Δηλώσεις Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από συνάντηση με τον Επίτροπο Χρηματοοικονομικού κ. Παύλο Ιωάννου.
Είναι σημαντικός ο ρόλος του επιτρόπου, εμείς θα στηρίξουμε τον θεσμό. Είχαμε μια παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση. Σε ένα τόπο που αρεσκόμαστε στις υπερβολές, είτε προς στον μηδενισμό, είτε στις υπερβολές στην αξία ενός μέτρου.
Όσον αφορά στις νομοθεσίες για την αφερεγγυότητα θέλω να πω με πολύ ειλικρίνεια, και γι αυτό και θα καλέσω και τον επίτροπο να πει και την άποψη του, πετύχαμε ως τόπος ένα από τα πιο καλά σχέδια αφερεγγυότητας, που προστατεύουν αδύνατους και αδύναμους δανειολήπτες και συγκριτικά με άλλα πλαίσια άλλων χωρών που δίνουν την καλύτερη υπό τας περιστάσεις προστασία της πρώτης κατοικίας.
Απλώς να το γνωρίζουμε και για ακόμη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω όλα τα κόμματα της βουλής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση αυτού του πλαισίου, πολύ περισσότερο για το Δημοκρατικό Κόμμα και την ΕΔΕΚ που στήριξαν αυτό το δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων.
Αγαπητέ επίτροπε, τις ευχαριστίες θα τις μετατρέψω σε ένα αίτημα το οποίο θεωρώ πως δικαιούνται οι πολίτες να γνωρίζουν και επειδή αυτοί όλοι με τα προβλήματα που έχουν με τις τράπεζες, δεν είναι δικηγόροι, ούτε έχουν γνώσεις επιτρόπου χρηματοπιστωτικών ή οικονομικών θεμάτων και επειδή πιστεύω ακράδαντα πως έχουμε ένα πάρα πολύ καλό πλαίσιο αφερεγγυότητας γι’ αυτούς, τις χιλιάδες των συμπολιτών μας, θεωρώ πως οφείλει η υπηρεσία, έχετε τους πόρους αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό, να ετοιμάσετε ένα απλό και κατανοητό εγχειρίδιο για να γνωρίζουν οι πολίτες τα δικαιώματα που έχουν μετά από την ψήφιση του πλαισίου για την αφερεγγυότητα. Είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τους απλούς ανθρώπους για να μην χρειάζονται, να έχουν μια μικρή διαφορά πέντε χιλιάδες ευρώ ή δέκα ή είκοσι και στο τέλος να χρειαστούν μερικές χιλιάδες είτε σε δικηγόρους είτε σε ελεγκτές ή λογιστές. Πρέπει να σταθούμε δίπλα από τον απλό μη προνομιούχο πολίτη, να του προσφέρουμε όλοι την πληροφόρηση για να γνωρίζει τα δικαιώματα του.
Σημειώνουμε ότι η υπηρεσία έχει δεχτεί ότι το αργότερο σε ένα μήνα θα έχει έτοιμο ένα εγχειρίδιο για να γνωρίζουν οι πολίτες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτό. Να ξέρετε, σε σύγκριση με άλλες χώρες, να μπω σε δύο παραδείγματα, αυτά τα σχέδια αφερεγγυότητας καλύπτουν μόνον οικιστικά δάνεια για την πρώτη κατοικία. Στην Κύπρο πετύχαμε να καλύπτουν και μη οικιστικά δάνεια από την στιγμή που η πρώτη κατοικία είναι υποθηκευμένη. Δεύτερον, ανεξάρτητα του ύψους της αξίας της πρώτης κατοικίας, μπορεί να είναι και μια κατοικία των επτακοσίων χιλιάδων ευρώ ή του ενός εκατομμυρίου, αν το αρχικό δάνειο ήταν κάτω των τρακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ αυτή η κατοικία να προστατεύεται.
Σε άλλες χώρες το σχέδιο αφερεγγυότητας μιλά για την πρώτη κατοικία του πραγματικού ιδιοκτήτη. Στην Κύπρο περάσαμε τροπολογίες και επαναλαμβάνω με την βοήθεια των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης που πάντα ευχαριστώ, ότι έστω και αν δεν είναι ο ιδιοκτήτης, μπορεί ο ιδιοκτήτης να είναι ο Γιάννης, αν κατοικά η νύμφη του η ο γιός του, να καλύπτεται και αυτός από την προστασία. Αυτό το δίκτυ προστασίας δεν το έχουν πολλές χώρες. Γι αυτό και είναι απαραίτητο, το συντομότερο δυνατόν, που όπως σημειώσατε σε ένα μηνά θα ετοιμαστεί ένα εγχειρίδιο σε απλή κατανοητή γλώσσα να βοηθήσουμε τον κόσμο.