Τα χθεσινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία επιβεβαιώνουν τις εδώ και καιρό εκτιμήσεις μας, στις οποίες είχαμε βασίσει την εισήγησή μας για παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα για 3 μήνες.
Σημειώναμε τότε πως το δημοσιονομικό ισοζύγιο του 2023 θα επέτρεπε την εν λόγω στήριξη σε χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους. Τα στοιχεία για το δημοσιονομικό πλεόνασμα μέχρι τις 31 Ιουλίου καταδεικνύουν αυτό ακριβώς.
Επιπρόσθετα, υπογραμμίζαμε πως προτεραιότητα πολιτικής για φέτος θα έπρεπε να ήταν η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των συνεπειών της αύξησης του κόστους ζωής. Δυστυχώς, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεικνύουν την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων το τελευταίο δίμηνο. Μέρος της ευθύνης γι’ αυτό, ανήκει στην κυβέρνηση που προχώρησε στον πρόωρο και σχεδόν πλήρη τερματισμό των έκτακτων ενεργειακών μέτρων.
Επαναλαμβάνουμε κάτι που λέμε εδώ και καιρό. Πως η οικονομία δεν κινδυνεύει όταν μέρος του πλεονάσματος επιστρέψει ως προσωρινή στήριξη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά κινδυνεύει από αποφάσεις που διογκώνουν και αυξάνουν σε μόνιμη βάση τις ανελαστικές δαπάνες. Είναι εδώ που συμφωνούμε με τις προειδοποιήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Λαμβάνοντας υπόψη και τα αυξημένα επιτόκια τα οποία πλήττουν περισσότερο τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της και να επανεξετάσει σοβαρά την επαναφορά των μέτρων στήριξης στα καύσιμα και στο ρεύμα, έστω για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Σημειώνουμε ξανά τον κίνδυνο νέων ανατιμήσεων και περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού από τυχόν καθυστέρηση στη λήψη μέτρων.
1.9.2023