατήρησε έως το 1999. Μιλά εννέα γλώσσες και το 1995 το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής τον ανακήρυξε ως επίτιμο διδάκτορα.

Λευκωσία, 05 Νοεμβρίου 2017

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.